EU-lidstaten stemmen vóór splitsing Windows

De lidstaten van de Europese Unie hebben gestemd vóór het splitsen van Windows in een versie met en één zonder Microsoft Media Player. Dat EC-voorstel kreeg steun van alle vijftien lidstaten.

De antitrusttak van de Europese Commissie heeft dit voorstel nu op tafel liggen om als strafmaatregel toe te passen op Microsoft. De Windows-leverancier zou misbruik hebben gemaakt van zijn marktdominante positie in de desktopmarkt om terrein te veroveren op de markten voor lichte servers en voor media-afspeelsoftware. Over laatstgenoemde kwestie heeft media-softwareleverancier Real een rechtszaak tegen Microsoft aangespannen in Californië.
 
Microsoft ontkent zich misdragen te hebben en beroept zich op zijn 'recht om te innoveren'. De EC lijkt niet gevoelig voor dit argument en acht het bedrijf wel degelijk schuldig aan monopoliemisbruik. Naast de op te leggen Windows-wijziging, die dan geldt voor de Europese lidstaten, zou de Amerikaanse softwareproducent ook een boete boven het hoofd hangen. Die kan uiteindelijk uitkomen op maximaal 3,5 miljard dollar. Microsoft heeft momenteel ruim 50 miljard dollar in kas.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

de discussie ontaardt nu in een soort welles-nietes spelletje. MS is een monopolist. Dat is zij geworden omdat mensen nu eenmaal geen verstand hebben van IT en dus de grootste gemene deler accepteren als iets goeds. OS/2 was een beter produkt, Netscape was een beter produkt, Lotus Notes is een beter produkt (en heeft nog steeds iets meer mailboxen op deze aardkllot dan Exchnage ook al komt dat omdat het gratis wordt weggegeven), DB2 en zelfs Oracle zijn beter dan SQL. Maar Navision is beter dan Exact, ook nu het van MS en niet meer van Damgaard is.
De discussie moet zijn: helpt wat de EU nu bedacht heeft ook maar een iota? Nee dus, het is alleen maar lastig en een stukje politieke manipulatie (net als al die overheden die opeens op Open Source over willen).
De enige manier om MS van z'n monopolie voordelen af te helpen is door dezelfde ingreep die toen ooit met AT&T heeft plaatsgevonden: opsplitsen die hap. Zolang zowel de US als de EU overheid dat niet aandurft (want MS betaalt veel belasting en Bill geeft zoveel aan goede doelen) veranderen we er niets aan. De Media Player is niet relevant en hoeveel "domme" computer gebruikers onderkennen zelfs het verschil?
C'mon guys, get real; een actie die niets bereikt is geen actie maar politiek geneuzel!
en voor de auto discussie: wezenloos gebrabbel jongelui; in de IT wordt al jaaaaaaaaaaaaaaren geroepen dat het te complex is; standaarden verminderen complexiteit.... en keuzes.

Maar nu zeg je het zelf, je hebt MS-XP gekoht anno 2004 terwijl je weet wat er bij zit mogelijkheden en niet mogelijkheden (site - bladen ect) Je hebt toch ook kunnen kiezen voor LINUX
Zoals je zelf weer zegt 95% van de MARKT in handen heeft kan hij toch niks aan doen ??? JIJ KOOPT HET TOCH !!!!!
Ik ben programmeur, stel ik ontwikkel een kassa module met poortjes, je doet je boodschappen in de kar loopt langs de poortjes en het totaale bedrag staat al op de kassa en alle winkels schaffen dit aan, ben ik dan de schuldige of de commercie die het aanschaft. Mag Simens Bosch en wie dan ook mij gaan aanklagen omdat ik op een idee ben gekomen van 1
1 = 3 (Winkelwagen
kassa
poortjes = klaar= 3 x sneller)
Kijk ik begrijp best wel dat MS voor sommige, en ik benadruk sommige, applicaties / tools /plug ins (what ever) naar zich toe trekt en niet met alles en iedereen (IBM / LINUX / DAVILEX ) rekening gaat en KAN houden, dan zouden ze hem nog gaan beschuldigen van bedrijfspionage.
Zie jij de EU iets doen tegen AHOLD (op fraude na, en zelfs dat niet eens alleen een kleine tik op de vingers)moet jij eens iets bij AH stelen wordt je neer geschopt of erger. De kruidenier op de hoek is ook al 10 jaar pleite en DAAR BAAL IK van !!!
effe naar 4=6 om een zoutvaatje te halen is er niet meer bij , je moet naar AH ;KONMAR ; EDAH en 1 UUR in de rij gaan staan voor je zout omdat de winkel 500 mensen tegelijk moet kunnen voorzien (met 2 merken)MAAR ER ZIJN MAAR 2 KASSA's OPEN.

