Java-rivalen Sun en Microsoft leggen geschil bij

Microsoft en Sun leggen hun geschil bij. Ze gaan samenwerken en technologie uitwisselen.

Microsoft Corporation en Sun Microsystems hebben hun langlopend conflict bijgelegd. Onder de nu gesloten overeenkomst zijn alle lopende juridische geschillen beëindigd. Volgens de overeenkomst zijn beide bedrijven een brede technologische samenwerking en uitwisseling van technologie overeengekomen.


"Deze overeenkomst is het begin van een nieuwe relatie tussen Sun and Microsoft. Het is een significante stap vooruit, waarmee samenwerking mogelijk wordt, terwijl de keuzevrijheid van de gebruikers gewaarborgd blijft", aldus Scott McNealy, Chairman en ceo van Sun Microsystems. "De overeenkomst is goed nieuws voor zowel de klanten van Sun als die van Microsoft. Nieuwe producten worden mogelijk en klanten kunnen eenvoudiger platformen combineren en heterogene it-omgevingen laten renderen. De overeenkomst biedt een prima raamwerk voor een verdere samenwerking tussen beide bedrijven." "Onze bedrijven zullen hun concurrentie onverminderd voortzetten, maar met deze overeenkomst leggen we de basis voor een samenwerking waar alle klanten baat bij hebben", zegt Steve Ballmer, chief executive officer van Microsoft.


Onder de overeenkomst betaalt Microsoft 700 miljoen dollar aan Sun voor de schikking van de lopende antitrust-zaken en 900 miljoen voor patentgerelateerde zaken. Daarnaast zijn Sun en Microsoft overeengekomen royalties te betalen voor het gebruik van elkaars technologie, waarbij Microsoft direct 350 miljoen dollar betaalt en Sun tot betaling overgaat als en wanneer de technologie wordt opgenomen in de serverproducten.

De belangrijkste onderdelen van de overeenkomst zijn:
- De technische samenwerkingsovereenkomst geeft beide bedrijven toegang tot delen van elkaars servertechnologie om zo te komen tot beter te integreren server- softwareproducten. Initieel concentreert de samenwerking zich op Windows Server en Windows Client, maar zal vervolgens ook andere gebieden beslaan, zoals e-mail en databasesoftware.
- Sun neemt een licentie op de Windows desktop besturingssysteem communicatie protocollen als onderdeel van Microsofts Communications Protocol Program.
- De bedrijven zijn overeengekomen dat Microsoft door mag gaan met de ondersteuning van de Microsoft Java Virtual Machine zoals door klanten gebruikt in Microsoft’s producten.
- Sun en Microsoft annonceren daarnaast de Windows-certificering voor Suns Xeon servers en werken verder aan de Windows-certificering voor Suns Opteron-servers.
- Sun en Microsoft zullen de technologische samenwerking tussen de Java en .NET technologie verbeteren.
- De beide bedrijven zijn verder overeengekomen af te zien van rechtszaken inzake alle mogelijke patentinbreuken uit het verleden. Daarnaast kan de overeenkomst in de toekomst verder uitgebreid worden, en starten beide bedrijven met de ontwikkeling van een patent- en licentie-uitwisselingsovereenkomst.
- Beide bedrijven schikken en beëindigen hun onderlinge juridische conflicten in de Verenigde Staten. Met deze overeenkomst heeft Sun ook de doelen bereikt die het bedrijf had met de zaken die het bedrijf in Europa had aangespannen tegen Microsoft.

 

Ondertussen heeft Sun het financieel moeilijk; het verwacht een verlies van 810 miljoen dollar in zijn zojuist afgesloten derde kwartaal van boekjaar 2004. De serverproducent voert een nieuwe reorganisatie door waarbij het 3300 banen schrapt. Dat komt neer op 9 procent van het personeelsbestand. Analisten zijn positief gestemd over deze herstructurering, Sun-criticaster Steve Milunovich van zakenbank Merrill Lynch meent zelfs dat deze snij-operatie al veel eerder nodig was.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Borland reageert verheugd op het feit dat Microsoft en Sun Microsystems hebben toegezegd te gaan samenwerken om zo kosten en complexiteit te reduceren voor klanten. De vete tussen de twee organisaties en de communities die ze vertegenwoordigen heeft de klanten die zijn belast met de taak om met de toepassing van technologie groter bedrijfssucces te boeken, danig op de proef gesteld.

De aankondiging bevestigt onze blijvende visie dat ondernemingen van nature heterogeen zijn en dat ze de sterke punten van vele verschillende soorten technologie willen combineren, om zo synergie te behalen.

Rob Vogelzang, country manager Benelux Borland

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-05T14:13:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.