Fair Care-app bestrijdt fraude in Brabantse zorg

Computable Awards 2020, categorie Partnerproject

Dit artikel delen:

In Brabant wordt een app getest die fraude in de zorg moet tegengaan. Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, waarbij gemeenten verantwoordelijk werden voor onder meer thuiszorg, schoot de controle op declaraties ernstig tekort. Daardoor kregen fraudeurs in de thuiszorg min of meer vrij spel. De Fair Care-app blijkt effectief bij het voorkomen van deze form van zorgfraude. De app is ontwikkeld door Horizon Internet Technologies. Na een succesvolle pilot in Tilburg is de anti zorgfraude app gefaseerd ingezet bij de tweeduizend klanten van Actief Zorg. Allereerst in Gilze en Rijen en in een later stadium ook in Alphen-Chaam, Baarle-Nassau Dongen en Waalwijk. Het project ‘Fair Care-app’ van Actief Zorg, meerdere Branbantse gemeenten, Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) en Horizon Internet Technologies is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Partnerproject.

Met behulp van het economisch stimuleringsprogramma Midpoint Brabant en Programmamanager Smart Industrie Pierre van Kleef werd de eerste versie van Fair Care ontwikkeld. Een pilot in Tilburg, met steun van de VNG, toonde aan dat de app werkte en hielp kinderziektes te identificeren en op te lossen. De kosten voor administratie namen af en de gemeente kon meekijken bij de uitvoering van de zorg, waardoor eventueel onrechtmatige declaraties direct aan het licht kwamen. Een van de grootste zorgaanbieders in Brabant, Actief Zorg met 3.400 medewerkers en 17.000 patiënten, besloot zich vervolgens bij het project aan te sluiten. Besloten werd echter om de Fair Care-app niet direct binnen de gehele organisatie in te zetten, maar eerst bij de bovengenoemde regio’s in Brabant.

Na het voeren van het zogenoemde keukentafelgesprek geeft een gemeente aan hoeveel uur zorg de cliënt krijgt. Die kiest vervolgens zelf een zorgaanbieder die op hun beurt de benodigde informatie invoeren. De zorgaanbieder voert in welke verpleegkundige of thuishulp, op welk adres, de zorg verleend wordt. Bij de cliënt thuis wordt een sticker, met NFC-chip, geplaatst. De zorgverlener moet bij binnenkomst en vertrek, via de Fair Care-app, zijn of haar aankomst en vertrek registreren door de NFC-sticker te scannen. Om de kwaliteit van de zorg te monitoren kunnen cliënten via de Fair Care-app de geleverde zorg beoordelen. Registratie via de app maakt controle op geleverde zorg en de gedeclareerde uren een stuk eenvoudiger. Gemeenten kunnen fraude dan ook sneller opsporen en aanpakken. Een bijkomend voordeel is dat gemeenten die Fair Care gebruiken straks ook de zorgkosten van elkaar kunnen vergelijken. De privacy van cliënten en zorgverleners wordt beschermd doordat de gebruiker van de app alleen toegang tot dat deel van het systeem dat voor hem bestemd is.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-28T11:58:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.