Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Softwarepatch blijkt toch oorzaak storing politie

17 maart 2010 - 09:51ActueelOverheidPolitievtsPN
Rian van Heur
Rian van Heur

De ict-afdeling van de politie in Noord-Nederland wijt de computerstoring die sinds eind januari 2010 acht korpsen trof aan een overschreven softwarepatch. ‘Een nieuwe versie van een besturingssysteem heeft een softwarepatch overschreven. Conform de specificaties van de leveranciers zijn deze verstoringen in de juiste chronologische volgorde en stap voor stap hersteld', aldus een woordvoerder van de politie.

Eerder liet de politie al weten dat de overschreven softwarepatch de reden was van de storing. Het systeem bleef echter langzaam, waardoor de storing in eerste instantie niet leek opgelost en de softwarepatch niet de oorzaak leek. De politie heeft hierna in overleg met hardware- en softwareleveranciers zijn servers verder geoptimaliseerd.

Daarnaast werd nog verder onderzoek gedaan naar de storingen in enkele gebruikte applicaties. Deze onderzoeken konden pas worden gedaan nadat het netwerk weer stabiel draaide. Volgens de politie ligt de oorzaak van de storing niet bij de applicaties. ‘De oorzaak van het probleem. Zo bleek ook uit verschillende onderzoeken is niet het systeem Basis Voorziening Handhaving (BVH)', zegt een woordvoerder. ‘De problemen die aanleiding gaven tot de verstoring van de operationele bedrijfsvoering, zijn opgelost. Sinds twee maart 2010 zijn de performanceproblemen onder controle.'

Het nieuwe besturingssysteem is ook geïnstalleerd bij andere delen van het land. ‘Daar is de installatie goed verlopen. Er zijn dus geen gevolgen voor de andere delen van het land', aldus de woordvoerder.

Crisisteam

De acht korpsen hebben een interregionaal crisisteam samengesteld. Daarnaast is per korps een team geïnstalleerd. ‘Die houden zich bezig met de lokale situatie, zoals het signaleren van storingen', zegt een woordvoerder. Bij de landelijke ict-afdeling Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) is een team van vijf medewerkers gedurende de storing verantwoordelijk geweest voor de coördinatie.

Sinds 2 maart kunnen de zesduizend politiemedewerkers weer inloggen, er is geen limiet meer op het aantal gebruikers. Het betrof medewerkers van de korpsen Friesland, Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost Gelderland, Gelderland Midden, Gelderland Zuid en Twente. Ook de nood-pc's, waarvan er 150 in gebruik zijn, worden volgens de voorlichter binnenkort weggehaald.

Meer over

Besturingssystemen

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Politie Noord-Nederland kan weer inloggen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Politie zet speurtocht naar storing voort

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Politie speurt nog steeds naar oorzaak storing

    Computable.nl
    ActueelData & AI

    Politie: ICT-problemen toch niet opgelost

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Politie achterhaalt oorzaak computerstoring

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Computerstoring politie duurt nog hele week

    9 reacties op “Softwarepatch blijkt toch oorzaak storing politie”

    1. MM schreef:
      17 maart 2010 om 12:13

      “Een nieuwe versie van een besturingssysteem heeft een softwarepatch overschreven.”
      In de p.v.e. is er dus niet voldaan aan deze gewenste regel voor zulke cruciale software: nl. dat je softwarepakket geen gebruik moet maken van componenten (van derden) die aan functionele verandering onderhevig zijn, en dat je softwarepakket dus alleen afhankelijk mag zijn van eigen code. (Waardoor een port naar een concurrerend OS desnoods ook zou moeten kunnen, door hercompilatie voor dat platform.)

      Login om te reageren
    2. MP schreef:
      17 maart 2010 om 12:56

      @MM: En MM, daar komt nog eens bij:
      “Door jou ontwikkelde ‘Patch-Bomen’ zien wij het ‘Besturings Bos’ niet meer.

      Waarom zeg je niet gewoon: Maak niet besturingssysteem afhankelijke software.

      Login om te reageren
    3. Wilfred schreef:
      17 maart 2010 om 13:05

      @MM: Volgens mij kan dat met een patch van de eigen software net zo goed gebeuren.

      Regressietesten is helaas ook bij de politie niet standaard. Want dat is natuurlijk bijna nergens zo bij patches. Daar zeg ik niets nieuws mee.

