Blockchain

Sinds 2010 voert Supply Value jaarlijks een onderzoek uit over de belangrijkste trends binnen het inkoopvakgebied. Sinds dit jaar voegen we daar het IT trends onderzoek aan toe. Het doel van dit onderzoek is het ondersteunen van Informatie management en technologie professionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus. In deze blog geven we een eerste doorkijk op de vijfde trend van het onderzoek: Blockchain.

Disclaimer

Dit is een samenvatting in het later gepubliceerde Trend onderzoek. Wilt u het volledige trendsonderzoek ontvangen? Laat het ons weten.

Sinds haar intrede ruim tien jaar geleden heeft de blockchaintechnologie een stormachtige groei doorgemaakt. Cryptocurrencies zoals de Bitcoin – die gebruik maken van blockchaintechnologie – werden een gigantische hype en blockchainpilots schoten als paddenstoelen uit de grond. Alleen al ministeries, gemeenten en uitvoeringsorganisaties hebben in Nederland meer dan 40 pilots met blockchain opgestart. Ook bij de respondenten is blockchain bekend, met meer dan 56% dat redelijk tot zeer goed bekend is met de technologie. Uiteindelijk verwacht menig expert dan ook een grote impact van de technologie. Desondanks blijft het vaak bij alleen een pilot en de blockchainprojecten die wel opgestart worden lopen vaak vast. De technologie kan nog niet altijd leveren wat verwacht wordt, standaarden ontbreken en de technologie wordt vaak niet goed begrepen.

Wat is blockchain?

Een blockchain is te vergelijken met een grootboek dat niet centraal, maar verspreid over alle deelnemers bewaard wordt. Zoals in een grootboek transacties worden vastgelegd in kolommen en rijen, legt blockchain transacties vast in gegevensblokken, waarin naast de transactiegegevens ook de beveiligingssleutel van het voorgaande blok staat. Omdat de sleutel van een blok onderdeel wordt van het volgende blok ontstaat een keten van blokken, namelijk een blockchain. Deze keten wordt verspreid in een peer-to-peer netwerk, wat betekent dat deelnemers zonder tussenkomst van derden met elkaar communiceren. In dit netwerk dragen de deelnemers zorg voor het valideren van transacties. Eenmaal vastgelegd zijn die gegevens (over het algemeen) onveranderlijk, dit is omdat iedereen in het netwerk complete informatie heeft en een verandering van gegevens zou dan opvallen. De versleuteling van gegevens gaat op basis van cryptografie, waarbij gebruik gemaakt wordt van lastig te ontcijferen codes. Daarnaast hebben deelnemers de gelegenheid om hun identiteit al dan niet te verbergen met pseudoniemen – een alias of schuilnaam. Zo kunnen alleen diegenen die de gebruiker kennen, deze ook herkennen in de keten. Denk bijvoorbeeld aan een (private) toepassing binnen een organisatie waarbij deelnemers herkenbaar zijn met hun medewerkersnummer. Tegelijkertijd biedt blockchain met deze anonimiteit een interessant platform voor de zwarte markt, die daar publiek maar anoniem haar gang kan gaan

Het potentieel van blockchain is bijvoorbeeld terug te zien in het notariswezen. Oorspronkelijk onderhoudt de notaris het overzicht van huiseigendom, maar met behulp van blockchaintechnologie kunnen huiseigenaren zelf hun onroerend goed direct en real-time beheren. Middels een op blockchain gebaseerd platform kunnen huiseigenaren het eigendom van onroerend goed overhandigen, waarbij de andere deelnemers van het platform valideren of die eigendomsoverdracht plaats kan vinden. .Hiermee maakt blockchain het niet meer nodig dat een notaris als derde partij die overdracht van eigendom controleert en begeleidt.

Trendontwikkeling

Met het lanceren van een nieuw protocol voor een cryptomunt genaamd Bitcoin werd het concept blockchain geïntroduceerd bij het grote publiek. In de afgelopen tien jaar is het bewustzijn rondom blockchaintechnologie sterk gegroeid. In de Verenigde Staten zijn investeringen in blockchain start-ups gegroeid van 93 miljoen tot 550 miljoen U.S. dollar in 2016. De verwachting is dat deze investeringen  wereldwijd meer dan 23 miljard dollar gaan bedragen, zoals weergegeven in Figuur 1. Organisaties hebben uitgebreid geëxperimenteerd en daarmee een begrip van de technologie opgebouwd, inclusief de bijhorende implicaties. Experts verwachten dat organisaties de komende jaren gedreven door blockchaintechnologie zullen transformeren richting verdere integratie. Hierbij zullen ze ook meer focussen op beleid op privacy en datamanagement. De belangrijkste redenen voor deze organisaties om met blockchain te gaan werken zijn kostenreductie, traceerbaarheid en transparantie.

