Blockheating scoort met koppeling datacenter en kas

Computable Awards 2020, categorie Duurzaamheid & MVO

Kas tuinbouw bloemen

Blockheating plaatst een compact datacenter vlakbij een kas, gebruikt de warmte die dit datacenter genereert om water te verwarmen tot 50 à 60 graden en slaat zo twee vliegen in één klap: het datacenter wordt gekoeld en de kas wordt verwarmd. De oplossing van Blockheating sluit perfect aan op het groeiende energieverbruik van datacenters. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2020 reden om Blockheating te nomineren in de categorie Duurzaamheid & MVO.

De verwachting is dat in 2025 de IT-sector 20 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik voor zijn rekening neemt. Het grootste deel van die elektriciteit wordt omgezet in warmte terwijl die warmte niet wordt benut. De restwarmte van datacenters kan hierin een belangrijke warmtebron vormen. Met de techniek die Blockheating heeft ontwikkeld, kan een 200 kW datacenter één à twee hectare kas verwarmen bij buitentemperaturen overdag van circa 20 graden. Dat is goed voor zo’n veertigduizend kilo tomaten die per maand geteeld kunnen worden zonder dat extra energie nodig is.

Veel dataprocessing betekent dat er voortdurend warmte wordt gegenereerd: ideaal voor een omgeving als een kas. Vooral datacenters voor simulaties en artifical intelligence verwerken steeds grotere hoeveelheden data in steeds kortere tijd om zelflerende programma’s te kunnen ondersteunen. Blockheating kwam daarom al vrij snel uit op tuinders. De infrastructuur van een kas leent zich ervoor en zij hebben voortdurend behoefte aan verwarming. Bovendien zijn tuinders enorm innovatief, ze staan echt te trappelen om nieuwe technieken te adopteren. De eerste locatie van Blockheating is inmiddels actief en er wordt hardt gewerkt aan nummer twee.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-03T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.