Als Sylvio Berlusconi de gehele media controleert, dan vinden we dat crimineel. Als MS elke vorm van communicatie op onze desktop controleert, dan vinden we dat ineens knap en innovatief. Get a life, mensen!

OK, dit is een regelrechte troll, maar ik zal me inhouden en proberen een normaal antwoord te geven. Je betoog is echter zo krom dat dat lastig gaat worden. Allereerst maak je een kolossale denkfout door te stellen dat we in mijn voorbeeld uit verschillende auto's kunnen kiezen als iets je niet bevalt . Dat gaat namelijk niet, we hebben immers maar 1 fabrikant die 95% van de markt beheerst. Die stelling kan je dus wegstrepen. Dan zeg je dat ik iets heel exclusiefs vraag. Dat lijkt me niet. Ik vraag alleen om zelf te kiezen welke mediaplayer ik mag gebruiken. Dat kon vroeger wel, maar sinds WindowsXP mag ik dat ineens niet meer. Hetzelfde geldt voor een webbrowser. Maar helaas. Lukt het me al om uberhaupt een andere browser te gebruiken, dan lukt het Microsoft toch om door standaarden doelbewust te saboteren, om zo sites uitsluitend voor IE toegankelijk te maken. En ineens is mijn volkomen normale browser waardeloos geworden. Komt dat omdat IE zoveel beter is? nee, dat komt omdat MS het maar haar gewicht er doorheen drukt. Wat let het MS nog om dit ook met Mediaplayer uit te halen? Daarnaast haal je (voor mij gezien) volkomen uit het niets de stelling dat mensen de ideeën van Microsoft willen jatten. Nou kan ik me vergissen natuurlijk, maar volgens mij is het gezien de geschiedenis toch echt omgekeerd. Wees blij dat er tenminste nog een instantie is die in ieder geval IETS tegen de praktijken van Microsoft kan doen. Je overziet jammergenoeg niet de omvang en macht van dit bedrijf, en de nadelen die er aan een afhankelijkheid van 1 partij kleven.

Das een goed onderwerp wat je daar aansnijd "Blije makker" Auto's
Ik ben trouwens niet zo moeilijk wat betreft auto's IK WIL EEN MUSTANG 5.0 en die is hier niet te krijgen en je mag hem ook niet importeren
Maar om op het onderwerp door te gaan neem nou die New Beetle of Ford KA of Smart
Allen uitgerust met een vaste spoiler ingebouwde dashbordkast dus vaste radio ect
Zie jij de eu daar stappen ondernemen zo van u moet een auto kaal opleveren dus alleen de chassis
Wat jij dus zegt is : Een persoon moet zelf uitmaken welk chassis hij wil en wat voor motor/stoelen/asbak/wielen/laadklep/autobandventieldop/ruitenwisserrubbertje
Dan koop je toch een sloopding en bouw je hem op naar jouw wensen maar dat gaat meer tijd en dus geld kosten
Weet je wat, bouw zelf je OS zoals Bill heeft gedaan van 1976-81 op een zolder kamer met z'n 5en zonder salaris, en als je klaar bent en iedereen wil opeens een graantje mee pikken is het allemaal JOUW schuld

Ja, geniaal. . . allemaal dezelfde Auto en de benzine (of x brandstof) word goedkoper?
sterker nog, als de buurman met een nieuwe komt hoef je niet jaloers te zijn, want je weet al hoe die eruit ziet. Straat-races worden ook overbodig, want iedereen weet al hoe "snel" die is, en zelf prutsen om er meer uit te halen worden toch standaard tools. . .

