CeBIT 2008: Ballmer kondigt vijfde revolutie aan

De it-industrie is aan zijn vijfde revolutie toe. Dat zei Microsoft topman Steve Ballmer maandag tijdens zijn openingsspeech op CeBIT in Hannover. Ballmer sprak er in gezelschap van de Duitse kanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en de minister-president van de deelstaat Niedersachsen Wulf.

Ballmer beschreef hoe hij in de 28 jaar dat hij voor Microsoft werkte zeker vier revoluties had meegemaakt. "Elke zeven jaar zie je een volgende verschuiving."

Tijdens de eerste revolutie werd de personal computer een betaalbaar product voor iedereen. De tweede revolutie zag de komst van de grafische gebruikersomgeving. Vervolgens kwam internet opzetten, waarbij informatie gedeeld kon worden en computers rechtstreeks met elkaar communiceerden. De vierde revolutie was Web 2.0. Van statische informatie werd het internet een dynamisch platform voor het uitwisselen van informatie.

Handgebaar

"Als de zevenjaarlijkse cyclus aanhoudt, staan we nu aan de vooravond van de vijfde revolutie." Volgens Ballmer wordt die gekenmerkt door een aantal ontwikkelingen: kleinere apparaten die meer rekenkracht krijgen, onbeperkte opslagcapaciteit, draadloze breedbandnetwerken wereldwijd en natuurlijke gebruikersomgevingen. Ballmer: "Communiceren met computers zal gaan lijken op communiceren met mensen. We zullen het toetsenbord en de muis blijven gebruiken, maar in andere gevallen vertel je de computer wat je wilt, soms hoef je maar een handgebaar te maken."

"We leven nu nog in een wereld die nog erg gecompliceerd is. Probeer maar eens contacten en kalenderinformatie te synchroniseren. Dat gaat allemaal veranderen. Je hoeft niet meer te weten waar informatie staat. Je logt in, klikt en hebt directe toegang. Ik heb voor deze trip naar Hannover weinig aan mijn computer gehad. Mijn assistente moest alles regelen. Maar ik had graag tegen de computer gezegd: volgende week maandag ben ik in Hannover, regel mijn reis en boek een hotel."

Ballmer wees ook op sociale interactie op internet die het leven van jonge mensen drastisch zal veranderen. "Jonge mensen omarmen sociale netwerken als geen ander. Tieners en jonge twintigers hebben gemiddeld 53 vrienden. Daarvan hebben ze er twintig nog nooit in levende lijve ontmoet." En ook op dit punt zal de technologie zich verder ontwikkelen. Videovergaderen wordt natuurlijker, via 3D holografie verdwijnen afstanden.

In Hannover onthulde Ballmer ook dat er nog steeds gesprekken gaande zijn met Yahoo!. "Een groot aantal alternatieven (voor samenwerking) worden overwogen, maar ik wil en kan daarover niet in detail treden."

De CeBIT opent vandaag zijn deuren en sluit zondag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja als je geld zat hebt zou ik ook wel tegen mijn computer willen zeggen:

"volgende maand, hotelletje Monte Carlo 5 weken, daarna cruise op de Nijl 8 weken..."

Ik zou graag nog wel controle willen houden waar ik dan kom te zitten, en wat mij dat gaat kosten, 1 van de leuke dingen van internet is juist prijzen vergelijken. uitgebreid hotels vergelijken. Maar schijnbaar hoef je dat niet te doen als je bulkt in het geld....
Lekker makkelijk lu**en van die ballmer

Ik kan mij wel een voorstelling maken van wat Balmer nu aankondigt als 5e revolutie.
Steeds meer kleine apparaten kunnen communiceren via een computer of rechtstreeks met het internet.
Denk aan mobieltjes waarop je kunt internetten, maar ook gewoon via het draadloze thuisnetwerk kunt verbinden en die over een paar jaar zelfs vrijwel alle gesprekken via het internet stuurt. De videorecorder die via het internet de tv-gids ophaalt (of via de digitale link naar de kabelmaatschappij), je routeplanner die via een centrale server de fileinformatie binnen haalt en binnen een paar jaar zelfs de energie-meter die met de leverancier loopt te babbelen. Of dat nu allemaal alleen maar voordelen zijn is een andere vraag, maar het zit er wel aan te komen.

