'Grootste concurrent Vista blijft voorganger XP'

Dit artikel delen:

De belangrijkste concurrent voor Windows Vista is voorganger Windows XP. Nu gebruiken meer bedrijven Windows XP dan voor de lancering van Vista, dat blijkt uit onderzoek van Forrester.

"De grootste concurrentie voor Microsoft Vista komt niet van besturingssystemen van Apple, Novell of Red Hat. De grootste concurrent voor Winsows Vista is voorganger Windows XP", dat zegt Forrester analist Benjamin Gray tegen PC World in reactie op onderzoek naar besturingssystemen van zakelijke gebruikers. 

"Het grote nieuws is niet dat 32 procent van de onderzochte bedrijven zegt dat het tegen het eind van volgend jaar Vista gaat gebruiken, maar dat veel bedrijven uitkijken naar servicepack 3 voor Windows XP," aldus Forrester-analist Gray. Uit de gegevens van Forrester blijkt dat zeventien procent van de bedrijven van plan is om in 2009 of 2010 over te stappen naar Vista.

Forrester Research hield het onderzoek onder ongeveer 600 Amerikaanse en Europese bedrijven die meer dan 1.000 werknemers in dienst hebben. Uit het onderzoek blijkt dat 84 procent van de bedrijven Windows XP gebruikt. Vorig jaar was dit nog 67 procent. Forrester concludeert: "Veel bedrijven kijken niet uit naar de eerste servicepack voor Vista maar naar de derde servicepack voor XP."

Net als servivepack 1 voor Vista zal servicepack 3 voor XP in het eerste kwartaal van 2008 uitkomen. servicepack 3 voor XP zal het laatste service pack voor het oude besturingssysteem zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De markt van zakelijke gebruikers heeft een duidelijk oordeel over de toegevoegde waarde van Vista. Die is niet bijster positief. De vraag is of Microsoft zo eigenwijs zal zijn om over een paar jaar de Cash Cow XP te killen.

Ik lees net op een andere site dat SP1 voor Vista niet de snelheid opleverd, die het ergens beloofd had te geven. Mijn moeder gebruikt momenteel nog Vista op haar laptop voor alleen wat webbrowsen en wat email. Dit gaat vrij goed, maar dit kan je ook goed met een 80386-computer doen. Moderne zware applicaties of games kan je vergeten. Daar is het gewoon te langzaam en sloom voor.

De B�ta van SP1 levert helaas geen merkbare snelheidsverbetering op. Een clean install van Vista - met de gaten - is merkbaar sneller, dan een ge�pdate versie. Een deel van de - circa honderd - beveiligingspathes van Vista zorgt voor vertraging; net als sommige XP-patches. Vista is wellicht te vergelijken met de Porsche 928 die de veel lichtere 911 had moeten opvolgen. De 928 is inmiddels historie. De lean and mean 911 wordt voorlopig verder ontwikkeld.

En toch zitten we er binnenkort (binnen 3 jaar) achter, ik weet het zeker, de macht van Microsoft gaat verder dan de wil van de consument.

Er komt een herhaling van zetten: aan het einde van de levensduur van Windows 98 SE leverden Microsoft patches vaak extra problemen op. Omdat Millenium geen echt alternatief was, kwam XP als geroepen. Je zal zien dat de patches op XP ook geleidelijk aan een steeds slechter systeem opleveren. Microsoft beweert dan natuurlijk dat dit niet aan hen ligt. Een aantal klanten zal dat geloven en alsnog overstappen naar Vista. De volhouders zullen Vista net als Millenium behandelen en bewust overslaan.

Dit is compleete onzin, mensen zeggen dat Vista traag is omdat ze eigenlijk niet de pc hebben voor Vista. Met 2.4ghz dual core 2 gig geheugen en een goede videokaart (GF8-serie) heb je nergens problemen mee.

Nico, zakelijke gebruikers, kopen een computer om met gegevens te kunnen werken en niet om een besturingssysteem te laten draaien. Dus de overhead van het besturingssysteem moet gering zijn. En aan die eis kan Vista niet goed voldoen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-15T11:32:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.