Cipiers gaan gebukt onder mislukte automatisering

Dit artikel delen:

Gevangenispersoneel klaagt over een haperend roosterprogramma dat nu al negen miljoen euro aan onderhoudskosten heeft gekost. Daarnaast zijn er problemen met het draadloos volgen van gedetineerden in Lelystad, met kostenoverschrijdingen tot gevolg. Een gebrekkig administratiesysteem zorgt voor heel andere problemen: deurwaarders aan de gevangenisdeur.

Volgens een intern rapport van de groepsondernemingsraad van het gevangeniswezen functioneert een roosterprogramma voor gevangenispersoneel nog steeds niet naar behoren, ook al is er inmiddels negen miljoen euro uitgegeven aan onderhoud.

‘SP-Expert' werd eind jaren negentig voor 900.000 euro aangeschaft, maar de installatie- en onderhoudskosten in meer dan honderd inrichtingen waren niet bij de prijs inbegrepen.

Ook een ander automatiseringsproject van Justitie loopt minder goed dan gewenst. In Lelystad wordt geëxperimenteerd met zes gevangenen op één cel. De gevangenen worden in de gaten gehouden via een draadloos zendertje in een band rond hun pols. Het systeem blijkt echter een foutmarge te hebben van enkele meters, waardoor het al is voorgekomen  dat bewaarders dachten dat een gevangene in zijn cel zat, terwijl hij in werkelijkheid op de gang stond. Ook dit project zou financieel uit de hand lopen, vanwege de kosten die moeten worden gemaakt om dit soort fouten te herstellen.

Daarnaast zijn er problemen met de software voor de financiële administratie en personeelszaken die is ondergebracht in ‘Shared Service Centers'.  Niet alleen is het gevangenispersoneel ontevreden over de hoge kosten van deze SSC's, ook onstaan er fouten in het systeem, met onbetaalde facturen tot gevolg. Volgens de cipiers "staan er steeds vaker deurwaarders aan de deur van inrichtingen in verband met niet-betaalde rekeningen".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De grootste fout wordt gemaakt door het in opdracht geven van een automatiseringsproject zonder garantie voorwaarden. Hiermee lokt men
niet de juiste bedrijven en wordt men financieel uitgekleed.

De juiste methode is een softwareproject te kopen, dat eerst volledig is getest en gedemonstreerd. Kortom het project moet gebruikers klaar zijn voordat men het koopt. Ook de overheid is in dat opzicht op alle fronten te naief.

Als programmeur van analyse programma's zou ik me schamen een kat in de zak te willen verkopen. Dit is fraude.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-22T11:27:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.