Managed hosting door True

Gartner voorziet langzame acceptatie Vista

Onderzoeksbureau Gartner deelt het optimisme van Microsoft-ceo Steve Ballmer niet voor de ingebruikname van Windows Vista. Terwijl de Microsoft-topman een snellere acceptatie verwacht dan met Windows XP, verwacht Gartner dat Vista eind komend jaar op minder dan 10 procent van de pc's draait.

Dit lijkt in strijd met de voorspelling van Gartner dat in 2007 bijna 60 procent van de nieuw geleverde pc's met Vista is uitgerust. Het onderzoeksbureau raadt bedrijven aan zeker een tot anderhalf jaar uit te trekken voor het testen, plannen en uitvoeren van pilotprojecten voor een migratie naar de nieuwe Windows-versie.
Gartner voorspelt dat eind 2007 zo'n 9 procent van de in gebruik zijnde pc's Vista draait. Dat is ongeveer gelijk verdeeld over de (vorige week vrijgegeven) zakelijke en de (in januari komende) consumentenuitvoeringen. Tegen het einde van 2008 zal dat 30 procent zijn om eind 2009 het omslagpunt (50 procent) te bereiken. In 2008 nemen de zakelijke uitvoeringen een lichte voorsprong op de consumentenvarianten, wat in 2009 verder doorzet. Eind 2010 draait Vista volgens Gartner op zo'n 66 procent van de pc's wereldwijd, waarbij bijna 40 procent zakelijke computers betreft.
In de tussentijd zullen noch Linux noch Mac OS X aanzienlijk marktaandeel veroveren, voorspelt het onderzoeksbureau. Linux haalt nog geen 2 procent marktaandeel, terwijl Mac OS X op 2,4 procent blijft. Hiermee onderschrijft het de notie dat Windows de voornaamste concurrent is van Windows (Vista).

Microsoft-ceo Steve Ballmer raadt geen haastige spoed aan, maar zegt dat veel zakelijke gebruikers al staan te popelen om Vista uit te rollen. "Dat betekent niet dat 60 procent van de bedrijfsdesktops komend jaar al zal overgaan. Maar het zal wel een sterkere en snellere opwaarderingscyclus zijn dan voorheen." Windows XP kwam in 2001 uit en sloeg weliswaar aan, maar had ook te kampen met budgetbeperkingen doordat het vrij kort na zowel het millenniumprobleem als voorganger Windows 2000 verscheen.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In een tijdperk waarin de zakelijke ICT flexibiliseert naar performance (virtualisatie op serverniveau), applicaties (SOA) en beter informatiemanagement (CMS voor bedrijven) is het opfrissen van een GUI niet voldoende meer. Ook voor consumenten zal het vinden van informatie belangrijker worden dan een weer verfraaid schermplaatje. Gartner (en Google) zitten beter op spoor dan Microsoft. Vista zal het moeten hebben van apparatuurbundeling, niet van softwareaanschaf.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-05T09:33:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.