Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Helft PC-gebruikers gebruikt illegale software

12 september 2011 - 22:01ActueelGovernance & PrivacyBSA
Witold Kepinski
Witold Kepinski

Bijna de helft van alle pc-gebruikers wereldwijd gebruikt meestal illegale software. In ontwikkelingslanden ligt dit percentage veel hoger. In Nederland maakt 30 procent van de pc-gebruikers meestal of altijd gebruik van illegale software, 5 procent gebruikt altijd illegale software en 25 procent maakt meestal gebruik van illegale software.

Dat blijkt uit een onderzoek naar het gedrag en de houding van pc-gebruikers met betrekking tot softwarepiraterij en auteursrechten. De Business Software Alliance (BSA) maakt deze resultaten bekend op zijn blog BSA TechPost. Het onderzoek is uitgevoerd door Ipsos Public Affairs. Dit bureau interviewde ongeveer 15.000 pc-gebruikers in 32 landen. Per land vonden vierhonderd tot vijfhonderd online interviews plaats.

De studie wijst uit dat een grote meerderheid van de pc-gebruikers in ontwikkelingslanden regelmatig software aanschaft via illegale kanalen of methoden. Een voorbeeld is het aanschaffen van een licentie om vervolgens de software op meerdere pc's te installeren. Ook downloaden gebruikers programma's via peer-to-peer netwerken.

Zakelijke beslissers

Softwarepiraterij komt het meest voor in China, gevolgd door Nigeria, Vietnam, Oekraïne, Maleisië, Thailand, Indonesië, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea en Mexico. De studie wijst verder uit dat een flinke meerderheid van softwarepiraten in ontwikkelingslanden gelooft dat de manier waarop zij software aanschaffen legaal is. Tegelijkertijd menen zij dat piraterij algemeen gebruik is en dat de kans op vervolging klein is. Veel zakelijke beslissers overal in de wereld tonen een zelfde gedrag en houding, aldus de BSA.

Softwareleveranciers misten in 2010 een omzet van 59 miljard dollar, aldus Robert Holleyman, ceo van de BSA. 'Het bewijs is duidelijk: om softwarepiraterij terug te dringen, is voorlichting nodig aan bedrijven en consumenten om te vertellen wat legaal softwaregebruik inhoudt. Ook moet de handhaving van auteursrechtwetgeving versterkt worden om een duidelijk signaal aan de markt te bieden.'

Meer over

Besturingssystemen

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    Strategische alternatieven voor VMware

    Ontdek 3 strategieën voor een succesvolle overstap

    Meer lezen

    Peter Ambagtsheer
    OpinieInnovatie & Transformatie

    BREIN en BSA: Sweet Sister, geen Big Brother

    Computable.nl
    ActueelGovernance & Privacy

    BSA pleit voor nieuwe softwarewetgeving

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    BSA: meer meldingen piraterij door campagne

    Computable.nl
    ActueelWerkplek & Beheer

    BSA roept op tot verklikken softwarepiraterij

    Computable.nl
    ActueelGovernance & Privacy

    BSA is mild voor softwarepiraat in crisistijd

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    BSA: softwarepiraterij kost 404 miljoen

    8 reacties op “Helft PC-gebruikers gebruikt illegale software”

    1. Eijkel schreef:
      13 september 2011 om 11:12

      Al bijna 4 maanden geen creatief rekenwerk meer gezien van de BSA op Computable. Gelukkig zijn ze er weer, ik begon me zorgen te maken…

      Login om te reageren
    2. ikkuhduz schreef:
      13 september 2011 om 11:20

      Geweldig stuk weer. Niet controleerbaar en in opdracht van een niet bepaald onpartijdige partij.
      Bewust gekleurde uitslagen welke alleen maar als stemmingsmakerij kunnen worden bestempelt. Geld bedragen zijn extreem ongeloofwaardig. Waar hier de percentages van de illegale software waarop de zogenaamde gemiste inkomsten op gebaseerd zijn al uiterst ongeloofwaardig zijn. Gaan ze natuurlijk weer een stap verder door te claimen dat alle illegaal gebruikte software anders gewoon aangeschaft zou zijn.

      Onzin natuurlijk. Van de gebruikers in ontwikkelingslanden zullen de mensen alleen een keuze hebben tussen niet of illegaal.
      Van de mensen welke in de ontwikkelde landen nu illegale software draaien zal een redelijk percentage indien de software goed bevalt alsnog de software aanschaffen.

      Verder is het lang niet altijd negatief dat software illegaal gebruikt word.
      Als voorbeeld kunnen we Windows nemen. Door illegaal gebruik is Microsoft zo groot geworden.

      Kortom. Jammer dat dit soort propaganda zo maar geplaatst is door een site welke pretendeert professioneel te zijn.

