'Apple domineert nog jaren de tabletmarkt'

Dit artikel delen:

Apple’s besturingssysteem iOS is heer en meester op de tabletmarkt. Het bedrijf van Steve Jobs blijft de komende jaren de markt voor tablets domineren. Enig serieuze concurrent op het gebied van besturingsystemen is het Google Android-platform, dat nog een inhaalslag moet maken. Op het gebied van hardware is Samsung de enige serieuze concurrent van Apple, dat eveneens een inhaalslag moet maken. Dit meldt onderzoeksbureau Gartner.

In 2010 werden er nog 17,6 miljoen tablets verkocht, aldus Gartner. Veel daarvan zijn van Apple. Dit jaar neemt de vraag naar tablets toe en worden er in totaal 70 miljoen tablets verkocht. Apple heeft in 2011 een marktaandeel van 69 procent, aldus Gartner. In 2012 neemt de vraag nog verder toe, er worden dan 108 miljoen tablets van verschillende merken verkocht, onder andere in het bedrijfsleven. Dat heeft weerslag op het marktaandeel van Apple. In 2015 zakt het tabletmarktaandeel van Apple naar 47 procent.

Gartner zegt dat Google Android-tablets nu een marktaandeel van 20 procent, maar in 2015 is dat gestegen naar 39 procent. Google's Android-besturingssysteem domineert dit jaar de smartphone-markt. Android is voor tabletmakers die zelf geen besturingsysteem hebben een interessante oplossing. Zo levert Acer tablets die werken op Android- en Windows-besturingssystemen.

RIM Playbook

Op de derde plaats van besturingsystemen staat het QNX-platform van Research in Motion (RIM), leverancier van de PlayBook-tablet. Dit besturingssysteem heeft een marktaandeel van 5,6 procent en stijgt in 2015 naar 10 procent. Volgens Gartner heeft RIM veel tijd nodig om voldoende ontwikkelaars aan te trekken die applicaties op het QNX-platform willen bouwen. Het zijn vooral bedrijven die al klanten zijn van RIM die eventueel interesse hebben in de PlayBook-tablets, aldus Gartner. Overigens ondersteunt PlayBook ook Android.

Samsung

Wat hardware betreft domineert Apple ook de tabletmarkt. Zo wist Apple bij de introductie van iPad2 in één weekend ruim 1 miljoen iPad 2-exemplaren te verkopen. Rivaal Samsung deed er ruim drie maanden over om een miljoen Galaxy Tabs te verkopen. Gartner verwacht een matige groei van Samsung Galaxy Tabs. Dat komt mede doordat Apple de iPad 2 scherp geprijsd heeft.

Maar Samsung is wel een serieuze concurrent, zo benadrukt Gartner. Het Koreaanse bedrijf heeft drie verschillende tablets met het Android-besturingsplatform in de aanbieding. Zo is de nieuwe Samsung 10,1 inch-tablet bijna net zo dun als de iPad 2. Samsung moet zich niet alleen onderscheiden tegenover Apple, maar ook tegenover concurrenten Motorola of HTC, bijvoorbeeld op het gebied van gebruikerssvriendelijkheid. In juni 2011 komen weer nieuwe Samsung-tablets uit, dat is ruim twee maanden na de introductie van de Apple iPad 2.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben het niet eens met het gegeven dat Apple nog jaren de tabletmarkt zal domineren. Zeker niet in de zakelijke markt. Daarvoor is Apple te zeer een "eigen" product dat niet op bestaande infrastructuren aansluit. Daardoor blijft het een gadget dat zich uitsluitend richt op de persoonlijke consument.

Neem daarbij dat in China nu reeds Android tablets worden gemaakt voor nog minder dan 100 $ en je bent binnen een paar jaar een groot aandeel in de markt kwijt. Enerzijds is het open source karakter van Android veel aantrekkelijker voor zowel de afzonderlijke comsument als het bedrijfsleven, anderzijds speelt het kostenaspect een steeds belangrijkere rol. Waar je 1 Apple tablet kunt kopen, krijg je 5 Android tablets voor dezelfde prijs. Zeker voor de zakelijke markt is dat de belangrijkste overweging.

De enigen die nog een Apple tablet zullen hebben zijn de verstokte Apple freaks en degenen die er zo aan gewend zijn dat ze niets anders meer willen.

