Blockchain

Sinds 2010 voert Supply Value jaarlijks een onderzoek uit over de belangrijkste trends binnen het inkoopvakgebied. Sinds dit jaar voegen we daar het IT trends onderzoek aan toe. Het doel van dit onderzoek is het ondersteunen van Informatie management en technologie professionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus. In deze blog geven we een eerste doorkijk op de vijfde trend van het onderzoek: Blockchain.

Disclaimer

Dit is een samenvatting in het later gepubliceerde Trend onderzoek. Wilt u het volledige trendsonderzoek ontvangen? Laat het ons weten.

Sinds haar intrede ruim tien jaar geleden heeft de blockchaintechnologie een stormachtige groei doorgemaakt. Cryptocurrencies zoals de Bitcoin – die gebruik maken van blockchaintechnologie – werden een gigantische hype en blockchainpilots schoten als paddenstoelen uit de grond. Alleen al ministeries, gemeenten en uitvoeringsorganisaties hebben in Nederland meer dan 40 pilots met blockchain opgestart. Ook bij de respondenten is blockchain bekend, met meer dan 56% dat redelijk tot zeer goed bekend is met de technologie. Uiteindelijk verwacht menig expert dan ook een grote impact van de technologie. Desondanks blijft het vaak bij alleen een pilot en de blockchainprojecten die wel opgestart worden lopen vaak vast. De technologie kan nog niet altijd leveren wat verwacht wordt, standaarden ontbreken en de technologie wordt vaak niet goed begrepen.

Wat is blockchain?

Een blockchain is te vergelijken met een grootboek dat niet centraal, maar verspreid over alle deelnemers bewaard wordt. Zoals in een grootboek transacties worden vastgelegd in kolommen en rijen, legt blockchain transacties vast in gegevensblokken, waarin naast de transactiegegevens ook de beveiligingssleutel van het voorgaande blok staat. Omdat de sleutel van een blok onderdeel wordt van het volgende blok ontstaat een keten van blokken, namelijk een blockchain. Deze keten wordt verspreid in een peer-to-peer netwerk, wat betekent dat deelnemers zonder tussenkomst van derden met elkaar communiceren. In dit netwerk dragen de deelnemers zorg voor het valideren van transacties. Eenmaal vastgelegd zijn die gegevens (over het algemeen) onveranderlijk, dit is omdat iedereen in het netwerk complete informatie heeft en een verandering van gegevens zou dan opvallen. De versleuteling van gegevens gaat op basis van cryptografie, waarbij gebruik gemaakt wordt van lastig te ontcijferen codes. Daarnaast hebben deelnemers de gelegenheid om hun identiteit al dan niet te verbergen met pseudoniemen – een alias of schuilnaam. Zo kunnen alleen diegenen die de gebruiker kennen, deze ook herkennen in de keten. Denk bijvoorbeeld aan een (private) toepassing binnen een organisatie waarbij deelnemers herkenbaar zijn met hun medewerkersnummer. Tegelijkertijd biedt blockchain met deze anonimiteit een interessant platform voor de zwarte markt, die daar publiek maar anoniem haar gang kan gaan

Het potentieel van blockchain is bijvoorbeeld terug te zien in het notariswezen. Oorspronkelijk onderhoudt de notaris het overzicht van huiseigendom, maar met behulp van blockchaintechnologie kunnen huiseigenaren zelf hun onroerend goed direct en real-time beheren. Middels een op blockchain gebaseerd platform kunnen huiseigenaren het eigendom van onroerend goed overhandigen, waarbij de andere deelnemers van het platform valideren of die eigendomsoverdracht plaats kan vinden. .Hiermee maakt blockchain het niet meer nodig dat een notaris als derde partij die overdracht van eigendom controleert en begeleidt.

Trendontwikkeling

Met het lanceren van een nieuw protocol voor een cryptomunt genaamd Bitcoin werd het concept blockchain geïntroduceerd bij het grote publiek. In de afgelopen tien jaar is het bewustzijn rondom blockchaintechnologie sterk gegroeid. In de Verenigde Staten zijn investeringen in blockchain start-ups gegroeid van 93 miljoen tot 550 miljoen U.S. dollar in 2016. De verwachting is dat deze investeringen  wereldwijd meer dan 23 miljard dollar gaan bedragen, zoals weergegeven in Figuur 1. Organisaties hebben uitgebreid geëxperimenteerd en daarmee een begrip van de technologie opgebouwd, inclusief de bijhorende implicaties. Experts verwachten dat organisaties de komende jaren gedreven door blockchaintechnologie zullen transformeren richting verdere integratie. Hierbij zullen ze ook meer focussen op beleid op privacy en datamanagement. De belangrijkste redenen voor deze organisaties om met blockchain te gaan werken zijn kostenreductie, traceerbaarheid en transparantie.

Dit artikel delen:

Computable Career Guide
ICT Niet-ICT Opleiders
1 mStack VGZ Codaisseur
2 AlfaOne (voorheen Group9 en Merapar) Wageningen UR Ctrl Improve
3 RedLogic Groene Hart Ziekenhuis D-ICT Solutions
4 Lemonshark Essent Ictivity Training
5 ACES Direct Kadaster Prowareness Academy
6 Ventus SVB (Sociale Verzekeringsbank) @The Academy
7 Aspect-ICT Mazars Master it Training
8 Aspect-ICT Randstad Sogeti
9 OGD ict-diensten Achmea Windesheim
10 Proact Rabobank Firebrand Training
Meer Meer Meer
Goud partner

Alfa1

IT-dienstverlener Alfa1 (250 medewerkers) zoekt synergie tussen de dochterbedrijven GROUP9, Merapar, bright-r, Haystaq en mStack. Deze ‘zelfsturende cellen’ moeten elkaar en zichzelf beter maken. Rick Roelofsen: “Op alle niveau’s in de organisatie zoeken we synergie-voordelen.”

Lees hier het hele artikel


Goud partner

mStack

Doen wat je wordt opgedragen? Dat is niet de manier van werken bij mStack. De ontwikkelaars hebben een visie op hun vak. Bij de klant laten ze hun stem horen. Hans Enthoven: “Moeilijke boodschappen brengen we ook.”

Lees hier het hele artikel


Goud partner

VGZ

Iedereen heeft op een of andere manier met de zorg te maken. “Het werk bij Coöperatie VGZ is - ook daarom - erg interessant en super relevant”, meent Mirjam Verhoeven, CTIO bij de zorgverzekeraar. En ICT speelt een hoofdrol.

Lees hier het hele artikel


Zilver partners

@The Academy
Leo Cuijpers, directeur marketing en sales, en Evert van Engelen, managing director en oprichter bij @The Academy
Lees hier het hele artikel

Gemeente Haarlem
Maarten van Haasteren, directeur bedrijfsvoering en cio bij Gemeente Haarlem
Lees hier het hele artikel


Brons partner

Visma
Lees hier het hele artikel


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-13T16:00:00.000Z Supply Value


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.