Computable Panel vindt meer Linux-toepassingen terecht

Dit artikel delen:

Computable vroeg aan het Computable Panel of zij de toename van het aantal applicaties voor Linux verwacht hadden. Ja, zegt de meerderheid.


Mark Baars (36), Tilburg, Systeembeheerder en software developer, Woningstichting Palissade

Het verbaast me eerlijk gezegd wel. In de zakelijke markt kom je Linux maar weinig tegen, behalve op servers. Misschien gaat het hier dan ook voornamelijk om server applicaties en dan verbaast het me minder.
Een groei in de markt van “niet Windows”-applicaties is zeker een goede ontwikkeling, het resulteert in meer keuze voor de (eind)gebruiker en houdt de leveranciers scherp.


Marteniek Bierman (41), Deventer, projectmanager, Topicus b.v.

Nee, dat verbaast me niet en ik vind het een goede ontwikkeling. Hoe je ook tegen Linux- of Microsoft-producten aan wilt kijken, de feiten geven aan dat open source steeds meer 'serious business' wordt. Los van welke overtuiging dan ook, moet er rekening mee gehouden worden. Toename van Linux-toepassingen levert ons meer keuze, gezondere concurrentie, betere kwaliteit. Prima dus.


Hans Brouwer (42), Utrecht, General Manager Benelux, Salesforce.com

Al jarenlang worden applicaties voor privégebruik grotendeels aangeboden via het internet.
Voorbeelden zijn de populaire sites voor video's, dating, nieuws, bankieren, beleggen en e-mail. Hetzelfde gebeurt nu in het bedrijfsleven. "Software as a Service"-applicaties voor relatiebeheer, marketing, boekhouding en salarisadministratie zijn de snelst groeiende bedrijfsapplicaties. Microsoft beseft nog niet dat de wereld verandert en dat de dominantie van MS Windows op de pc irrelevant wordt voor applicatieontwikkeling.


Mike Chung (37), Nieuw-Vennep, KPMG

De toename van het aantal applicaties op Linux-platforms is vrijwel evenredig met het groeiend aandeel van Linux als besturingssysteem op servers. Het tekent de volwassenheid van Linux als een volwaardig alternatief voor Windows en Unix, al zal Windows op de clients nog de komende jaren dominant blijven. De vraag blijft evenwel hoe Linux-omgevingen professioneel beheerd moeten worden. Linux, dikwijls in heterogene omgevingen met open source en closed source applicaties, biedt tal van nieuwe mogelijkheden, maar brengt tegelijkertijd ook nieuwe uitdagingen en risico's met zich mee. Is er voldoende (technische) kennis beschikbaar, wat zijn de juridische consequenties, wat betekent dit voor de operationele processen en procedures, welke veiligheidsrisico's neemt de organisatie?


Xander Coolen (38), Amsterdam, Managing Director, Tryllian Solutions B.V.

Dat Microsoft met Windows terrein verliest verbaast ons niet. Wij zien zelf dat onze klanten voor hun bedrijfskritische toepassingen steeds vaker hun applicaties op Linux en andere verwante open source technologie ontwikkelen. Dat zien wij als een positieve ontwikkeling want open source biedt meer keuzevrijheid, hogere security, meer kwaliteit en minder leveranciersafhankelijkheid tegen een lagere TCO.


Lars Heeg (36), Amsterdam, Sales Director Partners & Channels, Orange Business Services

Wanneer de vraag is of het mij verbaast dat er een grotere groei is in de ontwikkelingen op Linux in plaats op op basis van Microsoft dan verbaast het mij niet. MS heeft zo'n groot marktaandeel dat er alleen maar terrein te verliezen is voor ze. Het ligt voor de hand dat een groot aantal ontwikkelaars dan het eerste alternatief voor de marktleider kiezen. Overigens geloof ik niet dat de positie van Microsoft ernstig onder druk staat aangezien ik verder nog weinig breedgedragen toepassingen tegenkom op andere besturingssystemen dan dat van MS.
Ik vind het een goede ontwikkeling dat er veel nieuwe applicaties worden ontwikkeld. Het moet in principe niet uitmaken welk besturingssysteem wordt gebruikt. Belangrijkste is dat de toepassingen bedrijfszeker en gebruiksvriendelijk zijn.


Michel van der Kleij (45), Delfgauw, Senior Unix/Linux Consultant, Tukcedo Services

Hele goede ontwikkeling. Open standaarden, waar open source systemen als Linux veel meer van afhankelijk zijn, geven bedrijven verreweg de beste mogelijkheden voor vrije keus. Zelf ontwikkel ik al jaren slechts applicaties voor (web)browsers, sowieso al een veel meer onafhankelijk platform waarbij de gebruikersdesktop al veel minder belangrijk is. Deze ontwikkeling zal alleen nog maar toenemen is mijn vermoeden.


Richard Kroezen (31), Vlaardingen, Director Benelux, IWConferencing BeNeLux

Dat verbaast mij niets. Uit ons oogpunt gezien draaide ons product ook alleen op besturingssysteem Windows. Klanten, bedrijven hebben ontdekt dat er meer is om hun netwerk op te draaien. Linux is erg stabiel en flexibel om de applicaties 'up and running' te houden. Windows heeft namelijk beperkingen(licenties). Ik vind het een goede ontwikkeling omdat de toepassingen en applicaties zich meer en meer ontwikkelen zodat er een keuze is, maar het belangrijkste; de klant of bedrijf moet zich afvragen hoe zij hun computers en software gebruiken.


Marc Mathijssen (23), Zundert, Software Engineer, Voogd & Voogd Diensten

Het is goed dat de afnemers van applicaties in ieder geval de vrijheid krijgen om het op een besturingssysteem naar wens te installeren. Ik zie echter ook nadelen bij het ontwikkelen van platformonafhankelijke applicaties. Beheer & exploitatie wordt namelijk een stuk ingewikkelder en duurder.


Johan Sijpkes (41), Veenhuizen, IT-manager

Het verbaast me niet dat applicaties steeds minder specifiek voor Windows worden ontwikkeld. De algemene trend is om applicaties platformonafhankelijk te ontwikkelen en veel moderne tools en ontwikkelomgevingen ondersteunen dit. Voor een ontwikkelaar vergroot dit de afzetmarkt en het geeft de gebruiker de vrije keuze tussen bijvoorbeeld Mac, Windows of Linux. Ik denk dat het streven naar platformonafhankelijke oplossingen een zeer goede ontwikkeling is.


Els Timmerman (50), Herveld, Projectmanager, LogicaCMG

Deze ontwikkelingen verbazen me niet. De reputatie van Microsoft als marktleider is niet zonder kleerscheuren. Meer onafhankelijkheid van platformen voor applicatieontwikkeling is belangrijk in de garantie voor continuiteit.


Erik van Veghel (40), Someren, Senior systeembeheerder, Stichting Proteion

Mij verbaast het niets dat de verhouding Linux-applicaties stijgt. Niet vanwege het groeiende marktaandeel van Linux op de desktop, want dat groeit maar met een aantal procenten per jaar. De groei van Linux-applicaties zit hem enerzijds in het feit dat er veel kleine, functioneel vergelijkbare applicaties ontwikkeld worden, maar dat is slechts kwantitatieve groei. Anderzijds lukt toch ook nog niet om door te dringen tot de markt van de doorsnee eindgebruiker. Een groot verwijt dat Microsoft gemaakt wordt is een van hun sterkste punten: ze ontwikkelen voor de grote massa. Dat zijn echter wel veel gebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-17T11:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.