Dit artikel delen:

Computable Career Guide
ICT Niet-ICT Opleiders
1 RedLogic Groene Hart Ziekenhuis Ctrl Improve
2 Group9 Randstad Pink Academy
3 Proact HMC Improve Quality Services
4 mStack ProRail TSTC
5 ICT Spirit Martini Ziekenhuis HZ University of Applied Sciences
6 Uniserver DSW Zorgverzekeraar Cibit Academy (Inspearit)
7 ACES Direct Wageningen UR Ictivity Training
8 PeopleWare KLM (Air France-KLM) Peak-IT Academy
9 Xebia Rijkswaterstaat Fast Lane Benelux
10 Legian Kadaster Open Universiteit
Meer Meer Meer
Goud partner

Achmea

Meebouwen aan een topbedrijf
Wie als nieuwsgierige IT’er graag werkt met state of the art technology, uitkijkt naar grote IT-uitdagingen samen met vooraanstaande leveranciers en liever agile werkt, denkt niet direct aan een grote verzekeraar als werkgever. Toch is dit, ook door de keuze voor cloud, exact wat Achmea biedt.

Lees hier het hele artikel


Goud partner

Group9

Het beste uit jezelf en collega's halen
Consultants komen bij GROUP9 op de eerste plaats. Een filosofie die de basis vormt voor het succes van het eigenzinnige IT-bedrijf. Drie consultants vertellen waarom ze al jarenlang met veel plezier bij GROUP9 werken. Lees meer

Lees hier het hele artikel


Goud partner

Randstad

HR-dienstverlener moderniseert IT
Randstad Groep Nederland wil de relatie met werkenden en werkzoekenden liefst een leven lang vasthouden. Geavanceerde IT is nodig om de vereiste data inzichtelijk te maken; de huidige applicaties moeten daarom gemoderniseerd worden. Chief Information Officer Frank Coster en ICT directors De Jong en Van den Heuvel lichten toe.

Lees hier het hele artikel


Goud partner

RedLogic

Opleidingen sleutel tot beste werkgever
De Houtense IT-infrastructuurdienstverlener RedLogic scoort al jaren in de top beste ICTwerkgevers in de Computable Career Guide. Naast een goede werksfeer zijn de omvangrijke opleidingsmogelijkheden én het partnership met VMware belangrijke sleutels tot dit succes.


Lees hier het hele artikel


Zilver Partners

DSW
Lysanne Merkestein & Willem-Jan Rensink, ICT bij DSW Zorgverzekeraar
Lees het artikel

Gemeente Amsterdam
Mark Crooijmans, CIO en lid van het gemeentelijk managementteam bij Gemeente Amsterdam
Lees het artikel 

ilionx - ICTZ
Ruben Faber, vestigingsdirecteur bij ICTZ
Lees het artikel

Legian
Nisar Habieb & Patrick Fodor, HR-lead & Corporate Recruiter bij Legian
Lees het artikel

NTT
John Zwanepol & Peter Brandenburg, Director HR & Manager Services Development bij NTT
Lees het artikel

ProRail
Arjen Boersma & Diana Binnenpoorte, Directeur a.i. & Manager ICT Assets & Bedrijfsvoering bij ProRail 
Lees het artikel 

RDW
Gert-Jan Theuwissen, Ian Matroos & Joël Coster, Divisiemanager ICT & Data Scientists bij RDW
Lees het artikel 

Rijkswaterstaat
Allard Baronner & Amrita Chahal, Software Delivery Manager & Product Owner Verkeer- en Watermanagement bij Rijkswaterstaat
Lees het artikel 

SoftwareONE
Sven Lap, PyraCloud Engagement Lead bij SoftwareONE
Lees het artikel

Sogeti
Karlijn Böhmer & Kay Cordewener, Careermanager & Data-analist bij Sogeti
Lees het artikel 

Strict
Wouter Borremans, Managing Director bij Strict
Lees het artikel

The DOC
Renske Veugen & Jacqueline van Voorden, HR-adviseur & Manager Operations bij The DOC
Lees het artikel


Brons partners

Ctrl Improve 
Richard Hoedeman & Taco Voorman, founders bij Ctrl Improve
Lees het artikel 

Logius
Yvonne van der Brugge, Algemeen Directeur bij Logius
Lees het artikel

Open Universiteit
Prof. Dr. Marko van Eekelen, Decaan Faculteit B1eta-wetenschappen bij Open Universiteit
Lees het artikel


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-13T16:00:00.000Z Supply Value
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.