Sun belooft open source Java in 2007

Sun Microsystems belooft Java komend jaar als echt open source uit te brengen. Het proces daarvoor wordt eind dit jaar ingezet en moet in 2007 rond zijn. Sun stelt al enkele jaren dat Java open is, zij het onder een eigen licentie.

Open source-voorstanders en -puristen stellen dat Java dus niet open source is. Sun-ceo Jonathan Schwarz laat al geruime tijd hints vallen dat zijn bedrijf de Java-software tot open source wil verheffen. Dat is in mei dit jaar op de JavaOne-conferentie toegezegd.

In augustus maakte het ict-bedrijf concrete beloftes, voor delen van zijn Java-portfolio. Dat omvat de JavaC-compiler, de Hotspot virtual machine en de Java Micro Edition voor ingebedde toepassingen, waaronder ook mobiele telefoons.

Vice-president Rich Green, verantwoordelijk voor Suns softwaredivisie, laat nu weten dat de gang naar open source volledig is ingezet. Dit omvat ook de Java Standard Edition, die Java-programmatuur laat draaien op desktopsystemen, en uiteindelijk de Enterpise Edition, voor serverside Java. Sun hoopt met de open source-route meer ontwikkelaars aan te trekken voor het Java-platform.

Aanzienlijke delen van de Java-broncode moeten in het vierde kwartaal al uitkomen onder een open source-licentie. De afronding moet begin 2007 gebeuren. Green legt uit dat er nog veel geregeld en onderhandeld wordt over llicentierechten van andermans technologie en intellectueel eigendom. Hetzelfde traject heeft eind 2004 al geruime tijd gekost voordat Suns Unix-variant Solaris 10 open source werd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Open source, ik weet het niet. Kijk eens naar PHP en MySQL, het blijft allemaal toch een beetje achterlopen. En dat zou met Java ook het geval kunnen zijn. Het is jammer, maar een economisch verantwoorde ontwikkeling lijkt toch meer bij de tijd te blijven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-25T07:34:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.