Marvels gaat een auto kopen. Hij wil graag een diesel, maar helaas, de dealer verkoopt alleen gas. Dan wil hij een rode wagen, maar helaas, de auto is er alleen in het wit. Marvels vraagt om een optie- en accessoirelijst. Maar helaas, die is er niet. De auto wordt namelijk standaard met heel veel extra's van de fabrikant zelf aangeleverd. Marvels moet het er maar mee doen. Dan wordt de auto geleverd, en wil Marvels zijn prachtige autoradio van zijn vorige auto gaan inbouwen. Maar helaas, er zit al een radio in, en die is er met geen mogelijkheid uit te krijgen. Deze radio die erin zit speelt geen MP3's af, iets wat Marvels zijn radio wel kan. Bovendien heeft Marvels radio 4x 50 Watt vermogen, en die van de fabrikant slechts 2x 10Watt. Dus legt Marvels zijn eigen radio los op het dashbord en maakt deze vast met tie-ribs, en gaat zoeken naar een plek om de radio aan te sluiten. Maar helaas, hiervoor met hij met een dremel het hele dashboard openzagen. Omdat Marvels geen gebruik kan maken van de standaard aansluitplug (de autofabrikant heeft de plug ingegoten), moet hij nu snoeren door gaan knippen om deze aan zijn eigen radio aan te kunnen sluiten. Gevolg: Slecht geluid, en de MP3's blijken te gaan haperen wanneer hij probeert deze af te spelen.
Tja Marvels, dan koop je toch gewoon een andere auto? Want alle andere mensen zijn heel tevreden met al die extra's van de fabrikant. Maar wat blijkt. Bij welke dealer Marvels ook komt, ze verkopen overal hetzelfde merk en model met dezelfde lijst aan opties. Immers, gelukkig maar dat er een monopolie is, dan zijn alle auto tenminste hetzelfde, en ze worden nog compleet geleverd ook.
Welterusten Marvels.

Dus als ik "Blij met de EU" goed begrijp wil hij zijn donderdag of vrijdag (hangt er van af wanneer hij koopavond heeft in het dorp) vrij nemen als hij een nieuwe OS inelkaar wil flansen, omdat alles appart verkocht wordt. Dus je komt een warenhuis binnen en je moet 500m2 rond lopen in elke schap kijken om je OS samen te stellen. Nou succes !!
Ik denk dan maar een paar dollar meer en ik kan die zelfde dag, ondertussen dat jij beslist welke van de 16 media players je gaat kopen, de installatie heb laten lopen nog boodschappen doen ,een filmpje pikken in de stad,uiteten en met mijn vriendin vrijen ect.
DING DONG Dames en heren wij gaan zo sluiten wilt u zo vriendelijk zijn om uw spullen af te rekenen
*^$%*&$%$ heb nog maar een kwart bijelkaar gezocht wat ik WIL, hmmm van het weekend maar weer verder(En dan nog het hele zooitje stuk voor stuk installeren
Hee prettig weekend, als je die nog eens zal krijgen

Mac, wakker worden is niet het kunstje; begrijpen hoe het werkt wel. Was Netscape een beter produkt dan IE? Vond ik toen Netscape 3 en IE4 er waren wel. Netscape 6 en IE5.5 zijn niet te vergelijken als je weet wat je doet; voor hard core JAVA sites gebruik ik zelfs Netscape nog steeds. Opera is net beursgenoteerd en doet het harstikke goed. Zo ook Symbian in de mobile phone wereld. Mijn PDA draait op Java; geen Pocket PC voor mij. Zo ook media players; hoor jij een verschil tussen de MS Player en Real? Nee dus. Winamp is veel mooier dan MS Player; iedereen die dit weet gebruikt 'm ook. Keuzevrijheid zat dus.
Ik herhaal: de USA was op de correcte weg toen ze MS wilden splitsen in OS en Apps; dat was een schitterende oplossing geweest. Mijn oplossing, om MS te laten betalen voor de problemen in z'n producten is ook een mooie. Beide varianten hebben daadwerkelijk impact en bereiken wat voor gebruikers.
Het loskoppelen van de Media Player en een boete zijn lachertjes en volledig nutteloos die alleen maar meer werk voor de consument zullen veroorzaken. Werk is niet hetzelfde als keuze.

