Microsoft showt Windows 8 quad-core tablet

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Microsoft heeft tijdens de ontwikkelaarsconfernentie TechEd 2011 in Nieuw-Zeeland de eerste tablets getoond die draaien op het besturingssysteem Windows 8. Zo werd er een tablet getoond met quad-core processoren. Verder meldt Microsoft dat het bestandsbeheer van Windows 8 wordt vereenvoudigd.

Het is niet bekend of de Microsoft's quad-core tablet draait op een x86- of een ARM-chip. Naar verluidt is het een ARM-chip in een AMD-tablet, omdat Intel officieel nog geen concurrent heeft voor de ARM-chip. Microsoft biedt inmiddels ondersteuning voor ARM-chips die werken op Windows 8. Zo hoopt de leverancier dat ontwikkelaars hun applicaties coderen voor Windows 8 in plaats van Apple iOS of Google Android. Tot nu werken de meeste tablets op deze besturingssystemen.

Steven Sinofsky

Microsoft meldt verder dat gebruikers van Windows 8 meer mogelijkheden krijgen op het gebied van bestandsbeheer. Dit schrijft Microsoft Windwos-topman Steven Sinofsky op zijn Windows 8-blog. Gebruikers kunnen meerdere bestandsoverdrachten, zoals kopieën, bundelen in één venster en deze pauzeren en weer hervatten.

Microsoft Windows 8 wordt eind 2012 officieel op de markt gebracht, maar inmiddels maakt de leverancier ontwikkelaars en ict-beslissers warm voor het nieuwe besturingsysteem. Zo komen er meer details naar buiten tijdens het Microsoft Build-conferentie in het Amerikaanse Anaheim. Deze vindt plaats tussen 12 en 16 september 2011. De redactie van Computable is daar aanwezig en doet verslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Windows 8 krijgt online app store

'Bedrijf accepteert tablet dankzij Windows 8'

Windows 8 komt ergens halverwege 2012

HP webOS neemt het op tegen Windows 8

Microsoft demonstreert Windows 8 voor tablets

Microsoft komt in 2012 met Windows 8

'Interface Windows 8 moet niet op Apple lijken'

Experts adviseren Microsoft over Windows 8

'Microsoft met Windows 8 terug op tabletmarkt'

'Microsoft introduceert Windows 8 in juni 2011'

'Windows 8' gaat draaien op ARM-chips

Microsoft kondigt 4 versies Windows 8 aan

Microsoft toont bètaversie Windows 8 en Store

Verkoop Windows daalt door tekort harde schijven

Windows 8 krijgt foto-wachtwoord

Windows 8 bèta en Store beschikbaar in februari

Windows 8 geschikt voor grote harde schijven

Installatie Windows 8 kan via internet

Beveiligde boot Windows 8 gekraakt

Windows 8 geschikt voor intelligente systemen

Nauwe integratie Microsoft Windows 8 en IE 10

Taakbeheer Windows 8 wordt eenvoudiger

Windows 8 biedt Live ID-login

Windows 8 biedt Live ID-login

Apple domineert Europese tabletmarkt

Microsoft start inhaalslag in tabletmarkt

Windows 8 krijgt complete antivirus

Microsoft richt Windows 8 op zakelijk gebruiker

Windows 8 biedt clouddiensten

Samsung introduceert Windows 8-PC

Tablet houdt Europese IT-markt overeind

Apps staan centraal in Windows 8

'Samsung werkt aan Windows 8-tablet'

Windows 8 ondersteunt desktopvirtualisatie

Windows 8 start in acht seconden op

Microsoft warmt markt op voor Windows 8

Microsoft onthult nieuwe snufjes Windows 8


Reacties

Het bestandsbeheer wordt vereenvoudigd? Gaan ze dan van NTFS naar FAT32?

@Mario Wat jij noemt zijn filesystemen. Bestandsbeheer is heel iets anders....

