Managed hosting door True

ICT Services Guide 2013

Cisco nieuw in de top drie ICT-dienstverleners

Dit artikel delen:

Cisco is de hoogste nieuwe binnenkomer in de top veertig van grootste ict-dienstverleners in 2013, zo blijkt uit de Computable ICT Services Guide. De netwerkleverancier stoot KPN IT Solutions, het voormalige KPN Corporate Market, hiermee naar een vierde plek. HP staat voor het derde jaar op rij op de eerste plaats in de top veertig ict-dienstverleners. Ook Centric weet zijn derde plaats te prolongeren.

Cisco verovert een plekje in de top veertig van grootste ict-dienstverleners in de Nederlandse markt door een iets ruimere definitie die door Computable vanaf dit jaar hanteert. Ook elders in de ranglijst leidt dit tot verschuivingen door nieuwkomers. De selectie van de betrokken bedrijven is gedaan op basis van omzetgegevens uit openbare bronnen door de financiële experts van Mazars Berenschot Corporate Finance.

Dienstenportfolio

Zij stelden de lijst net als voorgaande jaren samen op basis van de omzetgegevens van bedrijven die ict-dienstverlening als bedrijfsactiviteit hebben. Maar de nadruk lag dit jaar nog meer op het de omzet binnen het dienstenportfolio van de onderzochte ondernemingen. De definitie van welke bedrijven als ict-dienstverlener worden gezien, is daardoor iets breder dan vorig jaar. Zo is Interxion (nummer 17) een opvallende nieuwe binnenkomer. Dit co-locationbedrijf verkoopt datacenterdiensten en dankzij deze bedrijfsactiviteit bemachtigt het een plaats in de top veertig. Nieuw is ook Axians (27), onderdeel van Vinci Energies, net als ICT Automatisering (29) dat specialisten op het terrein van zogeheten embedded software detacheert. 

Top tien

Ook IBM, Capgemini en Atos zakken een plaatsje door de komst van Cisco naar de vijfde, zesde en zevende plek. Opvallende nieuwkomer in de top tien is Fujitsu. Het Japanse bedrijf stijgt maar liefst tien plaatsen van nummer 19 naar 9. Accenture daalt twee plekken en Imtech weet zich net staande te houden in de top tien. Het bedrijf zakt één plaats en is daarmee hekkensluiter. CGI (voorheen Logica) (11) en Ordina (12) lukt dit niet. Zij vallen in 2013 buiten de top tien. 

Een opvallende daler in de middenmoot is Microsoft. Het bedrijf zakt van plaats 16 naar 20.  Telindus-ISIT maakt een vrije val en zakt van plaats 15 naar 25. Het omgekeerde geldt voor QNH dat bijna tien plaatsen stijgt naar nummer 19.

Nieuwe binnenkomers

Ook in de onderste regionen zijn er dit jaar veel verschuivingen met onder andere vier opvallende nieuwe binnenkomers: Orange Business Services (36), Ocom (37), Schuberg Philis (38) en i3 Groep (40).  Dat kost een aantal andere bedrijven echter logischerwijs hun top veertig positie van 2012.

VX Company duikelt van plaats 33 naar 44. En hetzelfde geldt voor telecomdienstverlener Avaya die in 2012 nog plek 31 bezette en nu wegzakt naar plaats 41. Ook Surfnet (van plaats 37 naar 47), Bull (van 38 naar 45) en NCCW (van 36 naar 46) doen geen goede zaken en vallen dit jaar buiten de top veertig.

En tenslotte moeten ook InfoSupport en Quint Wellington Redwood het met een positie bij de runners-up doen. De bedrijven zakken respectievelijk van plaats 35 naar 42 en van 39 naar plaats 43. 

Voor het bepalen van de top veertig werd gekeken naar de jaaromzet van de betrokken ondernemingen. De gegevens zijn afkomstig uit openbare financiële bronnen. 

De veertig grootste ict-dienstverleners 2013

1 HP
2 Cisco
3 Centric
4 KPN IT Solutions (voorheen KPN Corporate Market)
5 IBM
6 Capgemini
7 Atos
8 Fujitsu
9 Accenture
10 Imtech ICT
11 CGI
12 Ordina
13 T-Systems
14 BT
15 Sogeti
16 Tata Consultancy Services
17 Interxion
18 Total Specific Solutions (TSS)*
19 QNH 
20 Microsoft
21 Simac ICT
22 Detron**
23 Deloitte Consulting
24 Ciber
25 Telindus-ISIT
26 IT-Staffing
27 Axians
28 Inter Access
29 ICT Automatisering
30 CSC
31 Unisys
32 Prodware Nederland (voorheen Qurius)
33 Ctac
34 Vosko
35 Nobel
36 Orange Business Services
37 Ocom ***
38 Schuberg Philis
39 VCD IT Groep
40 i3 Groep
* incl. Aquima, Everest, KZA, Pharmapartners, PinkRoccade Local Government, PinkRoccade Healthcare, Tass, Yonder
** incl. Detron ICT Solutions, Detron Telecom Solutions, Marviq, Esprit Telecom, Zoranet. De laatste twee bedrijven zijn sinds 1 mei 2013 onderdeel van Ziggo
*** incl. LeaseWeb, EvoSwitch, FiberRing, DataXenter

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-11T10:48:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.