JADS scoort met behoud van biodiversiteit

Computable Awards 2020, categorie Opleiding & Training

data science business intelligence

Naturalis Biodiversity Center en Jheronimus Academy of Data Science (JADS) tekenden woensdag 26 februari 2020 een overeenkomst om data science en artificial intelligence in te zetten voor gezamenlijk onderzoek. Het doel: behoud van wereldwijde biodiversiteit. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2020 reden om Jheronimus Academy of Data Science te nomineren in de categorie Opleiding & Training.

Wereldwijd staan één miljoen soorten planten en dieren op de rand van uitsterven. Een bijzonder alarmerend beeld voor de toekomst van onze planeet. Ook voor de menselijke samenleving staat als gevolg van de biodiversiteitscrisis veel op het spel; wat betreft voedsel, gezondheid en leefomgeving zijn we onlosmakelijk met de natuur verbonden. Om het tij te keren, is het monitoren van biodiversiteit essentieel. Moderne technieken voor biomonitoring gebruiken onder andere beeldherkenning en DNA om de natuur in kaart te brengen. Dat levert enorme hoeveelheden gegevens op over de stand van de biodiversiteit. Die gegevens kunnen worden gebruikt om natuurbeheer (beter) vorm te geven. De moderne technieken van JADS, in combinatie met de expertise van Naturalis, bieden een veelbelovend perspectief op de problematiek.

Bij JADS, een samenwerking van de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University, vindt onderzoek en onderwijs plaats, bijvoorbeeld binnen het domein Nature & Agrofood. JADS gebruikt data science om antwoorden te vinden op de uitdagingen van de moderne tijd. Zo wordt er gewerkt aan het in kaart brengen van ontbossing en het bijdragen aan een oplossing van het wereldwijde voedselprobleem. Binnen de samenwerking zal gezamenlijk onderzoek en onderwijs worden ontwikkeld op het snijvlak van data science, artificial intelligence en biodiversiteit. Naturalis beschikt over een schat aan domeinkennis en over unieke datasets rondom biodiversiteit. JADS zorgt voor de infrastructuur, technologie en de expertise op het gebied van data-onderzoek.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-05T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.