Managed hosting door True

Microsoft werkt nog aan compatibiliteit hypervisor

Dit artikel delen:

Virtualisatie laat het ene besturingssysteem bovenop het andere draaien.

Microsoft is bijna klaar met de ontwikkeling van zijn hypervisor voor Windows Server 2008. Het biedt een proefversie van die virtualisatielaag nu aan als download. De software heeft echter nog werk nodig voor de compatibiliteit, ook met Microsofts eigen software.

Microsoft nadert de voltooiing van zijn hypervisor Hyper-V. Die toevoeging voor het recent uitgebrachte Windows Server 2008 biedt geavanceerde virtualisatiemogelijkheden, dicht op het niveau van de onderliggende serverhardware. Daarnaast biedt Microsoft een migratietool om fysieke servers te converteren naar virtuele machines.

De nu vrijgegeven tweede proefversie heeft echter nog wat werk nodig voor compatibiliteit, onder meer met de Virtual Machine Manager in Microsofts eigen beheersoftware System Center. Die software krijgt later nog een update om dit recht te zetten.

De deze week verschenen proefversie is verkrijgbaar als optionele update via Microsofts downloaddienst Windows Update. Die software is vorige week al verschenen, maar was toen nog niet algemeen verkrijgbaar. Officieel is dit release candidate een (RC1), maar Microsoft bracht in maart al release candidate nul (RC0).

Senior vice-president Bob Muglia presenteerde RC1 op de Synergy-conferentie van Citrix, die vorig jaar de open source-virtualisatiesoftware Xen inlijfde. Microsoft en Citrix werken ook samen op het gebied van virtualisatie. De grote concurrent is namelijk VMware, dat een ruime voorsprong heeft zowel qua technologie als qua marktaandeel.

Zes maanden

Windows Server 2008

Windows Server 2008 is begin dit jaar gelanceerd zonder hypervisor.

Volgens de oorspronkelijke planning moest Hyper-V tegelijk met Windows Server 2008 op de markt komen. Microsoft heeft de virtualisatielaag echter wat uitgesteld en daarbij ook enkele van de meer geavanceerde functies opgeschort. De softwareproducent deed toen de belofte dat Hyper-V zou verschijnen binnen zes maanden na de komst van de nieuwe serveruitvoering van Windows. Server 2008 is eind februari met veel fanfare uitgebracht.

Microsofts virtualisatielaag ondersteunt naast Windows ook Linux. Het gebruikt daarvoor zijjn omstreden alliantie met Suse Linux-leverancier Novell. In de praktijk is de samenwerking goed nieuws voor klanten, die immers met heterogene ict-omgevingen werken.

Antitrust

De virtualisatielaag Hyper-V is om antitrustredenen niet standaard geïntegreerd in Windows Server 2008. Verder vraagt Microsoft er ook een vergoeding voor, maar die bedraagt slechts 28 dollar per licentie. Een symbolisch bedrag dus. Verder is Server 2008 ook verkrijgbaar zonder ingebouwde virtualisatie, maar die uitvoering is niet naderhand op te waarderen naar de volledige, mét virtualisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-30T12:46:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.