Beveiligingsaanpassing Vista voor antivirus komt nog

Dit artikel delen:

De beveiligingsaanpassing die Microsoft doorvoert in Windows Vista voor antivirussoftware van derden komt op een later tijdstip. De producent brengt dan een update uit voor de aanstaande nieuwe Windows-versie. McAfee is verbolgen over deze vaagheid.

Antivirusleverancier McAfee verklaart dat het zeer teleurgesteld is over het gebrek aan actie van Microsoft. Dit nadat McAfee samen met Symantec luidkeels heeft geklaagd – en gelobbied bij de Europese Commissie – over bepaalde beveiligingselementen in de semi-64-bit uitvoering van Vista. Deze elementen zouden de werking van hun antivirussoftware zou verhinderen.

Microsoft, tegenwoordig ook beveiligingsleverancier, is uiteindelijk gezwicht voor deze pressie en de dreiging van meer antitrustperikelen. Het maakt een api (application program interface) voor de omstreden PatchGuard-functionaliteit die de kernel van Vista afschermt. Die api moet antivirussoftware in staat stellen op een diep niveau in het nieuwe besturingssysteem te werken, maar stelt de kernel niet compleet open voor invloeden van buitenaf. Microsoft verklaart wel dat volledige afscherming van de kernel beter is. Symantec en McAfee werpen tegen dat kwaadwillenden PatchGuard allang omzeild hebben.

Informatie over de nieuwe api wordt nu verstrekt aan de beveiligingsleveranciers, maar is nog niet volledig. Daarnaast is de api zelf nog in ontwikkeling. Nadat de antivirusleveranciers Microsoft hebben beschuldigd van monopoliemisbruik; het bedrijf is zelf ook antivirusleverancier, stellen ze nu dat de Windows-producent moedwillig tijd rekt.

Ondertussen is een online-bespreking met de beveiligingsleveranciers gisteren misgelopen door een technische fout in de gebruikte Windows Live Meeting-software. Woordvoerders van Microsoft ontkennen met klem de daarna opgedoken berichten dat dit duidt op een uiteenspatten van overleg over PatchGuard. De geplande online-bijeenkomst met vertegenwoordigers van twintig bedrijven, waaronder McAfee en Symantec, was volgens Microsoft een reguliere bespreking waarvan enkele gesprekspartners door een technische fout zo'n vijftien minuten waren buitengesloten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-20T10:59:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.