Sun draait Linux-applicaties op Solaris 10

Sun Microsystems maakt software waarmee zijn Unix-variant Solaris in staat is Linux-applicaties te draaien. Deze Wine-achtige aanpak draagt de naam Project Janus en is alleen voor x86-processoren.

Wine (Wine Is Not an Emulator) is een project van de open source gemeenschap om Linux te voorzien van de api’s (application program interfaces) van Windows. Door Wine ’denken’ Windows-applicaties dan dat ze op Microsofts besturingssysteem draaien.

Sun volgt dit voorbeeld, zo laat vice-president Ann Wettersten weten. Janus vangt echter de communicatie tussen de applicatie en het niet aanwezige Linux op en ’vertaalt’ dat voor Solaris. De topvrouw onthulde deze plannen gisteren op het Sun-hoofdkwartier in San Francisco. In die stad vind deze week ook de Linuxworld-conferentie plaats.

De serverfabrikant brengt de Linux-compatibiliteit vooralsnog niet naar Solaris op zijn eigen Ultrasparc Risc-processoren, maar voor x86-chips. De applicatie-ontwikkeling voor Linux vindt namelijk juist op dát platform plaats. Dit omvat zowel Intels 32-bit Xeon-processoren als de semi-64-bit Opteron-chips van AMD. Daarmee is dus ook Intels nieuwste Xeon, codenaam Nocona, ondersteund die is voorzien van 64-bit uitbreidingen van de 32-bit instructieset. Die uitbreidingen zijn compatibel met die van AMD’s Opteron.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Sun

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-04T11:35:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.