Ik ben erg benieuwd. Ik vond Windows 7 al een verademing na Vista. Ik lees dat het bestandsbeheer wordt vereenvoudigd in het gebruik. Het lijkt me inderdaad ideaal om een lange kopieerslag even te kunnen pauzeren en alles in één venster uit te voeren. Ik hoop echt dat Windows 8 naast de op tablets ook op de desktops/notebooks een succes gaat worden.
Het wordt tijd dat Microsoft eens positieve reacties uit de markt gaat krijgen.
Persoonlijk vindt ik dat de twee kemphanen Apple en Microsoft allebei goede spullen leveren. Ik maak daar keuzes in, dat wil zeggen dat ik datgene aanschaf en gebruik voor het doel waarvoor ik dat nodig heb. Grafische toepassingen graag met Apple apparatuur en bijbehorende software, kantoorsoftware en ontwikkelen liever op Windows. Over Linux heb ik het dan nog niet gehad. (zou er ooit een tablet met Linux komen?).
Overigens heb ik nog geen tablet, ik zou nu niet weten wat ik ermee moet. Voor het werk is ie niet nodig (verplichte desktops) en thuis heb ik een goede notebook. Laats iemand gezien die foto's maakte met een iPad... ziet er toch wat raar uit. Misschien dat Microsoft de Windows 8 tablet kan uitrusten met een afkoppelbare camera? Zou wel iets nieuws zijn.

@Jaap-G: Android is gebaseerd op de Linux kernel en specifiek ontwikkeld voor mobiele platformen. Het is er dus eigenlijk al...

@Jaap-G "(zou er ooit een tablet met Linux komen?)"

Android is één van de grote concurrenten op de tablet markt. Aangezien de Android kernel is gebaseerd op de Linux kernel en Android open source is denk ik niet dat er veel toegevoegde waarde zou zijn aan een tabletversie van Linux zelf.

OK, ik had even de link Android-Linux niet paraat. Jullie hebben gelijk.
Toch grappig als je het dan zo bekijkt: Linux heeft op de pc nooit de status bereikt die het nu op de tablets en telefoons heeft, terwijl Windows er net mee begint. Met als grote aanjager Apple: iPhone en iPad en de aloude Mac.

@Jaap-G

Het blijft de vraag of Linux ook daadwerkelijk een concurrent blijft voor de (zakelijke) tablet markt.
Eerder was Linux ook één van de grotere spelers in de netbook markt, echter na de lancering van Windows 7 (op de netbook), is Linux geen grote speler meer. Datzelfde zou kunnen gebeuren met de tablet en Windows 8

En was het niet dat de operating systemen van Apple als basis Unix hebben?

Ik vind het wel grappig, Lunix op de tablet een grote hit. Als de PC interface van Lunix wordt aangepast zullen we snel zien dat Lunix/Android een hele grote speler wordt. Applicaties kunnen in drie verschillende versies gemaakt worden 1) voor de kleine telefoons, 2) meer opties voor touch-screen tablets (7"-10") en dan 3) volwassen desktop versies voor besturing met muis en toetsenbord. Lunix/Android geeft windows het nakijken.

Kan iemaand alvast een tooltje maken waarmee ik Android Apps op mijn desktop kan draaien?

Ja Apple is op Linux gebaseerd dus het Unix/Linux platform is al heel groot in de zakelijke markt en groeit harder dan Windows. Windows krimpt, aangezien de pc markt aan het inzakken is.

Hmm bij mijn weten iommandos lijken op elkaar en op Unix maar ze zijn alle drie verschillend.s MacOSX gebaseerd op freebsd, toegegeven de c

@Rick, OSX is op NetBSD gebaseerd. Linux en NETBSD zijn weer afgeleiden van Unix.

Verder ben ik wel benieuwd hoeveel ruimte Windows 8 in beslag neemt. Bij Android is dit gemiddeld 100MB.

