Managed hosting door True

Hebben: Eén PC voor vier mensen in de zon

Dit artikel delen:

Een Belgisch bedrijf brengt een 'mobiele computerwerkplek voor vier onafhankelijke simultane gebruikers op zonne-energie'op de markt. Moeten we buiten gaan werken?

Het Belgische bedrijf Multiseatpc brengt een verrijdbaar 'multiseat'-werkstation op de markt met twee zonnepanelen. Die zonnepanelen leveren stroom voor vier werkplekken, die op één pc zijn aangesloten, al "zorgt een batterij voor de overbrugging bij te weinig zonlicht."

Mijnheer Guy Duportail, is het echt de bedoeling dat we de Multiseat Solar Computing buiten gebruiken?
"Nee. Je kunt hem ook binnen gebruiken. Dan heb je bovendien een beter zicht op je beeldscherm. Het gaat om speciale zonnepanelen, die zelfs onder een tl-lamp opladen."

Maar echt snel zal dat niet gaan.
"Je kunt altijd gewoon nog de stekker in het stopcontact steken. Ik mik met dit product eigenlijk op ontwikkelingslanden. Daar is niet op alle plekken stroom voorradig."

Waarom stuurt u ons dan een persbericht?
"Allerlei organisaties binnen de EU schenken computers aan ontwikkelingslanden. De financiering moet van hieruit komen, dat is zeker."

Kunnen die mensen in ontwikkelingslanden dan wel iets zien op hun scherm in de zon?
"Het systeem is volledig mobiel. In de schaduw laadt de batterij ook op. Zelfs in het maanlicht."

Vier mensen werken in uw systeem op één computer. Gaat dat niet ten koste van de prestaties?
"Inderdaad. Maar 95 tot 96 procent van de gebruikers gebruikt slechts 10 procent van hun computer. Dan bespaar je dus een hoop geld met dit systeem. Ook op licenties, want er draait Linux Ubuntu op de computer. Dat is een relatief licht besturingssysteem en ook dat bespaart stroom. We hebben tests gedaan. Daaruit bleek dat dezelfde computer 215 Watt verbruikt als er Linux Ubuntu op is geïnstalleerd, maar door de 350 Watt heengaat als er Windows Vista Premium of Ultra op draait. Ik heb ook een aantal modellen zonder zonnepanelen. Die zijn heel populair op Belgische scholen, ook vanwege de veiligheid. Je kunt er niets op installeren. En als je een beeldscherm mee wilt nemen, moet je echt met een schroevendraaier in de weer."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-21T13:47:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.