Heliomare scoort met LOTkeuzehulp

Computable Awards 2022, categorie Onderwijsproject

Leerling thuis boos

Hoe kunnen ict-hulpmiddelen ingezet worden voor het ondersteunen van (dreigende) thuiszitters? Welke behoeften hebben zij en professionals en welke apps helpen dan echt? Heliomare kreeg niet alleen een antwoord op deze vragen, maar ontwikkelde ook de LOTkeuzehulp: een praktische tool voor leerlingen die vastlopen en hun begeleiders. LOT staat voor Leerling Ondersteunende Tools. De LOTkeuzehulp is een interactieve pdf die een overzicht geeft van apps en websites die helpend kunnen zijn bij verschillende ondersteuningsbehoeften. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om de LOTkeuzehulp van Heliomare te nomineren in de categorie Onderwijsproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Onderwijsproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
16 (Complexiteit/risico’s)
42 (Toegevoegde waarde)
29 (Originaliteit/innovatieve kracht)
13 (Rol leverancier)

Eindcijfer LOTkeuzehulp (Heliomare): 6,67

Professionals die (thuiszittende) leerlingen begeleiden kunnen de LOTkeuzehulp gebruiken om een geschikte app te vinden en deze te integreren in het dagelijks leven. Het doel is dat ict zo op een laagdrempelige manier kan helpen om zelfstandigheid en autonomie te ontwikkelen. Heliomare is zelf apps gaan zoeken die ondersteunend kunnen zijn als een leerling vastloopt in zijn ontwikkel- of leerproces. Denk hierbij aan apps die helpen om structuur te krijgen in de dag of die je kunt raadplegen als je vragen hebt over je gezondheid. Hierbij heeft Heliomare zich bewust beperkt tot apps en websites. Uiteraard zijn er ook andere ict-hulpmiddelen zoals een smartwatch, maar die heeft niet iedereen. Een smartphone wel. Ook heeft Heliomare een aantal criteria opgesteld waar apps aan moeten voldoen. Apps waar je bijvoorbeeld een abonnement voor moet afsluiten, een hoge aanschafprijs voor betaalt of die bedoeld zijn voor volwassenen vielen af. Om te toetsen of de gevonden apps daadwerkelijk geschikt zijn, is Heliomare de apps gaan inzetten bij individuele leerlingen.

Een van de doelstellingen van de innovatievraag van Heliomare was om een ict-routekaart te ontwikkelen die die leerlingen en professionals overzicht geeft van de mogelijke ict-hulpmiddelen tijdens de begeleiding van (dreigende) thuiszitters. Nu Heliomare de apps in beeld had, wilde het deze bundelen zodat ze makkelijk vindbaar zijn. In eerste instantie dachten we heel groots: het idee was om een dynamische website te ontwikkelen zoals de GGD AppStore. Het ontwikkelen, testen en bijhouden hiervan bleek echter te complex. Daarom is er uiteindelijk gekozen voor een meer praktisch hulpmiddel in de vorm van een interactieve pdf: de LOTkeuzehulp.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Computable.nl over Heliomare

Hele bedrijfsdossier van Heliomare

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T09:30:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.