Apple Mac OS steeds meer in trek

Eind 2011 gebruikt 42 procent PC's Windows 7

Eind 2011 heeft 42 procent van alle pc’s wereldwijd Windows 7 als besturingssysteem. Dat komt doordat bedrijven en overheden wereldwijd vaker overstappen van Windows XP naar Windows 7, aldus marktonderzoeksbureau Gartner. Het marktaandeel van Mac OS groeit gestaag naar 4,5 procent. Het aandeel van Linux blijft steken op 2 procent.

In 2011 worden wereldwijd 635 miljoen nieuwe pc's verkocht, waarvan 94 procent het Windows 7 besturingssysteem heeft . Het bedrijfsleven en grote overheidsorganisaties hebben voor 2011 genoeg budget om nieuwe pc's met Windows 7 aan te schaffen. Daarnaast zullen ze  vaker gebruik maken van virtuele Windows 7-desktops (vdi).

Windows 7 is in trek in Noord-Amerika en Azië. Vooral sinds het vierde kwartaal van 2010 is er sprake van grootschalige migraties naar het Windows 7-platform. Alleen in Japan gaat de overgang naar Windows 7 langzamer vanwege de tsunami van maart 2011 en de economische crisis. In de emea-regio gaat de acceptatie wat langzamer vanwege de financiële crisis in West-Europa en de sociale en politieke onrust in een aantal Noord-Afrikaanse en Arabische landen.

Apple Mac OS

Naast Windows 7 zijn de Apple iMacs en Mac OS-pc's in trek, aldus Gartner. Mac OS zag zijn marktaandeel stijgen van 3,3 procent in 2008 naar 4 procent in 2010. In 2011 stijgt dat naar 4,5 procent en in 2015 naar 5,2 procent. Volgens Gartner is de groei te danken aan de eenvoudige gebruikersinterface en applicaties van Apple waar klanten tevreden over zijn. Dat leidt weer to meer aankopen van andere Apple-apparatuur zoals de iPhone en iPad.

Linux, Chrome OS, Android, webOS

Linux voor pc's heeft een marktaandeel van 2 procent en zal voorlopig niet verder groeien. Dat komt doordat een migratie van applicaties van Windows naar Linux hoge kosten met zich mee brengt, aldus Gartner. Daarnaast is het succes van Linux op netbooks van zeer korte duur geweest, aldus het onderzoeksbureau. Gartner verwacht dat de besturingssystemen Chrome OS, Android en webOS de komende vijf jaar voorlopig geen significante marktaandeel zullen vergaren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-10T14:15:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.