IBM klaagt mainframekloon PSI en HP aan

IBM klaagt het bedrijf Platform Solutions Inc. (PSI) aan, opgericht door een groep voormalige Amdahl-medewerkers. Zij hebben namelijk een mainframekloon ontwikkeld die op Itanium-processoren draait. Computable onthulde dit eervorige week. PSI heeft een samenwerking met HP opgezet.

HP voert de Open Mainframe Computer van PSI, die draait op de 64-bit Itanium 2-processor van Intel. Het systeem, met maximaal 128 processoren, is volledig compatibel met IBM's mainframebesturingssysteem z/OS (en de voorgaande OS/390-versies). Op Itanium-systemen kunnen ook andere besturingssystemen draaien, zoals Unix, Windows en Linux.

IBM is niet blij; de kloon is namelijk goedkoper dan een echt mainframe en brengt dus IBM's monopoliepositie in gevaar. Het bedrijf heeft daarom een aanklacht ingediend bij de rechtbank in New York. Door de emulatie van het IBM-besturingssysteem op andere hardware overtreedt PSI volgens IBM een aantal patenten. 

Amdahl maakte vroeger systemen die volledig compatibel waren met de 31-bit mainframes van IBM. De kloonfabrikant bood goedkopere hardware en pikte daardoor marktaandeel in. Toen Amdahl in 1997 werd overgenomen door Fujitsu, raakte de mainframe-ontwikkeling in het slop. Amdahl-medewerkers verlieten daarop het bedrijf en richtten PSI op.

Link naar Platform Solutions Inc.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-08T13:29:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.