TU Delft en Salure scoren met breingestuurd exoskelet

Computable Awards 2022, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:
Project March VII exoskelet

Op 20 januari 2022 vernieuwde Salure zijn partnership met het nieuwste team van Project March. Dit team van de TU Delft bouwt verder aan een wereldwijd unicum: een dynamisch exoskelet waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen opstaan en lopen. Hierbij wordt dit jaar voor het eerst geëxperimenteerd met aansturing vanuit de hersenen. Data analytics, waar Salure bij helpt, wordt daarom belangrijker dan ooit. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om het exoskelet van de TU Delft te nomineren in de categorie Zorgproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Zorgproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
30 (Complexiteit/risico’s)
36 (Toegevoegde waarde)
19 (Originaliteit/innovatieve kracht)
15 (Rol leverancier)

Eindcijfer Breingestuurd exoskelet (TU Delft en Salure): 7,66

Een compleet nieuw type data waar het team dit jaar mee experimenteert, wordt geleverd door de EEG (elektro-encefalografie). De EEG is een soort badmuts die verschillen in hersenactiviteit meet. Het team onderzoekt of via elektrodes de loopintentie in de hersenen gedetecteerd kan worden. Het idee is om uiteindelijk het exoskelet te laat lopen op basis van het signaal uit de hersenen van de piloot. Ook hier komt een hoop data-analyse bij kijken: welke elektrodes leveren de meest nuttige data en hoe gebruiken we deze data om een beweging te initiëren? Het team kijkt met veel verwachting uit naar de resultaten van deze experimenten.

Doordat we steeds meer data verzamelen, wordt het steeds ingewikkelder hoe je met de data omgaat. Hoe meer verschillende types en structuren je hebt, hoe moeilijker het wordt om data te vergelijken. Salure helpt met het classificeren van de enorme hoeveelheden data en het opzetten van het datamodel. Hun ervaring met het analyseren van bedrijfsdata komt daarbij goed van pas. Uiteindelijk het team van de TU Delft de wereld toegankelijker maken voor mensen met een dwarslaesie. Dat ook zij simpel naar de koffiemachine kunnen lopen, een koffietje pakken en weer terug. Het streeft dan ook om het normale weer mogelijk maken.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T10:30:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.