Managed hosting door True

Serververkopen stagneren door virtualisatie

Nieuw onderzoek toont aan dat bedrijven wereldwijd tegenwoordig veel minder geld spenderen aan nieuwe servers. Voor 2008 bedraagt de groei in de servermarkt waarschijnlijk nog maar 2 procent. Dit zou voornamelijk komen door het toenemend gebruik van virtualisatie en de trend van green computing.

Verkoopcijfers van serverapparatuur laten de laatste tijd een duidelijke stagnatie zien. In sommige sectoren zou de groei met een factor vijf zijn verminderd. Wereldwijd onderzoek van het Britse Infiniti Research legt een direct verband met de opkomst van virtualisatieoplossingen en de wens om ict-apparatuur milieuvriendelijker in te zetten (green computing).

"Volgens eerder onderzoek waren er in 2006 wereldwijd zo'n 29 miljoen servers ondergebracht in datacenters. Dat komt overeen met een groei van 15 procent per jaar sinds het jaar 2000. Ook de analisten van IDC berekenden dat de verkoop van servers in 2006 nog toenam met 5,9 procent", vertelt onderzoeker Rahul Agarwal van Infiniti. "Ons nieuwste marktonderzoek toont echter dat deze groei de laatste tijd afneemt tot nog maar 2 procent in 2008. Vanaf 2009 zullen de verkoopcijfers zelfs echt dalen in plaats van minder groeien. In 2014 zullen er nog ongeveer 24,5 miljoen servers zijn."

Thin clients

Agarwal voorspelt dat serverfabrikanten meer werk moeten maken van virtualisatiemogelijkheden, geheugen en I/O interfaces in de hardware. Ook zullen ze, volgens de onderzoeker, de verkoop van oplossingen als thin clients moeten stimuleren en meer moeten samenwerken met leveranciers van software, diensten en netwerken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat grote bedrijven over het algemeen het voortouw nemen bij milieuvriendelijker ict-inzet. De grootste winst zou op termijn echter te behalen zijn in het mkb. Die bedrijven zijn met hun low-end servers en ontbrekende serverconsolidatie vaak minder efficiënt dan grote ondernemingen, aldus de onderzoekers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.