Managed hosting door True

Novell wil weer 'Unified Linux'

Novell wil dat er meer werk wordt verricht om een standaard te bieden voor Linux-applicaties. Daarmee moeten die op elke Linux-distributie kunnen draaien. Dit was het doel van de uiteengespatte Unified Linux-alliantie, waar Novell ook lid van was.

Novell-ceo Ron Hovsepian deed op de LinuxWorld-conferentie, deze week in San Francisco, een oproep voor gestandaardiseerde certificering voor Linux-applicaties, ook juist van derden (ISV's). "Ons huidige certificeringsproces is eigenlijk een individueel systeem; verschillend per Linux-distributie. Wij hebben een leveranciersonafhankelijke standaard nodig voor het software-standaardisatieproces."

Daarnaast wil Hovsepian dat het gewoon makkelijker moet worden om software te maken die draait op de verschillende uitvoeringen (distributies) van Linux. Dit is nodig om de concurrentie met Windows serieus aan te gaan, stelt de topman van de Suse Linux-distributeur. "Of wij het nou leuk vinden of niet, de applicatie is wat de klantkeuze bepaalt."

Fragmentatie

Hij waarschuwt voor de fragmentatie die ooit Unix de das om heeft gedaan. Dat besturingssysteem bestaat in verschillende varianten (flavors) van verschillende leveranciers (IBM, Sun, HP en eerder ook bedrijven als DEC en mindere goden als SGI en SCO). De topman heeft de noodzaak voor simplificatie vorig jaar al uiteengezet in een video-interview met Computable.

Novell heeft nu net een nieuwe interface onthuld voor zijn ontwikkelraamwerk en -infrastructuur OpenSuse. Daarmee zijn ook applicaties voor andere Linux-uitvoeringen te maken. De nieuwe interface voorziet onder meer in zoekfuncties om applicaties te vinden voor Suse Linux, Red Hat-variant Fedora, Debian, Debian-afstammeling Ubuntu, en Mandriva. Volgens Novell telt OpenSuse nu zevenhonderd lopende projecten en twintigduizend applicaties.

Verder verdedigde Hovsepian de omstreden patentenovereenkomst tussen Novell en Microsoft door te zeggen dat Microsoft een niet te vermijden entiteit is. Hij stelt dat gemengde omgevingen nu eenmaal de realiteit zijn. "We hebben twintig jaar lang gestreden tegen Microsoft, dat zit in ons bloed, maar als je bij klanten binnenloopt is het een mixed source-omgeving."

Overigens is Hovsepian in juni vorig jaar plots gepromoveerd, toen de raad van bestuur ceo Jack Messman de deur wees. Kort daarna sloot Novell de omstreden overeenkomst met Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.