Managed hosting door True

Overheidsbrede Zoekdienst

Be Value (nu: Ordina) heeft in juni 2007 officieel de Overheidsbrede Zoekdienst opgeleverd, die in opdracht van Ictu ontwikkeld werd. Het uitgangspunt van de zoekdienst is het toegankelijk maken van alle digitale informatie van de overheid voor particulieren, ondernemers en ambtenaren via de websites van overheidsorganisaties.

De Overheidsbrede Zoekdienst is ontwikkeld om burgers, bedrijven en ambtenaren snel en efficiënt de weg te wijzen naar informatie en diensten van de overheid. Bij het zoeken van informatie gaat het aanvankelijk vooral om de beschikbaarheid en de vindbaarheid van informatie. In een later stadium zal ook onderzocht en getest worden, of het mogelijk is om tot een ‘vraaggerichte’ ontsluiting te komen. Overheidsinformatie moet namelijk aansluiten bij een zeer brede groep gebruikers, die variëert van leken tot deskundigen, die allemaal vanuit hun eigen specifieke situatie op zoek zijn naar informatie. Omdat de zoekdienst de gebruiker als uitgangspunt voor het ontsluiten van informatie neemt, is het eveneens van belang, dat de gevonden informatie voor de gebruiker begrijpelijk en toepasbaar is. Traditionele navigatiestructuren en zoekoplossingen zijn voor een vraaggerichte ontsluiting van informatie niet geschikt. Het gaat namelijk niet alleen om het passief toegang bieden tot overheidsinformatie, maar om het actief begeleiden van gebruikers naar de informatie die voor hen relevant is.

Vraaggestuurd

In de oplossing van Be Value worden een zoekmachine en een kennissysteem van Be Informed met elkaar gecombineerd. De zoekcomponent biedt momenteel toegang tot een enorme hoeveelheid, actuele overheidsinformatie. Met de kenniscomponent wordt het mogelijk om domeinspecifieke vraagstructuren aan dat platform toe te voegen. Op deze wijze wordt de vraaggestuurde inrichting en ontsluiting van de informatie mogelijk. Informatie en diensten kunnen dan op maat en in begrijpelijk taal aan de gebruiker aangeboden worden.

Uitgangspunt voor de overheidsbrede zoekdienst was daarnaast, dat de informatie van verschillende overheidsorganisaties en -instellingen geïntegreerd aangeboden wordt. Het hart van de oplossing bestaat daarom uit een reeks modellen waarin vraag- en contextspecifieke informatie over onder meer wet- en regelgeving en jurisprudentie vastgelegd zijn. Deze modellen zijn geschikt gemaakt voor het aanbieden van navigatiestructuren en zoekinstrumenten die optimaal aansluiten bij de vragen van de verschillende doelgroepen. De gebruikte modellen vormen niet alleen de basis voor de zoekdienst, maar kunnen ook ingezet worden voor het op de hoogte houden van geregistreerde gebruikers van de voor hen relevante, persoonlijke informatie.

Be Informed

De Overheidsbrede Zoekdienst is door Be Value ontwikkeld met behulp Be Informed, een softwaresuite voor het toepasbaar en productief maken van kennis. Be Informed structureert content vanuit verschillende, authentieke bronnen en biedt de informatie met behulp van navigatie- en publicatietools op een overzichtelijke en begrijpelijke manier aan. Andere partners waren Autonomy voor de geavanceerde zoektechnologie K2 Enterprise en ASP4all voor de exploitatie en het technische beheer van de zoekdienst.

Snelle implementatie

Overheidsorganisaties kunnen eenvoudig gebruik maken van de zoekdienst. De dienst wordt op ASP-basis geleverd. Overheidsorganisaties betalen een vast bedrag per maand. Er is een standaard implementatieproces ontwikkeld, waardoor nieuwe deelnemers snel aangesloten kunnen worden. De implementatie van de zoekdienst vergt geen veranderingen aan de bestaande ict-voorzieningen of informatie-infrastructuur. De dienst voldoet volledig aan de door de overheid gestelde webrichtlijnen en kan geïntegreerd worden met bestaande e-formulieren-, workflow- of backoffice systemen.

De zoekdienst biedt toegang tot meer dan 1600 overheidssites en tot alle wet- en regelgeving op centraal en decentraal niveau, alle officiële publicaties, alle producten en dienstencatalogi van de Nederlandse overheid en een dagelijks sterk groeiend aantal vergunningen en bekendmakingen. Aan deze bestaande collectie kunnen overheidsorganisaties eenvoudig eigen informatie of regelgeving toevoegen. Ook kunnen ze eenvoudig zelf synoniemenlijsten, thema’s en metadata creëren en beheren. Bovendien is het mogelijk de informatie vanuit de context van de informatiezoeker aan te bieden. Dat kan bijvoorbeeld door het vastleggen van persoonlijke profielen, door het attenderen op nieuwe documenten of producten, persoonlijke internetpagina’s en het bieden van online advies.

Wie gebruikt de Overheidsbrede Zoekdienst?

De zoekdienst wordt momenteel als zoekfunctie gebruikt op de sites:

Eind juli 2008 zal ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangesloten zijn op de Overheidsbrede Zoekdienst. Het is de bedoeling, dat de zoekdienst op termijn ook de informatie van andere overheidsorganisaties, ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen ontsluit.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-11T14:21:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.