MacOSX heeft wellicht kenmerken die ook aan de linux kernel en distributies kunnen worden toegeschreven, maar daar houd het op.
MacOSX is gebouwd op basis van OpenSTEP (NeXTSTEP), FreeBSD en BSDLite. Daar is geen linux aan te pas gekomen.
OpenSTEP (NextSTEP) komt van Jobs vorige computerbedrijf NeXT en hebben als oorsprong wederom FreeBSD.
De BSD variant stammen van het oudere System6 (UNIX) af.
iOS voor de draagbare zaken als ipod en iphone zijn uit MacOSX ontstaan.
Terugkijkend in de geschiedenis zou je kunnen stellen dat het oude UNICS uit 1969 de moderne koopcijferhits als iMac, Macbook, iPhone, iPod mogelijk hebben gemaakt. Andersom zou je kunnen stellen dat die apparaten UNIXen populair hebben gemaakt.

Het werd inderdaad wel tijd dat er iets werd gedaan aan het bestandsbeheer op een Windows PC. Dat is voor een normale gebruiker toch niet meer te begrijpen, met al die bibliotheken, Cloud opslag, usb sticks. Ik hoop dat het ook duidelijk gaat worden waar wat is opgeslagen.

Ook het hervatten van dit kopie acties is zeer welkom voor als je zelf backups maakt van je steeds vollere HD (met al die foto's).
Want het gaat nooit in een keer goed.......

Ik hoop dat men wat ook doet aan de performance van meerdere kopieer en verplaats acties tegelijk, met name op het gebied van de IO-afhandeling en het voorkomen van fragmentatie. Een een netwerkbestandssysteem met ouderwetse sessionhandeling, zodat bijv. een WiFi of 3G hiccup niet gelijk de boel verstiert..
Oh en ik hoop op een her-design van alles wat met netwerkbeheer te maken heeft..

@Emanuel

Belangrijke verbeteringen in het bestandsbeheer zijn voornamelijk hoe Windows 8 tijdens het copieren en moven omgaat met duplicaten (met document previews), meerdere copies/moves tegelijk afhandelen met performance grafieken per actie en pauseren en resumen van een of meerdere copieer/verplaats acties. Ook zitten er voortaan retries in de copy/move queues.

Bij het copieren van vele bestanden komen de foutmeldingen zoals "kan bestand niet overschrijven" en "bestand in gebruik" voortaan aan het einde van de copieer/move actie. Je hoeft bij het copieren van folders over het netwerk of van USB dus niet meer bij de PC te blijven om steeds de popup dialogen weg te klikken die de copieer/move activiteit ophouden bij een dubbele bestandsnaam. Aan het einde van de queue worden de overgebleven probleembestanden opnieuw geprobeerd, waarna de conflicterende bestanden getoond worden in een uitgebreid preview venster.

Ook een hele leuke feature: Windows 8 zal gaan switchen naar de snelste netwerk-verbinding. Wanneer je dus een langduringe copy/move over Wifi hebt lopen en je plugt een netwerkkabel in je notebook etc [aangesloten natuurlijk ;-)], zal Windows 8 de TCP/IP stack dynamisch configureren en de copieer/move actie overzetten op de snelste verbinding. Men zegt dat de copy/move zelfs blijft doorlopen zonder onderbreking.

Zie voor afbeeldingen en een video de blog op:
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/23/improving-our-file-management-basics-copy-move-rename-and-delete.aspx?CommentPosted=true#commentmessage

De blog bied ruimte voor eigen opmerkingen waaruit blijkt dat er toch wel enige ruimte is voor verbeteringen in het bestandsbeheer.

@iedereen hierboven

Als iemand Linux zegt, bedoeld hij GNU/Linux, Android is maar een linux kernel met een Java (Dalvic) virtuele machine.
Het is geen echte linux distributie maar Dalvic machine op een linux kernel.

Het is zo jammer dat Webos en Maemo aan het floppen zijn, dat waren namelijk wel echte linux varianten voor tablets.

Helaas maar ik vrees dat het aan de echte kerels is om een ander os op tablets te zetten, XDA is hard op weg om ubuntu op de Asus transformer te krijgen. En ook het gentoo team is leuk bezig.

Overigens is OSX een combinatie van NeXTStep en een BSD op basis van een hybride BSD / mach kernel genaamd Darwin.

NetBSD bestond amper toen NeXTStep begon met BSD code.
Dus het is zeker GEEN NetBSD code.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-29T11:36:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.