Reacties als die van Atlas Shrugged stemmen mij zeer triest. Geen probleem met een monopolie? Blijkbaar willen we dus ook in een totalitaire staat leven waar al het denkwerk voor ons gedaan wordt. Alles wat afwijkt is lastig en moet dus verwijderd worden. Brrrrr, ik krijg er de rillingen van. :-(
Atlas Shrugged zegt voorts zonder Windows Media Player te kunnen leven. Ik denk het niet, als het de EU niet lukt om de Media Player los te laten koppelen. Immers, de wurggreep van Microsoft op bijvoorbeeld het internet is al zo groot, dat mensen die geen Internet Explorer gebruiken soms op sommige websites niet toegelaten worden. En dat terwijl we 8 jaar geleden nog nauwelijks iets van Internet Explorer gehoord hadden. IE is niet vanwege de kwaliteit gekozen, maar vanwege het feit dat het met een OS gebundeld werd. Dit gaat dus ook met Media Plyer gebeuren. Zonder EU staat niets of niemand Microsoft in de weg om het er doorheen te drukken en er een zogenaamde "defacto standaard" van te maken.
Mocht dat laatste gebeuren, ga dan niet klagen als er nog meer mensen bijkomen die tegen MS gaan schoppen. Wordt alsjeblieft nu wakker en ga niet straks als het te laat is je afvragen waarom je het niet eerder ingezien hebt.

Ik ben zowel MS gebruiker als iemand die leeft van het leveren van hun produkten. Ik ben o.a. om filosofische redenen tegen deze aanpak van de EU. Microsoft heeft een zeer groot marktaandeel en kan o.a. daardoor haar produkten veel beter op elkaar afstemmen dan een iegelijke concurrent. Dit is het gevolg van het feit dat hun produkten de de-facto standaard zijn geworden; ik zou ook graag zien dat de elektriciteitsaansluiting in ieder huis een ander stopcontact had, maar gelukkig hebben we lang geleden besloten dat dat niet handig zou zijn. Ik heb dus niets tegen monopolieen; we accepteren toch ook dat we in NL Pemba boetes moeten betalen voor medewerkers die een voetbalongeluk hebben gehad? Op mijn PC leven Media Player en Real Player heel tevreden naast elkaar; in mijn optiek ook allebei gratis. Als MS hem niet meelevert, mis ik 'm ook niet. En dat geldt voor iedereen. Dus deze kant van het EU verhaal snijdt geen hout. Op server gebied ken ik niemand in de audio wereld die de produkten van MS prefereert boven die van Real; sterker nog, ik ken eigenlijk alleen omgevingen met Helix e.d.. Daar heeft MS zeker geen monopolie en daar juist rekent Real geld. Waar klagen ze dan over?
Nee hoor, de EU had beter MS kunnen verplichten hun produkten een bug garantie te geven; bij iedere patch, 5% van het aanschafbedrag retour. Maar omdat Real geklaagd heeft, gaan we nu de Media Player loshalen. Tjee, wat nuttig. Tjee, wat kleinzielig en tjee, wat een kleine, miezerige visie. Als de EU dan toch iets moet doen, doe het dan goed.

Tussen "ROT OP" en " WIJ PIKKEN HET NIET MEER" hoort nog het woord "MICROSOFT"....
Ga rustig door met je van taalfouten doorspekte FUD hier jongens. Iedereen weet dat Microsoft fout zit. Het wordt eens tijd dat dit bedrijf, wat denkt boven de wet te staan, hard wordt aangepakt. We worden er namelijk ALLEMAAL beter van (lees: Meer keuze van producten, scherpere prijzen). Wil je niet kiezen en mee de diepte in vallen, blijf dan gewoon gebruiken wat je nu gebruikt. Er is niemand die je dat zal verbieden. Alleen voor degenen die niet met deze meuk willen werken, worden er meer mogelijkheden gecreëerd. En dat heet keuzevrijheid, iets wat de laatste tijd aardig in het nauw komt.
Overigens, willen degenen die al dan niet direct via Microsoft of hun producten hun boterham verdienen, en tégen deze aanpak van de EU zijn, nú hun hand opsteken?
En het bleef nog lang stil op Computable.nl....

