Microsoft herziet spyware-gedrag Windows-controletool

Dit artikel delen:

Microsoft herziet zijn anti-piraterijtool WGA (Windows Genuine Advantage). Dit controversiële controlemiddel stuurde zonder medeweten van de gebruiker informatie over de pc door aan Microsoft. Een nieuwe uitvoering van WGA die zich niet meer als spyware gedraagt wordt uitgestuurd via Microsofts Automatische Updates-dienst.

Wanneer een gebruiker inlogt op zijn computer controleert de WGA-tool via de servers van Micrsoft of het wel of niet actief moet worden. Deze dagelijkse controle is verwijderd uit het vernieuwde WGA-notificatiepakket. Microsoft zegt dat de WGA-tool nog steeds periodiek zal controleren of de gebruiker wel een legale versie van XP heeft.

De WGA-tool - die verplicht is gesteld door Microsoft om computers up-to-date te houden – bestaat uit twee componenten: WGA-validatie en WGA-notificatie. Validatie controleert of de installatie van Windows XP wel legaal is. Het notificatiecomponent wordt actief wanneer de validatie denkt dat er geen legale versie van XP wordt gebruikt. Het adviseert de gebruiker dan om ‘meer te leren over de voordelen van het gebruik van legale Windows-software’.

De controverse ontstond toen bleek dat het notificatiecomponent dagelijks allerlei gegevens van de computer doorstuurt naar de servers van Microsoft. Veel gebruikers maakten zich zorgen over hun privacy en over de veiligheid van het component, wat namelijk bèta-software bleek te zijn.

Volgens Microsoft is de terugbel-functie een ‘beveiligingscontrole’ die erop moet toezien dat de WGA-tool snel wordt uitgezet wanneer het systeem problemen zou ondervinden. De redenatie achter deze officiële verklaring is echter niet duidelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-29T08:59:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.