Microsoft timmert Vista dicht tegen piraterij

Microsoft zet zijn bestrijding van softwarepiraterij meer kracht bij met nieuwe 'beveiligingseigenschappen' van Vista. Die aanstaande nieuwe Windows-versie kan, net als de later verschijnende servertegenhanger, bepaalde functionaliteit uitschakelen indien het een illegale installatie betreft.


Dit betekent het continueren van de strategie die Microsoft nu al hanteert voor Windows XP en applicatiepakket Office. Die twee producten worden middels het WGA-programma (Windows Genuine Advantage) gecontroleerd op legaliteit van de installatie-code, ofwel cd-sleutel. Indien die code niet correct wordt bevonden, krijgt die pc geen toegang meer tot niet-essentiële updates en wordt de gebruiker geconfronteerd met meldingen dat de installatie niet 'echt' is. WGA heeft echter veel ophef veroorzaakt doordat het nogal wat 'false positives' oplevert; Windows-installaties die onterecht illegaal zijn bevonden.

In Vista gaat Microsoft verder dan het ongemak van misgelopen extraatjes en voortdurende irritatie. De Software Protection van de nieuwe Windows-versie schakelt bijvoorbeeld de nieuwe Aero-interface uit, maar ook de ingebouwde antispyware Windows Defender en ReadyBoost, dat flashgeheugen gebruikt voor snellere geheugen-swaps dan de reguliere harde schijf. Ook extra updates voor Windows worden dan geblokkeerd, maar dus niet de beveiligingsupdates (waar eerder WGA zelf ook onder was geschaard).


Als een illegaal bevonden installatie na dertig dagen niet 'gelegaliseerd' is, gaat het dichttimmeren enkele stappen verder. Zo wordt gebruik van de webbrowser beperkt tot een uur per keer (dat de pc is gestart), kunnen documenten niet meer direct geopend worden, en mogen andere programma's (zoals e-mailclient Outlook) niet meer gestart worden. Microsoft wil zo de eindgebruikerservaring van een illegaal gekopieerd Vista duidelijk laten verschillen van een legale.

Daarnaast komt de softwareproducent met versie 2.0 van zijn programma voor Volume Activation; het gebruik van installatie-codes voor grote aantallen pc's, in het bedrijfsleven dus. Veel piraten gebruiken immers zogeheten corporate sleutels om hun illegale software aan de praat te krijgen (en te houden).

Microsoft kwam eerder al met productactivering die vereist dat gebruikers de software-installatie op hun hardware online of per telefoon aanmelden. Dit heeft al tot problemen geleid bij het opwaarderen van hardware-componenten, waardoor de Windows-installatie kon denken dat het op een andere pc was geïnstalleerd. De criteria hiervoor zijn later wat versoepeld om eindgebruikers hierin tegemoet te komen. De corporate-variant van huidige Windows-uitvoeringen kent echter geen productactivering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een heel goed streven,had eerder gekunt. Maar laat dit niet ten koste gaan van nieuwe vensters openen dat dan door extra beveiliging traag is. Ik wacht op vista

ik weet niet of dit wel de goede manier is je bent als gebruiker gebonden als ik teveel wijzig in mijn systeem word het gezien als een andere pc voor techneuten en mensen die veel animatie werk doen veranderen veel aan hun pc en ik vraag me af of het wel mag iedere keer weer de info van je pc naar microsoft laten sturen valt dit niet onder schending van privacy

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-05T10:55:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.