Dit is echt weer de politiek hé, even kijken waar we nog meer geld uit kunnen halen ipv zich bezig te houden met het werk waar men ze inder tijd voor heeft neer gezet, het orderen van moeilijke kwesties !!
Microsoft dacht alles voor de prijs van één, nu denkt de politiek toch alleen maar met de portomonee van de burger en denkt van : Hoe meer verschillende producten hoe meer geld in het laatje van de belasting en minder in die van de burger zodat die weer geld komt lenen van de staat dat weer meer geld op levert voor de staat.
Straks moet je nog een baan gaan nemen 1 om te leven en een om je belasting te kunnen betalen
Toppie ga vooral zo door tot dat men (hopelijk) eens gaat opstaan en schreewen met z'n allen
ROT OP WIJ PIKKEN HET NIET MEER.

Oeps, herstel, Pyrrusoverwinning en let maar ff niet op de grammatica.

't wordt tijd voor een revolutie, wat een ontzettend grote kul
Dat ik daar belasting centen aan betaal.
Het moet toch niet gekker worden de politiek, laat ze eens echt een land regeren laat ze eens echt iets doen aan bv files, huursubsidie de belachelijke grond prijzen.
Inplaats van dat geleuter over bijvoorbeeld hoofd doekjes enzo arrrrgggg
Ze verzinnen dit soort onderwerpen geheel zelf immers in staphorst lopen ze ook nog met spiegeltjes.
Nederland zou onveilig zijn, en hub duizenden erbij in het politie apparaat (let's folow the usa).
Het is allemaal kull, een politie agent kost voornamelijk de staat 't levert niets op.
Of moet ik lij zijn met die mooie kleuren druk van de politie.
't is kul kul kul kul allemaal.
SPUUG ZAT BEN IK HET DAT IK ALLEDAAG EERLIJK M'N BROOD VERDIEN TERWIJL POLITIEK BELASTING GELD LETTERLIJJK VERLEUTERD

'k zou haast denken dat het een (wat doorzichtige) woordspeling is; Atlas zou hier dan staan voor Microsoft, die maar even z'n schouder hoeft op te halen en de wereld van hem af, aan diggelen. Oftewel, doe maar wat je wilt EU, wij (MS) hebben genoeg geld om deze nieuwe "litigation" aan te kunnen en op 't end is de tegenstander arm geprocedeerd, verliest of behaalt een papyrusoverwinning en gaan we weer verder, naar het volgende varkentje.

tjonge, wat een vreselijke onzin weer; lekker tegen MS aanschoppen omdat SUN, Real enzovoort zo zielig zijn. Alsof een Real Player of de MS Media Player wat uitmaken; allebei gratis.... En dan zou je als PC leverancier weer een hele set Windows-lite produkten op voorraad moeten houden voor de EUR 0,69 verschil die het gaat uitmaken. Iedere Windows gebruiker downloadt de gratis Real Player ook; wat gaan we dan hiermee bereiken jongens? En dan de drogreden van SUN, de interoperabiliteit met Windows; bedoelen ze dan Windows clients of Windows servers? SUN bouwt eigenlijk geen clients, dus het zal niet over Windows server gaan. Dus gaat het over Windows clients die maar moeilijk door Solaris bediend kunnen worden? Ook nonsens natuurlijk; er zijn prima X-emulatoren voor Windows verkrijgbaar en Telnet is, ook in Windows, RFC compliant. Kortom: Laten we iets doen aan de echte monopolien in Europa, te beginnen bij de overheden die met z'n allen ervoor zorgen dat dit stukje wereld de "least competetive" op aarde is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.