- Op welke bestaande infrastructuur kan Apple niet aansluiten
- Kosten zijn in de zakelijke markt niet altijd de belangrijkste overwegingen
- Open Source is een overgewaardeerd concept welke te vaak als voordeel wordt aangedragen.
- Waarom is men gelijk een 'verstokte freak' als je een voorkeur hebt die afwijkt van de grote massa

Ik meen mij te herinneren dat de marktwaarde van Apple rond de 300 miljard lag, niet slecht voor maar een 'gadget'.

Mark; beetje bekrompen en kortzichtige reactie.

En toch heeft Mark een goed punt. Apple is een fabrikant die zich in de computermarkt in een bepaalde hoek heeft geplaatst om maar niet mee te hoeven doen met de rest. Dat onderscheid - of dat nou fictief en zelfopgelegd is of niet - spreekt veel mensen aan. Maar dat zal niet voor het bedrijfsleven gelden. Apple koop je omdat je het vooral hip vindt, en niet omdat het nou zo geweldig functioneert binnen je infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van een USB poort op de eerste iPad. Daarnaast is het succes van Apple vooral te danken aan een goed marketing systeem, en niet aan hun enorme kwaliteit ofzo.

Als je voor 1 iPad 6 Android systemen krijgt, is de keuze voor het bedrijfsleven snel gemaakt. Het is niet voor niets dat de zakelijke wereld voor 90% op Windows draait. Dat heeft juist alles te maken met het kostenaspect en aansluitingen op de bestaande infrastructuur. Anders gebruikte het bedrijfsleven wel meer Apple als het zo goed was, denk je niet? Het enige waar Apple zich kwalitatief onderscheidt is de grafische industrie.

@thomasb
Ik denk inderdaad dat kosten een belangrijk aspect zijn. Als ik aan de andere kant kijk naar mijn Windows XP-laptop die ik voor mijn werk gebruik en de stabiliteit daarvan ten opzichte van de iMac MacBook die ik thuis gebruik, weet ik niet of het zoveel goedkoper is.
De XP-laptop zorgt in ieder geval voor behoorlijk wat irritatie met blauwe schermen en connecties die wegvallen, etc.

@Ronald: wie werkt er anno 2011 nu nog met XP....... Windows draait bij ons i.c.m. 2008R2 servers uitstekend, geen blauwe schermen.

De tablet als product zal zeker een flinke vlucht gaan nemen tegen over de bestaande systemen.
Of het ook Apple gaat worden die dominant wordt, of dat het succes wordt verspreidt over verschillende fabrikanten weet ik niet. Gezien de geschiedenis waarschijnlijk niet. De kans is groot dat wanneer Google en Microsoft hun tablet producten klaar hebben, deze in populariteit gaan winnen.

@Ronald
Het is typisch dat in een discussie over Apple altijd iemand is, die moet benadrukken hoe slecht Microsoft producten wel niet zijn. Zelfs als het krijgen van blauwe schermen meestal iets is wat je (eenvoudig) kan verhelpen, wordt dit erbij gehaald om te zeggen hoe goed Apple wel niet is.

Een XP machine met blauwe schermen? Dat moet ik nog tegenkomen.

On topic:
Apple heeft voorlopig nog wel een voorsprong, maar de achtervolgers zullen snel dichterbij komen. temeer omdat de IPad2 vooral een opgevoerde versie van de IPad is.

Als je ziet hoe ver Gartners er naast zat met hun voorspellingen over de aandelen van Smart Phone besturingsystemen, dan kan je net zo goed koffiedik lezen. O.a. HTC, Dell, RIM en Motorola komen met nieuwe Tablets. Zodra één met goedkopere hardware komt i.k.m. Windows of Android, zou het aandeel iPad snel kunnen dalen.

En Kaspar, ben je een grapjas of heb je weinig ervaring? Een XP machine met een blauw scherm ben ik toch vaak tegengekomen. Heb gewerkt met tientallen verschillende hardware platforms in combinatie met XP en heb gemerkt dat XP erg gevoelig is voor hardware storingen (laptops worden wel eens te warm). En drivers die door MS met XP geleverd zijn, geven ook regelmatig problemen. PnP staat niet altijd voor Plug and Play.
Overigens dergelijke problemen ben ik ook wel tegengekomen bij Apple met MacOS en de eerste versies van MacOSX. Zelfs Linux laat ons wel eens in de steek.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-14T14:19:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.