Asperitas scoort nominatie met Immersed Computing

Computable Awards 2020, categorie Hardware & Infrastructuur

Asperitas heeft in een investeringsronde een tweetal investeerders aangetrokken. Het betreft Shell Ventures, het durfkapitaalfonds van Shell, en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. Via de investering wil Asperitas duurzame datacenters op een wereldwijde schaal mogelijk te maken. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2020 reden om Asperitas te nomineren in de categorie Hardware & Infrastructuur.

Het van oorsprong Haarlemse Asperitas heeft een technologie op basis van vloeistofkoeling ontwikkeld en op de markt gebracht om datacenters klimaatonafhankelijk duurzaam te laten functioneren. De technologie heet Immersed Computing en won in 2018 de New Energy Challenge. Meerdere datacenters van cloud providers, banken en universiteiten in Europa maken gebruik van Immersed Computing. Door onder andere door koeling met de technologie van Asperitas kunnen datacenters veel energie besparen en dezelfde it-capaciteit bieden op veel minder ruimte. Dat kan door de it-hardware direct te koelen met een geoptimaliseerde vloeistof ontwikkeld door Shell, in geheel gesloten oplossingen die direct te gebruiken zijn in datacenters.

De technologie maakt het ook mogelijk om de energie-intensieve (toekomstige) hardware van chipfabrikanten doorlopend met de hoogst mogelijke prestatie te laten functioneren. Dit laatste maakt de technologie interessant voor gebruikers van zogenaamde high-performance computing systemen. Een uniek aspect is dat de oplossing van Asperitas warmwaterkoeling functionaliteit biedt. Dat maakt het mogelijk om zelfs in warme gebieden datacenters met buitentemperaturen te kunnen koelen zonder gebruik van een energieslurpende koudwaterinstallatie. De oplossing van Asperitas zet alle gebruikte elektriciteit voor de hardware om in een bruikbare energievorm: warm water van minimaal 55 graden Celsius. Hiermee zouden datacenters kunnen uitgroeien tot leveranciers van restwarmte op grote schaal.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-12T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.