'Telco's gaan in ict onder druk van aandeelhouders'

Dit artikel delen:
maste

Telecomaanbieder KPN biedt ruim 1 miljard euro voor ict-dienstverlener Getronics, was het nieuws van gisteren. De omzetten in (mobiele) telefonie zijn tanend en om dit tegen te gaan, nemen telecombedrijven steeds vaker ict-diensten op in hun portfolio. Een analyse van een trend.

Waar komt die trend vandaan?
E-mail op de telefoon, vanuit thuis inloggen op het bedrijfsnetwerk, telecom en computertoepassingen lopen steeds meer in elkaar over. De uitbreiding van telecomaanbieders naar ict-diensten heeft te maken met een verandering van de markt, maar volgens Peter Vermeulen van IDC wordt de overstap van telecombedrijven naar ict-dienstverlening ook sterk gedreven door aandeelhouders. "Om de aandeelhouders tevreden te houden moet ergens groei worden gerealiseerd. Dan kiest men voor ict." Vermeulen voorspelt dat de verwachtingen van aandeelhouders vaak te hoog zijn.

Wat zijn valkuilen voor telco's op de ict-markt ?
Een voorbeeld van een telco met succesvolle uitbreiding naar ict-dienstverlening is British Telecom. Het begon met vooral netwerkdiensten, maar schuift steeds meer op naar geavanceerde diensten zoals outsourcing van de complete ict-afdeling. Peter Vermeulen: "Om succesvol te zijn is het belangrijk dat telecombedrijven eerst uitbreiden naar ict-diensten, die met het netwerk te maken hebben. Daar hebben ze ervaring in. Bij andere ict-diensten, zoals ontwikkeling en implementatie van software, is het risico dat het misgaat vaak gebrek aan ervaring."

Wat betekent de fusie tussen KPN en Getronics voor andere ict-dienstverleners als Ordina, Logica CMG, Capgemini?
Vermeulen: "De genoemde andere ict-dienstverleners richten zich veel meer op internationale bedrijven. KPN is qua netwerk beperkt tot de lokale markt, laten we zeggen de Benelux. Getronics wordt internationaal vooral gezien als een Nederlands bedrijf. Multinationals zullen kiezen voor internationale dienstverleners. De fusie van KPN en Getronics is interessant voor het mkb. Kleine bedrijven kiezen voor het gemak van één aanbieder. Grote bedrijven kiezen voor verschillende aanbieders, multisourcing."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-31T11:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.