Lindash-naam niet voldoende voor Microsoft

De naamsverandering van Lindows, sinds kort Lindash geheten, is niet voldoende voor Microsoft. De Windows-leverancier spant een nieuwe rechtszaak aan.

Eerder was de leverancier van een gebruiksvriendelijke Linux-desktop, onder de naam Lindows, al aangeklaagd door Microsoft. Die stelde dat de naam van het concurrerende product en bedrijf teveel leek op zijn Windows en dat dat consumenten in verwarring zou brengen. Overigens heeft Microsoft in de Verenigde Staten geen harde claim op de term Windows. Dat is in de Engelse taal immers een gewoon woord.
 
In onder meer Nederland heeft de rechter echter bepaald dat Microsoft wel degelijk rechten kan ontlenen aan zijn productnaam én dat Lindows daar inbreuk op maakte. Dit vonnis geldt voor de Benelux. De Amerikaanse Linux-leverancier heeft daarop zijn naam aangepast. Het heeft enkele letters vervangen door streepjes (dashes): Lin---s (spreek uit Lindash).
 
Dit gaat Microsoft echter niet ver genoeg. Het concern spant nu een nieuw kort geding aan om het gebruik van de naam Lindash te verbieden. Daarnaast beschuldigt Microsoft zijn kleine concurrent ervan zich niet te houden aan andere afspraken volgend uit het eerdere vonnis.
 
Dit betreft onder meer het gebod van de rechter om toegang tot de website http://Lindows.com te blokkeren voor mensen in de Benelux. Ceo Michael Robertson stelt dat dit technisch niet te doen is. De rechter heeft op dit gebod een dwangsom gelegd van duizend euro per dag. Microsoft eist nu daarbovenop een schadevergoeding van 124.000 dollar per dag.
 
Ondertussen heeft het Nederlandse pc-blad PC Magazine (http://www.pcmag.nl) bij zijn maart-nummer een Lindowslive-cd bijgevoegd. Dat is een zelfstartende cd-uitvoering van de gebruiksvriendelijke Linux-distributie. De naam Lindowslive valt niet onder het eerder gevelde vonnis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

het is nu echt wel zielig aan het worden en de rechter bepaalt dat ik lindash of lindows niet mag kunnen zien. iedere andere rechter in de hele wereld wijst het verbod niet toe wat betreft het kunnen zien van de site maar de rechter hier in dit land wijst dat op wens van microsoft gewoon toe als of die rechter uit kan maken wat ik mag zien. dat gaat mij toch echt te ver. wederom is het microsoft dat het alleenrecht wil hebben op een OS en dat gebeurt gelukkig niet,alleen natuurlijk wel in Nederland de vazalstaat van America .bah bah bah

@Jan: Misschien eens de spellingscontrole van Microsoft proberen? ;-)

je kunt wel zien ,hoe groter ze worden des te kleinseriger ze worden,wordt hoognodig tijd dat ze zeer gevoelig op de tenen getrapt worden.
als ze dit toelaten blijft het verhaal gaan,als nemen ze ook (vies woord) als naam

Zielige club, dat Microsoft......

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.