Managed hosting door True

Ontwerper van Altair 8800-PC overleden

Henry Edward Roberts, de ontwerper van de eerste commercieel succesvolle personal computer (pc), overleed donderdag 1 april op 68-jarige leeftijd aan longontsteking. In 1975 ontwierp hij de Altair 8800 personal computer, op basis van de Intel 8080 microprocessor.

Ed Roberts was een Amerikaanse ingenieur en ondernemer. In 1970 richtte hij het bedrijf Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) op, in eerste instantie met het plan om aan hobbyisten zelfbouwpakketten te verkopen voor elektronisch bestuurbare miniatuur-raketten.

Vanaf 1971 boekte het bedrijf echter daverende successen met de verkoop van rekenmachines. Een commerciële rekenmachine-oorlog was het gevolg, die MITS in 1974 op de rand van het faillissement bracht.

Altair

Roberts gaf niet op. Hij ontwierp de Altair 8800 personal computer, op basis van de Intel 8080 microprocessor. De machine werd voor 397 dollar als bouwpakket door het Amerikaanse blad Popular Electronics verkocht. De ontwerpers dachten een paar honderd stuks te verkopen aan hobbyisten, maar tot hun verrassing verkochten ze tien keer zoveel gedurende de eerste paar maanden.

Vandaag de dag wordt de Altair algemeen erkend als het begin van de ontwikkeling van de personal computer in de daarop volgende jaren.

Microsoft

Het commerciële succes van de Altair trok de aandacht van twee jonge talenten: de latere Microsoft-oprichters Paul Allen en Bill Gates. Het schrijven van een besturingssysteem voor de Altair was Microsofts eerste klus.

Roberts koos een andere carrièrepad dan Allen en Gates: in 1977 verkocht hij MITS. Hij begon aan een artsenopleiding en werd dokter in een klein stadje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De S100 bus is het interessante deel van de 8800-PC, maar de gebruiksmogelijkheden van deze unit met alleen machinecode interface is zeer primitief, en nog lang geen PC te noemen

Het was inderdaad een machine van voor het PC-tijdperk. Ik kan me de gelukkige eigenaar noemen van een nog werkend exemplaar. Inclusief het eerste Microsoft OS. Ik heb er jarenlang adressenbestanden mee bijgehouden voor verschillende bedrijven. En later heb ik er nog de MECA tapeunit bij gekocht :-) Toen nog zeer vooruitstrevend ...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-02T10:45:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.