Managed hosting door True

ICT-uitgaven groeien minder hard in 2008

Dit artikel delen:
ICT budget ChangeWave

(c) ChangeWave 2007

Voor de eerste keer sinds lange tijd zullen de bedrijfsuitgaven aan ict in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar minder hard groeien, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Weliswaar ziet een kwart van de ondernemingen zijn budget voor ict komend voorjaar toenemen, dat zijn er wel minder dan een jaar eerder. Bovendien zegt een vijfde dat er de komende periode minder budget wordt vrijgemaakt voor ict.

Veel bedrijven halen komend kwartaal de buikriem aan als het gaat om de aanschaf van nieuwe ict. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna tweeduizend ict-professionals, uitgevoerd door het Amerikaanse ChangeWave. 20 procent van de respondenten geeft aan dat hij de komende periode minder of zelfs geen geld kan besteden aan ict dan in het huidige kwartaal. Dat zijn drie procentpunten meer dan de 17 procent in het eerste kwartaal van afgelopen jaar.

De onderzoekers zien ook dat maar 24 procent van de bedrijven een groter ict-budget voor het eerste kwartaal van 2008 heeft dan voor de huidige periode. Uit vergelijking met eerdere jaren blijkt dat deze 24 procent veel minder is dat eerste kwartalen van 2004, 2005, 2006 en 2007. Zo kreeg afgelopen voorjaar nog liefst 34 procent van de respondenten een grotere zak geld mee voor zijn ict-uitgaven. Volgens ChangeWave is dit geen goed voorteken.

Stoplicht

In het onderzoek werd ook gevraagd naar de bereidheid voor het doen van investeringen in ict-producten en -diensten. In iets meer dan de helft van de bedrijven staat het licht nog steeds op groen voor dit soort uitgaven. Toch is dat nog altijd 5 procentpunten minder dan een jaar geleden en het laagste percentage sinds drie jaar. Bij eenderde van de respondenten staat het licht inmiddels op oranje, wat betekent dat er nog wel kan worden geïnvesteerd in ict, maar minder dan voorheen. 9 procent geeft aan dat het ict-investeringsstoplicht op rood staat.

Gelukkig is het niet allemaal even ernstig gesteld met de ict-uitgaven. Zo gaf 17 procent van de ondervraagden aan dat hij het afgelopen kwartaal meer heeft geïnvesteerd in ict dan hij van tevoren had voorzien. 24 procent besteedde minder dan voorzien. Er werd vooral geïnvesteerd in opslagcapaciteit. Naar networking en beveiliging ging minder geld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is dit voor de Amerikaanse markt? Dan kan ik het me voorstellen, maar hoe zit het met de Nederlandse markt?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.