ICT-splitsing Nuon kost tientallen miljoenen

Energiebedrijf Nuon is sinds 1 juli organisatorisch gesplitst in twee bedrijven, namelijk productie- en leveringsbedrijf Nuon en een netwerkbedrijf, dat vanaf medio november verder gaat onder de naam Alliander. Het budget voor de splitsing gaat voor een aanzienlijk deel op aan de ontvlechting van de ict.

De kosten voor het ontvlechten van de ict van energiebedrijf Nuon maken ongeveer vijftig procent uit van het splitsingsbudget. Eerder maakte financieel directeur Doede Vierstra bekend, dat de wettelijke splitsing van het energiebedrijf in een commercieel (productie- en leveringsbedrijf) en een netwerkbedrijf tientallen miljoenen euro's kost.

De energieleverancier moet voor 2011 uit twee bedrijven bestaan. Elk bedrijf krijgt een eigen ict-infrastructuur, eigen applicaties en eigen ict-medewerkers. Dat betekent dat de inboedel van de huidige onderneming wordt verdeeld over de twee nieuwe bedrijven.

Tien miljoen euro

In het eerste halfjaar van 2008 zijn de kosten voor de splitsing opgelopen tot tien miljoen euro, aldus de financieel directeur. Het geld is vooral opgegaan aan kosten voor advies. Nuon maakte dit tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus 2008 bekend.

De Wet onafhankelijk netbeheer (de 'Splitsingswet') verplicht de energiebedrijven na 1 juli 2008 binnen 2,5 jaar publiek netbeheer en de productie- en handelsactiviteiten te splitsen in twee afzonderlijke bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het was simpeler geweest om Eneco als ICT-provider van Alliander voort te laten bestaan. Dan was een groeiproces mogelijk geweest, met relatief geringe aanpassingen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-10T10:26:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.