Draka en Technische Unie scoren met traceerbare kabelhaspels

Computable Awards 2022, categorie Grootzakelijk project

Draka kabelhaspel

De kans dat lege haspels retour komen, wordt een stuk groter. Sinds eind 2021 zijn Draka en Technische Unie via een digitaal beheersysteem op basis van blockchain-technologie hun zendingen en ontvangsten van haspels onderling aan het registreren. De pilot, een primeur voor de bouw- en installatiebranche, moet instrumenten opleveren om haspels effectiever en duurzamer in te zetten. Door de emballagestroom beter te reguleren, wil Draka de beschikbaarheid van haspels blijven garanderen zonder statiegeld te heffen. Slechts een klein deel van de duizenden haspels die Draka elk jaar in omloop brengt, komt retour. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Draka en Technische te nomineren in de categorie Grootzakelijk project.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Grootzakelijk project van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
24 (Complexiteit/risico’s)
38 (Toegevoegde waarde)
26 (Originaliteit/innovatieve kracht)
12 (Rol leverancier)

Eindcijfer Traceerbare kabelhaspels (Draka, Technische Unie en RTI Blockchain): 6,69

Het ontbreken van een registratie van de emballagestroom kost geld. Tot op heden brengt Draka afnemers geen emballagekosten in rekening. Indien de retourpercentages niet drastisch groeien, moet Draka die kosten wel doorbelasten. Door het retourproces te verbeteren, kan Draka de kostprijs in balans houden. Ook duurzaamheid is een grote drijfveer om de verspilling van haspels af te remmen. Haspels zijn ‘herbruikbare ladingdragers’ met een grote restwaarde. Dat veel haspels (waarschijnlijk) voortijdig bij het afval belanden, past niet bij het nastreven van een circulaire economie. Daarom zetten Draka en Technische Unie, dat ook participeert in de Haspel Retour Service die Draka vorig jaar introduceerde, nu een volgende stap, met behulp van blockchain-technologie.

Via het dashboard van RTI Blockchain worden de orderadministraties van Draka en Technische Unie onderling gekoppeld. Elke transportbeweging van een haspel wordt daar (anoniem) geregistreerd (aantal, type, datum, start- en doellocatie) en de data is voor beide toegankelijk. Eventuele verschillen worden meteen teruggekoppeld en hersteld. Door dichter op de overdracht te zitten, kunnen eventuele administratieve verschillen meteen worden recht getrokken. In feite nemen de transparantie en de administratieve hygiëne toe. In eerste instantie beperkt de pilot zich tot de blauwe, recyclebare haspels die tussen Draka en Technische Unie pendelen. Zodra de medewerkers met het systeem vertrouwd zijn en deze logistieke bewegingen inzichtelijk zijn, kunnen de deelnemers maatregelen treffen en de toepassing uitbreiden.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T11:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.