Open source lijkt aan de winnende hand

Nederlandse organisaties maken steeds vaker gebruik van open source (os). Dit staat haaks op de situatie in Amerika waar het gebrek aan zakelijkheid van os-programmeurs de acceptatie nog altijd in de weg staat.

Steeds meer Nederlandse organisaties maken gebruik van open source software. Volgens Jan Willem Broekema van Ossos, de organisatie die open source en open standaarden bij de overheid stimuleert, is het gebruik bij overheden de afgelopen jaren 'met tientallen procenten toegenomen'.

"En vaker dan overheden zelf denken. Dan melden ze: 'We doen niets aan open source.' Dan blijken er toch servers op Apache of Linux te draaien." Broekema verwacht ook dat particulieren en het mkb de komende jaren steeds vaker over zullen stappen op OpenOffice.org als gevolg van de toegenomen jacht op illegale software.

Deze ontwikkeling staat haaks op de situatie in Amerika, waar open source maar mondjesmaat geaccepteerd wordt door het bedrijfsleven en de overheid, ondanks bewezen succes. Volgens Peter Quinn, voormalig cio van Massachusetts, zijn de ontwerpers zélf schuldig aan de trage acceptatie.
Quinn wijt dit onder meer aan de weinig zakelijk manier van kleden die gebruikelijk is in de Amerikaanse open-sourcegemeenschap. "Het sandalen-en-paardenstaart-imago sluit niet aan bij de zakelijk toepassing van open-sourcetechnologie. Klanten raken niet overtuigd", verklaarde hij onlangs in een open brief.

Wat ook niet helpt, is de welbekende arrogantie waarvan sommige 'Linux-snobs' zich bedienen en de manier waarop open source door hen in de publieke arena wordt verdedigd: haast vergelijkbaar met die van religieuze fanatici ('alles aan open source is goed, alles van Microsoft is slecht').

De situatie in Nederland was vergelijkbaar, maar daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. David Struik van OSGroningen, een organisatie waar ict'ers met en aan open source werken: "Open source is gegroeid vanuit de techniek. Programmeurs maakten het voor zichzelf en elkaar en niet zozeer voor een baas. De kenmerken zijn dat het goed in elkaar zit, maar dat de gebruikersvriendelijkheid te wensen overlaat. Vooral wat betreft dat laatste zijn de afgelopen jaren grote sprongen vooruit gemaakt."

Struik erkent dat er aan 'Microsoft-bashing' wordt gedaan. "Maar dat is een kleine groep. Mijn houding is heel pragmatisch: als software niet werkt, dan gaat het er weer af. Dat geldt zowel voor open als closed source software, wat ik dus naast elkaar gebruik. Zo werken tegenwoordig de meeste open source ict'ers."

De gemeente Haren hanteert eenzelfde gemengde aanpak. Controller Informatisering Albèrt Krabbe onderstreept Struiks pragmatische instelling om zowel open als closed source software te gebruiken. "Beide zijn geen heilig 'moeten'; je kunt je niet veroorloven de een of de ander uit te sluiten."

Dat open-sourceprogrammeurs weinig zakelijk zouden zijn en daarom lastig om mee samen te werken, daar heeft Krabbe nooit iets van gemerkt. "De bezwaren zitten eerder bij het management van organisaties dat denkt te moeten kiezen tussen open of closed source. Men heeft vrees voor open source. Dát is een gigantische drempel."

Sandalen-en-paardenstaart imago?
Wat is de reden dat open source in de zakelijke wereld weinig aanzien geniet? Is dat inderdaad het sandalen-en-paardenstraat imago? Laat het ons weten: computable.lezers@bp.vnu.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een reden die een rol speelt in de acceptatie van Opensource voor bedrijven is vaak het ontbreken van een leverancier die je kunt benaderen als er problemen zijn. Ook het gebrek aan opleidingen en documentatie speelt ook een belangrijke rol. Kortweg het mist de professionele uitstraling die commerciele software vaak wel heeft. Dit zegt niets over de kwaliteit, want die is vaak beter dan van commerciele software.

Linux, Apache en OpenOffice. Verder komen we niet als het gaat om Open Source. En dan nog maar te zwijgen over de implementatiekosten. Als je als bedrijf een boekhoud- of erp pakket aanschaft wil je gewoon zekerheid over continuiteit en stabiele werking. Hoeveel open source boekhoudpakketten telt Nederland al? En dan natuurlijk een boekhoudpakket dat ook de XML Auditfile ondersteunt en uiteraard voorbereid is op XBRL. En met duidelijke documentatie voor personen zonder IT kennis. En wie geeft dan garantie op een juiste werking?
OSSOS is volgens mij het zoveelste project van EZ dat handenvol geld kost en nauwelijks iets oplevert. Want hoe zat het ook alweer met ICTAL?
Begrijp me goed: IK BEN ZEKER NIET TEGEN OPEN SOURCE of initiatieven van EZ.
Laat OSSOS een Open Source boekhoudpakket voor het MKB ontwikkelen dat men gratis kan gebruiken en zo gebruikersvriendelijk is dat er geen implementatiekosten zijn. Als OSSOS dan ook nog het onderhoud voor haar rekening neemt ben ik de eerst die dat pakket zal helpen ontwikkelen en promoten. Nu zit Open Source alleen nog in subsidiepotjes die leeggehaald worden en levert het de (MKB) ondernemer niets op..
Gerard Bottemanne
www.boekhoudplaza.nl / www.softwarepakketten.nl

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-28T12:23:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.