Geld voor onderzoek kwaliteit open source software

Dit artikel delen:

Een consortium van belangrijke Europese open source projecten, consultants en wetenschappers heeft van de Europese Unie geld gekregen om de kwaliteit van open source software te onderzoeken.

De Software Quality Observatory for Open Source Software (SQO-OSS) krijgt 3,2 miljoen euro om tools te ontwikkelen. Deze moeten softwarebedrijven en open source projecten de mogelijkheid geven de code van de applicaties te benchmarken. Ook wordt gekeken of de open source applicatie wel geschikt is voor zakelijk gebruik.

De SQO-OSS hoopt door de kwaliteit te meten één van de grootste obstakels voor de adoptie van open source software weg te nemen. Het denkt te kunnen aantonen dat gratis software kan concurreren met dure software van bekende, gevestigde bedrijven.

Daarentegen lobbyt een door microsoft gefinancierde groep tegen een wereldwijde adoptie van open source software. In een uitgelekte brief, gepubliceerd door Techworld, aan de Europese Commissie waarschuwt de groep Initiative for Software Choice (ISC) voor nadelige effecten als het gebruik van open source software te zwaar wordt gestimuleerd.

De brief schrijft dat een actie, welke dan ook, gestimuleerd door de EC “het hele software eco-systeem overhoop kan halen”. Ook het rapport van de EC over open source software “lijkt meer op een marketing document dan op een serieus onderzoek”. De brief is ondertekend door Hugo Lueders, voorzitter van het Europese deel van de ISC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-19T10:34:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.