Ook de software is steeds gebruikersvriendelijker aan het worden en doordat steeds meer dingen gekoppeld (kunnen) worden, kun je ook steeds meer zaken combineren waar je voorheen tientallen applicaties voor nodig had. Kijk alleen al naar de integratie van Wikipedia en fotosites in Google-Earth, of routeplanners die gebruik maken van je centraal opgeslagen adressenbestand en de meest actuele verkeersinformatie.

Deze man vindt het gewoon leuk om te spreken en roept wel ooit meer onwaarheden om dit maar te kunnen blijven doen.

Zo spreekt Balmer bijvoorbeeld vooral over zijn eigen kluppie als ie het heeft over de grafische gebruikersomgeving (tweede revolutie, win95?) en probeert dit dan voor de rest van de wereld tot norm te verheffen.
Denk nog even terug aan 1984 toen Apple al met een grafische interface kwam waar Microsoft vervolgens nog lang over heeft moeten doen.

De nieuwe revolutie is in mijn ogen ook niet veel meer dan een verzameling bij elkaar geraapte logische vervolgen op het reeds bestaande, hetgeen ik zeker geen revolutie zou kunnen noemen.

Ook het (verbaal) communiceren met computers is niets nieuws, ook al licht dat voor Microsoft misschien anders.

Als je graag spreekt en dik doet grijp je alles aan.
Wat een geblaas, zeg.

quote: Ik heb voor deze trip naar Hannover weinig aan mijn computer gehad.

typische uitspraak met zo'n groot marktaandeel.

If you have nothing to say or to ad of any value or significance in the market place, best to remain silent. Or is this an echo of his voice in het market place? Is this Microsoft or Steve Balmer? It helps sometimes to be reminded of a quote by William Shakespeare:

'Life is nothing but a tale, told by an idiot full of sound and fury and signifying nothing!'

De grote verandering zal eerder zijn dat je niet meer naar internet toe hoeft om informatie te vinden over technologiebeurzen en hotels e.d., maar je computer/PDA/telefoon je vertelt d?t er een CeBIT is en dat er hotelkamers beschikbaar zijn die voldoen aan jouw wensen en budget en dat er in je agenda ook nog wel een gaatje is om er naar toe te gaan en eindigt met de vraagt: Zal ik dat voor je regelen?

Maar of je dat een revolutie kan noemen....ik weet 't niet. Als Microsoft de eerste (of grootste) is die dergelijke functionaliteit commercieel weet uit te buiten dan zullen ze het een revolutie noemen. Zoals gebruikelijk zijn 't niet de pioniers maar de adopters (lees: uitbuiters) die het 'hun' revolutie noemen.

Leuk die 5e revolutie. Ben er helemaal weg van en klaar voor. Zeker als de software nog niet zo werk als dat het moet, maar we gaan we die kant op. Op richting Star Trek.

Als dan de software ook foutloos meewerkt en geen rommel achter laat, dan ga ik er voor.

Toch even iets recht zetten. Het was niet Apple maar Xerox die met die grafische gebruikersomgeving kwam. Xerox is overigens ook de uitvinder van de muis.

Over wat Ballmer zegt, kun je vanalles zeggen. Er zou een revolutie moeten plaatsvinden omdat dit een periodiek proces is? De dingen die hij noemt zijn of al realiteit of zijn dat juist nog lang niet. Tot zover de 7-jarentheorie. Ik denk wel dat er veel verandert en dat de computer steeds meer abstracte opdrachten kan uitvoeren. Geef hem dan wel even een beperkt mandaatje mee in de vorm van een profile! Voordat je het weet ben je na een overnachting in een hotel al failliet ...

"We leven nu nog in een wereld die nog erg gecompliceerd is. Probeer maar eens contacten en kalenderinformatie te synchroniseren."
Dit is geheel aan de omarming van eigen/gesloten standaarden te danken. Samenwerking tussen alle gadgets, tools, en services werkt pas goed wanneer alle schakels in de keten dezelfde 'open' taal spreken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-04T00:25:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.