Managed hosting door True

Gates: Windows 95 was mijn hoogtepunt

Dit artikel delen:

De introductie van het oude besturingssysteem Windows 95 was voor Bill Gates het hoogtepunt van zijn loopbaan bij Microsoft. De bestuursvoorzitter neemt binnenkort meer afstand van zijn bedrijf en dus was er reden voor een terugblik.

Bill Gates ziet het oude besturingssysteem Windows 95 als hoogtepunt van zijn loopbaan. Dat bekende de bestuursvoorzitter van 's werelds grootste softwareleverancier aan een verslaggever van CBS News. "Windows 95 was een leuke mijlpaal", zei hij. Over de opvolgers van het besturingssysteem, zoals XP of Vista, zweeg Gates.

Windows 95 was Microsofts eerste grafisch georiënteerde besturingssysteem dat het oude platform MS-DOS integreerde met de al bestaande Windowsversies. MS-DOS werkte nog met tekstuele opdrachtregels en vereiste meer inzicht en kennis van de gebruiker.

Vista

Dat de topman het nieuwste besturingssysteem Vista niet als hoogtepunt noemde, zal weinig mensen verwonderen. "Het is geen mislukking en ook geen fout", zei hij later op de dag. "Terugkijkend zijn er wel dingen die we anders zouden doen." De verkoopcijfers van Vista blijven achter bij de verwachtingen die zijn bedrijf in eerste instantie had.

Gates deed zijn uitspraak eind mei tijdens een bijeenkomst in Californië. Zijn optreden op de bijeenkomst wordt door sommigen gezien als eerste afscheidsmoment. De 52-jarige Amerikaan doet binnenkort nog meer afstand van ‘zijn' Microsoft als hij met pensioen gaat. Gates blijft voorlopig nog bestuursvoorzitter en levende icoon van de softwarereus, maar zijn vroegere functies van ceo en chief software architect zijn al geruime tijd overgedragen aan respectievelijk Steve Ballmer en Ray Ozzie. Zij zullen binnenkort de zaak zonder Gates moeten draaien, hoewel hij eerder deze maand al bekende ook na zijn pensionering eenvijfde van zijn tijd aan Microsoft te willen besteden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Haha die Bill toch! Windows 95 het hoogtepunt! Hij is wel eerlijk, maar dit is toch wel een beetje een klap in het gezicht van de mensen die honderden euro's hebben betaald voor Vista.

@BW
Waarom zie je het als een klap? Windows 95 is zeker een grotere vooruitgang, maar betekent niet dat Vista een slecht product is.

Op de link http://www.secinfo.com/dr643.b5z.htm valt nog een leuk stukje achtergrond informatie te lezen betreffende deze opmerking van Bill Gates. Let op het feit dat op dat moment Roger Heinen senior vice president developer division was (wat nu Ray Ozzie is) en onder zijn leiding Windows-95 en Windows-NT ontwikkeld zijn. Aardige details zijn dat deze operating systemen gebaseerd zijn op VAX-VMS dat ook door Roger Heinen ontwikkeld was bij Digital. Bill Gates heeft Roger Heinen weggekocht bij Digital omdat MicroSoft deze kennis nodig had voor NT en 95. De kernel van de huidige Windows operating systemen is nog steeds gebaseerd op deze ontwikkeling. Vandaar dat Bill Gates zegt: Windows 95 was mijn hoogte punt want aan de kernel is sindsdien weinig gewijzigd!

Update op de vorige post: Bill Gates heeft Roger Heinen bij Apple weggekocht, nadat eerst het Apple operating systeem ook op VAX-VMS was gebaseerd.

Nog een update: tel 1 letter op bij VMS ==> WNT. Windows NT is op VMS gebaseerd.

Ik denk dat dat toeval is. Want WNT staat toch echt voor Windows New Technology.

Volgens mij was de grootmeester voor Windows NT nog altijd Dave Cutler.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dave_Cutler_(software_engineer)

Heinen,dat is onzin. David Cutler was de architect van VAX/VMS en later Windows NT.

@Grimson en @Basta la Vista
Mijn bewering is dat ten tijde van de ontwikkeling van Windows 95/NT Roger Heinen Senior Vice President, Developer Division was en dat deze producten onder zijn leiding zijn ontwikkeld. Mijn bewering is niet dat Roger Heinen de architect van deze producten is geweest. Quote uit de hierboven gegevens referentie http://www.secinfo.com/dr643.b5z.htm : "Roger J. Heinen, Jr. Age 43, Senior Vice President, Developer Division"

Het is normaal dat je de grootste stap als mijlpaal ziet. Dat is van DOS naar Windows en niet Windows naar Windows. HIj heeft de wereld wel voor een groot deel veranderd door deze bijdrage.

Geen enkel Windows-systeem heeft ooit de stabiliteit van VMS kunnen evenaren, misschien heeft Cutler wel enig goeds gedaan om de stabiliteit van Win NT te vergroten maar wie ooit uitgebreid met VMS gewerkt heeft weet dat NT dat niveau nooit gehaald heeft of zal halen.

Het juiste citaat met berekking tot de relatie luidt:
"VMS was the DEC operating system that greatly influenced Cutler's later development of Windows NT."

Dus het is niet zo dat NT uit VMS is voortgekomen, DEC heeft altijd meer kwaliteit geleverd.

@R.Heinen: Windows 95 heeft een kernel met erg weinig NT-invloeden en dat is juist de reden dat die lijn met Windows ME ten einde is gekomen.

Over VMS en WNT...

Kent iemand de naam van de computer nog uit "2001, a space odyssey". van A.C. Clarke?

De naam was HAL en dit komt van... IBM H-I A-B L-M

Let op de letters in het alfabet, VMS-WNT is dus echt geen toeval!

Dat Cutler WNT en VMS op die manier als associatie aan elkaar heeft willen knopen geloof ik graag. Per slot was, en is, VMS een zeer goed OS, en in zijn dromen wilde hij dat misschien ook voor WNT, het is er alleen niet van geworden.

Op de link
http://antitrust.slated.org/www.iowaconsumercase.org/011607/2000/PX02210.pdf
is nog een aardige email wisseling te vinden tussen Bill Gates en onder andere Roger Heinen en Steve Ballmer betreffende Windows 95.

Ik snap het niet helemaal.
Er was DOS. Daar werd een grafische schilletje overheen gegooid dat heette windows 3.1.
Dat was niet multitasking etc. Met 95 veranderde dat wel, maar het was nog steeds een schil op DOS. Niets meer dan dat. Dat Billy dat als mijlpaal ziet zegt mij genoeg over Microsoft. Ook nu weer krijgen ze het niet eens voor elkaar om hun eigen standaard OOXML in Word te integreren bijvoorbeeld.
En waarin Billy wel gelijk heeft, ook XP is het niet. Het is nog steeds niet multi-tasking. Doe maar een contrl-alt-del, dat is altijd maar weer afwachten als een taak vast zit.

Het meest trots op windows 95?
Hij moet eens op www.IhatemyITdepartment.com kijken. Daar zie je hoe blij mensen zijn als ze met zijn speeltjes moeten werken :-).

Grappige site trouwens!

gr.
Henny

In het boek "Show-stopper! : the breakneck race to create Windows NT and the next generation at Microsoft" is een en ander nog eens na te lezen (zie de link
http://catalog.loc.gov/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?v3=1

heinen ben je soms familie dat die man je zo intereseerd

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-30T15:23:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.