Managed hosting door True

Besturingssysteem in een browser ontwikkeld

Eerder deze week lanceerde Michael Robertson, de man achter Linspire, zijn nieuwste speeltje ajaxWindows. Het is een compleet besturingssysteem dat draait in een browser en geeft toegang tot een virtuele desktop met onder meer een tekstverwerker.


ajaxWindows is de naam van de nieuwe vinding van Linspire-uitvinder Michael Robertson. Hij noemt het een complete virtuele pc die je kunt benaderen vanaf iedere computer met internetverbinding. De browser werkt als besturingssysteem en als ‘motor' die de ajaxWindows-toepassingen laat draaien.

Met de vinding kan je onder meer de gegevens van je echte computer, zoals je documenten, bookmarks en contactgegevens, synchroniseren met de virtuele pc. Robertson noemt het een handige manier voor back-up.

De desktop van het besturingssysteem voorziet in het slepen van iconen, het bladeren door mappen, het naar behoeven aanpassen van menu's en natuurlijk het openen van toepassingen. Standaard staan er, behalve een tekstverwerker en spreadsheetprogramma, nog enkele andere Office-achtige programma's op. Allen zijn compatibel met Microsoft bestandtypes.

De virtuele machine kan worden benaderd vanaf iedere Macintosh, Microsoft of Linux computer. Als browser kan Firefox en Internet Explorer worden gebruikt, maar voor de laatste heb je wel een ActiveX plugin nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

klinkt heel erg als
http://g.ho.st/

Het moet niet veel gekker worden. Een OS is al een noodzakelijk kwaad. Een schil tussen Applicatie en hardware en verbindingen. Om die OS nu weer in een Browser te laten zweven komt op mij wat overdreven over. Je krijgt dus
OS <=> Browser <=> OS <=> tekstverwerker. Zal effe lekker worden. Weet je wat? Waarom niet nog een schil er omheen?

Ik vind de titel een beetje misleidend. Het is natuurlijk geen besturingssysteem of OS, maar een grafische user interface. Het maakt een lokale user interface tamelijk overbodig. Duidelijk een ontwikkeling die we in de toekomst nog veel meer zullen zien. BTW de demo is behoorlijk cool!

Zit hier ook een browser op? Dan krijg je wel een hele leuke optie OS --> browser --> OS --> browser --> OS --> browser --> OS --> browser --> enz...
Niet echt efficient, maar toch!

Op zich wel slim. Microsoft Vista zonder licentie resulteert uiteindelijk in een werkende explorer en meer niet. Met dit heb je toch nog een volledige desktop utility tot je beschikking.
Nou moet het alleen nog wel werken........ Want bij mij gebeurt een hoop behalve opstarten.

Het concept is mooi en zal in de toekomst waarschijnlijk meer te zien zijn.

Het grote gevaar van deze technologie is echter dat de performance direct in elkaar klapt als de server wordt overvraagd of de verbinding traag is. Als gebruiker ben je bij een kleine kink in de kabel in dit geval meteen je hele bureaublad kwijt.

Wanneer je een webapplicatie aanbiedt, weet je dat je kunt worden overstelpt met requests en traffic. Daar moet je op voorbereid zijn. Dat is inherent aan webapplicaties.

Vandaag wilde ik ook eens zien hoe e.e.a. werkt.

Thank you for visiting ajaxwindows.com

We are currently experiencing massive amounts of user registrations and traffic.
Please check back with us in an hour.

Thanks for your interest, The Ajax13 Team

Als het om mijn bureaublad gaat, word ik liever niet gevraagd om het over een uur weer een keer te proberen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-12T11:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.