Intel-directeur: dubbel zoveel Linux-clients in 2008

Linux logo

Het aantal Linux-clients verdubbelt in 2008. Dat voorspelt Intels technische directeur op het gebied van open source Dirk Hohndel. Dat zou komen doordat hardwareleveranciers meer brood zien in het meeleveren van Linux als besturingssysteem.

Intels technische directeur op het gebied van open source Dirk Hohndel verwacht dat een veel groter aantal hardwareleveranciers dit jaar brood zien in het verkopen van clientcomputers waarop Linux voorgeïnstalleerd is. Hohndel voorspelt een verdubbeling van het aantal verkochte Linux-desktops en -laptops in 2008. Het percentage Linux-desktops ligt volgens de technisch directeur rond de 0,8 procent.

Linux is tot nu toe vooral populair in de servermarkt. De doorbraak op de client staat al jaren op het punt te gebeuren. Zo voorspelde ict-dienstverlener Siemens Business Systems in 2003 al dat het marktaandeel van Linux op de desktop in 2008 zo'n 20 procent zou zijn.

Eee pc

Hohndel baseert zijn voorspelling op het succes van de Linux-uitvoering van de ASUS Eee. Deze ultracompacte laptop is vooral in Taiwan populair, maar sinds eind 2007 ook in Europa verkrijgbaar. Hohndel: "De verkoop van de Eee pc haalt in 2008 naar verwachting drieeneenhalf miljoen. Alleen al die computer gaat het aantal verkochte Linux-clientcomputers dit jaar verdubbelen." De drie e's in Eee pc staan volgens Asus voor ‘Easy to learn', ‘Easy to play' en ‘Easy to work'.

Hohndel deed zijn uitspraken op een open source-congres in Australië.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waar deze meneer zijn idee (en sales-target) vandaal haalt weet ik niet. Overal lees je juist dat iedereen zo snel als zij/hij kan zijn Ultra Mobile PC (bijv EEePC) voorziet van WinXP of zelfs Vista!

Net als bij "grote" Notebooks en Desktops heb je gewoon bijna altijd XP/Vista nodig aangezien "iedereen" er mee werkt.
Dit bedoel ik dus niet om een flame-war te beginnen, dit lees je gewoon op veel verschillende sites.

@ Patrick: Het is de vraag of een technische directeur een sales target krijgt, maar als dat zo is, dan komt hij van zijn baas, die doorgaans uitstekende zaken met Microsoft doet. Wel eens van Wintel gehoord?
Wat XP en Vista betreft, die systemen hebben enorme marktkracht vanwege de vendor lock-in. Deze technische directeur bij Intel stelt alleen maar vast (signaleert dat in de markt) dat steeds meer mensen bereid zijn tot een inspanning, om door middel van een Apple of Linux Distributie aan die vendor lock in te ontkomen. En in 's hemelsnaam aan het werk te kunnen.
Het is juist de bedroevende prestatie van Vista die deze ontwikkeling stimuleert. Microsoft heeft dat dus aan zichzelf te danken.

Jah, dat lees je hier en daar. Maar vergeet ff niet dat je niets leest over al die andere mensen die de EEePC gewoon gebruikt zoals ze hem gekocht hebben.

Het kan ook andersom: Mijn 2 computers, die van mijn ouders en van 2 vrienden zijn allemaal omgezet naar respectievelijk Ubuntu, kubuntu 2x OpenSUSE en 1x Debian, geloof ik. Een collega van mij heeft een dual boot met XP en Linux die is voor hem geinstalleerd omdat hij vaak achter mijn laptop zit en KDE prettiger vind werken dan XP, maar de ballen verstand van die dingen heeft. Hij speelt zijn games (sims :P) op XP en gebruikt Linux voor mail, internet ed.

Dit was bij mij een jaar of twee geleden allemaal XP behalve 1 pc bij mij thuis, die was dualboot. Het kan dus snel gaan. Waar een paar mensen Linux laten zien en anderen het daardoor kennen gaan soms over. Als in een omgeving alleen MS gebruikt wordt en er geen alternatief bekend is zal dit voorlopig niet veranderen. Zo is het nu eenmaal.

Ik maak mij geen illusies maar ik zie het wel veranderen in mijn omgeving en Mac en Linux zal steeds meer gebruikt gaan worden.

Zelfs onze XP kassa's in de winkel gaan naar een Linux-systeem over een half jaar, er wordt nu mee getest.

Inderdaad, ik geef toe dat ook veel mensen hun PC Linux zullen laten draaien.
En sales-targets zijn er ook heus voor managers/sales die Intel/Linux moeten verkopen. Het aloude voorbeeld van PTT Post die concureert met zuster PTT Telecom. Winst maken moet, desnoods over rug van dochter/zusterbedrijf.

Overigens is zijn verhaal wat uit verband getrokken vermoed ik.
Ik lees hier namelijk een andere variant:
http://www.channelweb.nl/nieuws.jsp?id=2339239&utm_campaign=nieuwsbrief&utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-01T11:40:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.