Microsoft versoepelt Vista-licentie voor virtualisatie

Microsoft heeft de licentievoorwaarden voor Windows Vista minder strikt gemaakt. Door de lossere licentievoorwaarden is het voortaan toegestaan om software als VMware's 'virtualised hosted desktop' en andere virtualisatiesoftware te gebruiken.

Gebruikers mogen door de nieuwe licentievoorwaarden van de Enterprise-editie het nieuwe besturingssysteem nu ook gebruiken in ongebruikelijke configuraties, zoals in schijfloze pc's. Schijfloze pc's zijn werkstations waarop Windows draait, maar die geen harde schijf hebben. In plaats van op een harde schijf wordt de data opgeslagen op een centrale lokatie op het netwerk.

Bedrijven moeten wel licenties kopen voor Vista Enterprise om gebruik te mogen maken van de nieuwe virtualisatiefuncties. Die editie van Vista is alleen verkrijgbaar voor klanten die meedoen aan Microsofts abonnementsprogramma ‘Software Assurance'.

Behalve het recht om Vista op schijfloze pc's te draaien, krijgen Enterprise-klanten ook de mogelijkheid om een licentie te kopen voor Windows Vista Enterprise Centralized Desktops (VECD). Daarmee mogen die klanten Vista gebruiken in virtuele machines die centraal draaien op een server.

Microsoft kondigde de nieuwe licentievoorwaarden aan tijdens zijn Management Summit 2007-bijeenkomst. Veel klanten vroegen aan Microsoft de licentievoorwaarden van Vista aan te passen zodat hun IT-beheerders kunnen experimenteren met nieuwe beheermodellen. Die verzoeken zijn nog aangewakkerd door Microsoft-concurrent VMware die een inventarisatie van dergelijke behoeften publiceerde. Microsoft zei toen samen met zijn klanten te zoeken naar goede oplossingen om Vista op zowel individuele als gedeelde disk-images te draaien.

Doordat Microsoft akkoord is gegaan met de aanpassingen lijkt het er op dat de softwaregigant langzaam de virtualisatietechnologie accepteert. Microsoft probeerde vorig jaar nog alle virtualisatiemogelijkheden uit Vista te halen. Door de vele negatieve reacties besloot de softwaregigant om virtualisatie alleen uit de Home-editie te halen.

De virtualisatiemogelijkheden blijven nu onveranderd voor images die op een individuele pc staan en niet op een centrale server. Alleen klanten die Ultimate of Enterprise hebben aangeschaft mogen Vista in een dergelijke configuratie gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-04T15:35:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.