      Login om te reageren
    4. Rob schreef:
      18 maart 2010 om 10:33

      Stond er dan al een patch van het nieuwe besturingssysteem op terwijl de oude versie nog geïnstalleerd was? Het zou niet best zijn als een nieuwe versie van een besturingssyteem de patches van de oude zou laten staan. Dus het eerste moet wel. Da’s wel een hele rare patch geweest. Als je als journalist niet weet dat verder optimaliseren niet kan, geloof je dat van die patches ook wel. Wat een aanfluiting.
      En waar was het zoeken dan zo lang naar? Resulteerde die ontbrekende patch in trage i/o? hoge cpu-utilization? memory-usage? De kwaliteit van de journalistiek steekt hier de competentie van de Politie-ICT naar de kroon. Hier heeft iedereen zijn tijd zitten verdoen en komen de prutsers er (weer) mee weg. Kost een paar miljoen, maar dan heb je ook niks.

      Login om te reageren
    5. MM schreef:
      18 maart 2010 om 10:35

      “@MM: Volgens mij kan dat met een patch van de eigen software net zo goed gebeuren.”
      Dat klopt, maar dan ligt de verantwoordlijkheid op een plaats die je zelf in de hand hebt.

      Login om te reageren
    6. MM schreef:
      18 maart 2010 om 10:40

      @MP:
      “Maak niet besturingssysteem afhankelijke software”
      Dat hoeft niet perse; er kan ook een besturingssysteem(pje) bij een omvangrijk softwarepakket worden meegeleverd. Of zelf te installeren (zal niet vaak voorkomen, tenzij bedrijven toch al online(onder een ander OS) bootmanagers of virtual OS’ses ondersteunen), of online via internet (bijv. Chrome, of gewoon een Thinclient). Als ’t maar onafhankelijk is van lokaal geïnstalleerde OS’sen.

      Login om te reageren
    7. Rob schreef:
      18 maart 2010 om 13:49

      Of bedoelt men hier dat een patch van een applicatie het OS heeft gemodificeerd? In dat geval zou je toch op zijn minst de leverancier van de applicatie aansprakelijk moeten stellen. Dat je niet well behaved programmeert is tot daar aan toe, maar als je dingen gaat wijzigen die je helemaal niet geleverd hebt, is er m.i. sprake van grove ondeskundigheid of kwade trouw. Het wil er bij mij niet in dat Microsoft bij updates onderdelen van applicaties overschrijft. O.a. ING-EB deed dat soortt dingen (en sommige applicaties die op Pervasive waren gebaseerd). ING-EB geeft een blue screen op een terminal server als een willekeurige cliënt-sessie wordt uitgelogd (zonder dat ING-EB zelfs maar gebruikt wordt). Naar zulke dingen kun je inderdaad maanden zoeken.

      Login om te reageren
    8. mm schreef:
      14 april 2010 om 10:48

      “Of bedoelt men hier dat een patch van een applicatie het OS heeft gemodificeerd?”
      Doet dat niet bijna elke Windows-applicatie? Bijv. door -tig entries in het register te zetten/aan te passen.

      “Het wil er bij mij niet in dat Microsoft bij updates onderdelen van applicaties overschrijft.”
      Niet bewust om een applicatie te mollen nee, natuurlijk.
      Maar een applicatie kan zo geschreven worden dat ie uitgaat van al standaard (default) meegeleverde bestanden met Windows. Bijv. DLL’s. Als Windows die DLL’s dan later wijzigt, dan kan dat afhankelijke programma daar best last van hebben.

      “ING-EB geeft een blue screen op een terminal server als een willekeurige cliënt-sessie wordt uitgelogd (zonder dat ING-EB zelfs maar gebruikt wordt). Naar zulke dingen kun je inderdaad maanden zoeken.”
      ’t Feit dat er Closed Source code wordt gebruikt in zulks, zal ook niet helpen in de zoektocht naar de oorzaak. Dan druk ik ’t nog voorzichtig uit.

      Login om te reageren
    9. Rob schreef:
      15 april 2010 om 12:30

      Waar het hier om gaat, is dat een applicatie waarschijnlijk dll’s van anderen in system32 en/of andere systeemfolders heeft zitten overschrijven. Bij Open Source misschien allemaal prima, maar bij Closed Source een brevet van incompetentie of kwade trouw.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs