Computersysteem ondersteunt bewakingsmedewerker

Dit artikel delen:

Fietsendieven zouden het wel eens moeilijk kunnen krijgen. Een nieuw computersysteem houdt potentiële dieven in de gaten.

Een promovenda aan de Britse University of Leeds heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die bewakers moet helpen bij hun werkzaamheden. Het systeem zou het aantal fietsendiefstallen drastisch omlaag kunnen brengen.

Promovenda Dima Damen ontwikkelde het systeem, dat een foto maakt wanneer iemand zijn fiets parkeert. Daarna analyseert het de kleuren die in het beeld voorkomen. De computer gaat daarbij uit van de kleding van de eigenaar van de fiets. Als het voertuig even later wordt weggehaald, vergelijkt de computer de kleuren van de twee situaties met elkaar. Als die te veel verschillen, gaat het systeem ervan uit dat er een dief aan het werk is. "Bewakers moeten meestal veel monitoren tegelijkertijd in de gaten houden", aldus Damen. "Daardoor kunnen fietsen zelfs voor het oog van een camera gestolen worden."

Tijdens een proef waarbij dertien fietsendiefstallen werden nagebootst, detecteerde het systeem er elf. Daarmee is het volgens Damen 'een oplossing voor een wijdverbreid probleem'. De promovenda wil het computersysteem verder ontwikkelen, zodat het ook in andere openbare ruimten gebruikt kan worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In de zomer zullen er mogelijk veel potentiele dieven zijn.
Iemand parkeert zijn fiets en doet zijn zwarte jas uit en loopt daarna weg, vanwege de warmte doet deze al snel zijn/haar jas uit en komt daarna terug bij zijn/haar fiets met de jas over de arm.
Om nog maar niet te spreken als men enkele uren in het zonnetje op het terras heeft gezeten en van spierwit -> rood/bruin terugkomt.
Maar ja beter iets als niets, maar echt perfect is het natuurlijk niet. Ook kun je het sleuteltje aan iemand anders hebben doorgegeven etc. etc.
Ik zet hier dan ook nogal wat vraagtekens bij....

De Fietsendief,

het is niet HET systeem om fietsendiefstal te voorkomen, maar wel een zeer handige en welkome ondersteuning voor de bewaker en eigenaar van de fiets.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-22T11:37:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.