Computable kiest tien zorgprojecten

Adviserende juryleden analyseren traject

Dit artikel delen:
Mobiele zorg m-health

De redactie van Computable heeft tien ict-projecten in de zorg aangewezen om zich donderdag 19 april te presenteren aan de jury van de Computable Awards 2018. De helft van de projecten sleept een nominatie in de wacht. De winnaar in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg wordt op 30 oktober 2018 bekendgemaakt.

Onder de kandidaten zijn zorginstellingen als Máxima Medisch Centrum, VGZ, Curavista, Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis en de Reinier Haga Groep. Ook dingt er een gezamenlijk project van het Cancer Center Amsterdam en SAS mee naar een nominatie en dus een award, het zogeheten Caesar-project.

Top 10

Een voordracht werd gedaan op basis van een projecttype: cloud en infrastructuur, software en innovatie. Op basis van het aantal aanmeldingen is per projecttype de volgende top tien (in willekeurige volgorde) voor het juryberaad van 19 april uitgenodigd:

Telemonitoring voor patiënten met COPD en hartfalen (Máxima Medisch Centrum)
Flow, centrum voor Preventie, Telemedicine en Revalidatie Chronische Ziekten in Máxima Medisch Centrum is gestart met een nieuw remote patiënt management-programma (rpm). Met dit programma worden ernstig zieke patiënten met zowel chronisch hartfalen als COPD thuis gemonitord

Beheer- en doorontwikkeling VGZ Zorg Apps (VGZ, Onegini, Ordina en Mendix)
De Nederlandse zorgverzekeraar VGZ ontwikkelde een mobiele app 'VGZ Zorg' waarmee klanten toegang hebben tot beleidsinformatie, claims kunnen indienen en verwerken via hun Apple- en Android-apparaten. De app is in slechts enkele weken ontwikkeld op het Mendix applicatieplatform.

Caesar (Cancer Center Amsterdam en SAS)
Caesar is een project van het Cancer Center Amsterdam en SAS waarbij met behulp van advanced analytics patiënten met uitzaaiingen van dikkedarmkanker naar de lever, beter kunnen worden geselecteerd voor de verschillende beschikbare behandelstrategieën.

Hartfilmpje maken met de smartphone (KPN, CardioSecur en Vital10)
Ruim elfhonderd Nederlandse huisartsenpraktijken kunnen gebruikmaken van een nieuwe dienst van KPN, waarbij het mogelijk wordt om met een smartphone of tablet bij de huisarts of de patiënt thuis een volwaardig hartfilmpje (ecg) te maken. Het betreft een nieuwe mobiele ecg-dienst met de naam Cardiosecur.

Gezondheidsmeter PGO (Curavista)
De Gezondheidsmeter PGO is ontwikkeld door softwarebedrijf Curavista. Het is een online platform waar de patiënt in één volledig overzicht zijn gezondheidsgegevens veilig kan ontvangen, aanvullen en delen met de zorgverlener. Het platform biedt modules voor meer dan zestig ziektebeelden: per ziektebeeld wordt informatie vanuit de patiënt gecombineerd met informatie vanuit het epd.

3D-printen in de zorg (Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Lions Heart Medical Centre en Ultimaker)
Drs. Mike Bemelman, (traumachirurg) en drs. Lars Brouwers (MSc en promovendus) zetten zich in om met 3Dprinting-techniek het zorgproces te verbeteren en daarmee ook zorgkosten terug te dringen. Dit doen zij niet alleen in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, maar ook in het Lions Heart Medical Centre in Sierra Leone. Het doel is om alle chirurgen te voorzien van 3D-geprinte anatomische modellen, zodat zij zich beter op operaties kunnen voorbereiden, complexe breuken beter begrijpen en daardoor de beste aanpak weten te selecteren. Zij werken hiervoor met de Ultimaker 3-printer.

Mijn Máxima PLAN (Prinses Máxima Centrum, Mobiquity, CGI en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)
Het Mijn Máxima PLAN-app toont, afhankelijk van de vraag en situatie, voor de patiënt relevante en gedoseerde informatie over de behandeling. Gebruikers kunnen in en uit zoomen op de tijdlijn en zo op verschillende niveaus vragen gedoseerd beantwoord krijgt. Het koppelen met een epd is de volgende uitdaging.

Process mining van het zorgproces (Medisch Spectrum Twente en Axians Business Analytics)
Medisch Centrum Twente (MST) en Axians Business Analytics ontwikkelden een process mining dashboard. Door de visuele weergave van het zorgproces ontstaat de mogelijkheid tot proces mining. MST kan trends en patronen ontdekken in het proces die anders verborgen bleven. Hierdoor is men in staat de zorgprocessen te optimaliseren en daarmee kwalitatieve verbetering te behalen of kostenreductie te realiseren.

Eerste integratie epd en thuismetingen via Zorgplatform (Reinier Haga Groep, Focuscura en ChipSoft)
De Reinier Haga Groep (Reinier de Graaf in Delft, HagaZiekenhuis in Den Haag en Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer) hebben het Zorgplatform als eerste in gebruik genomen. Ook de thuismetingen-app cVitals van Focuscura en het Zis/epd HiX van Chipsoft zijn op het Zorgplatform aangesloten. Hierdoor hebben zorgverleners direct vanuit het epd van Reinier Haga Groep toegang tot de thuismetingen van hun patiënten. Zorgplatform is een veilige cloudservice die uitgebreide ondersteuning biedt voor transmurale samenwerking in de zorg.

Gezamenlijke data science pilot (SJG Weert en ICTZ)
Op 22 november rondden SJG Weert en ICTZ hun gezamenlijke data science pilot af. ICTZ heeft een aantal online dashboards ontwikkeld, waarmee het ziekenhuis inzicht heeft in de actuele cijfers. Bovendien wordt aan de hand van de beschikbare data ook een trend voorspeld voor de komende jaren. Met deze dashboards kan het ziekenhuis zorgprocessen efficiënter inrichten en beter anticiperen op de benodigde zorg.

Jury en locatie

Het juryteam op 19 april 2018 kent de volgende leden:

• Reza Sarshar, projectmanager bij OGD ict-diensten (Juryvoorzitter)
• Jeroen Aris, global infrastructure architect bij Teva Pharmaceuticals (Opdrachtgeverschap)
• Mendel Koerts, partner bij Qhuba, it-strateeg bij Ensead Advisory en delivery manager bij AnqoraSoft (Projectmanagement)
• Niels Lagerweij, solution consultant bij DXC Technology (Bedrijfskundig)
• Marc Maas, cloud consultant en business unit manager bij QNH (Technisch)

Ieder lid van het juryteam heeft een eigen rol en beoordeelt de tien kandidaten op technische aspecten, projectmanagement, bedrijfskundige aspecten en opdrachtgeverschap. Het juryberaad vindt plaats in hal 1, theater 9 tijdens Zorg & ICT van 9.30 tot 12.00 uur en is toegankelijk voor publiek.

Zorg & ICT 2018

Wilt u alles weten over de laatste digitale ontwikkelingen voor de zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2018! Naast ruim 180 exposanten vindt u op de beursvloer ook theaters waar sprekers u op de hoogte brengen van actuele onderwerpen zoals GDPR, digitale transformatie en cybersecurity in de zorg. De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 17 tot en met 19 april. Registreren kan via de site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-03T10:54:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.