      Login om te reageren
    3. Jeroen Venneman schreef:
      13 september 2011 om 11:52

      Als er vooral onder Thuis-PC consumenten meer bekendheid zou zijn met gelijkwaardige of betere alternatieven voor “illegale” software zou de BSA het een stuk minder “druk” hebben.
      Vraag in een willekeurige PC-winkel eens om informatie over bijvoorbeeld Ubuntu en Open Office, huh?
      Of video-bewerken met kdenlive (gratis en goed) ipv bijv. Sony Vegas (700 Euro en net zoiets).
      Nee, je krijgt een Windows-PC met een trial office-pakket waarvoor je dan later een “crack” kan zoeken.
      Maar goed, de handel heeft er op korte termijn natuurlijk ook niets aan als men en-masse overstapt op Free Open Source kwaliteits-software.
      En zo blijft het doorgaan, af en toe een berichtje van de BSA en alles blijft zoals het was….., totdat heel misschien ook een groter publiek en vooral de handel het verdienmodel van Open Source ontdekt…(we blijven optimistisch 😉 )

      Login om te reageren
    4. G.J. schreef:
      13 september 2011 om 11:58

      Tja, wat moet je hiermee? De (korte) geschiedenis wijst uit zoals @ikkuduz al aangeeft dat vele sofware huizen groot zijn geworden door deze “illegale” praktijken. Nu ze dan groot zijn gaan we klagen. Het vermoedelijke eindresultaat zal zijn dat men/iedereen overgaat op bijvoorbeeld Ubuntu. Ik vrees voor de BSA dat dit een nog groter verlies gaat opleveren dan datgene wat nu door hun geclaimd wordt. Het lijkt erop dat “men” bang is om ook hand in eigen boezem te steken. Ik kan me herinneren dat Microsoft een aantal jaren geleden aangaf dat hun WINST op programma’s zo’n 80-85% bedroeg. Dat is erg veel maar blijkbaar nog niet genoeg. Als dit het algemene beeld is (en dat is veelal zo) dan kun je je ook afvragen of een prijsverlaging geen beter resultaat heeft dan het jagen op zgn “piraten”. Dit allemaal daargelaten, het is en blijft illegaal om gekopieerd software te gebruiken. Tot slot wil ik hier nog opmerken dat de sofware “fabrikanten” zichzelf ook schuldig maken aan patent inbreuk en daar leuke rechtzaken over voeren, nog los van het monopolie dat anderen weer proberen te verkrijgen door bijvoorbeeld een mailprogramma in hun besturingsysteem op te nemen en zo de concurrentie een douw te geven.
      En zo denderen we rustig voort met z’n allen, weer net zover als voor dit ingezonden stuk van de BSA.

      Login om te reageren
    5. Peter schreef:
      13 september 2011 om 13:09

      In een ontwikkelingsland hoort in principe alle software gratis gebruikt te mogen worden. In zwaar corrupte landen heeft naleving toch geen zin.

      Login om te reageren
    6. Willem schreef:
      13 september 2011 om 14:58

      In het bedrijfsleven is het allang het normaal om je licenties te hebben. Ik kom nog zelden illegale software tegen. In de prive situatie wordt praktisch ook alleen maar legale software gebruikt. Het OS is per definitie legaal (wordt altijd meegeleverd) inclusief de browser. Daarnaast wordt veel software als goedkoop family-pack geleverd en voor de scholieren/studenten heb je de spotgoedkope surf versies.

      Kortom, deze cijfers komen op mij zeer ongeloofwaardig over.

      Login om te reageren
    7. Hans schreef:
      13 september 2011 om 16:44

      Het meeste is al gezegd, maar toch even samenvatten:
      – illegaal misbruik is niet altijd erger dan het alternatief: heel de derde wereld aan Linux, denk dat Microsoft liever heeft dat er illegale versies van Windows draaien. Wijdverbreide kennis van en ervaring met andere besturingssystemen is zeker niet in hun voordeel.
      – gemiste omzetcijfers zijn erg hypothetisch, niet alle illegaal gebruikte software zou zijn gekocht.
      – illegaal gebruik wordt bewust of onbewust mogelijk gemaakt, hardwarebeveiliging van software (met dongle) is tot op heden eerder uitzondering dan regel. En net als het met hang- en sluitwerk op je huis, hoe slechter de beveiliging des te meer kans op inbraak/misbruik.

      Login om te reageren
    8. Robert schreef:
      14 september 2011 om 21:22

      Wat wordt hier weer standaard negatief gedaan.

      Ik verbaas mij helemaal niet over deze cijfers. Hetzelfde zal opgaan voor muziek, films en spelletjes.

      Maarja, het gaat over Microsoft, dus dan passen blijkbaar de gebruikelijke clichés.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs