Gemeenten vragen Microsoft om XP-hulp

Dit artikel delen:

Microsoft heeft een speciaal ondersteuningsprogramma opgezet voor gemeenten die nog gebruik maken van Windows XP, Exchange 2003 of Office 2003. De overeenkomst is een initiatief van de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook provincies, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen kunnen zich aansluiten bij het ondersteuningsprogramma.

Het programma is gericht op gemeenten en decentrale overheden die nog een migratie hebben open staan voor systemen die nog draaien op Windows XP, of gebruik maken van Exchange 2003 en Office 2003.

IDB schrijft op de website: 'De huidige contracten van gemeenten en andere decentrale overheden betreffende de ondersteuning op Windows XP,  Exchange 2003 en Office 2003 in de periode na 8 april, worden bij deelname ondergebracht onder de voorwaarden van deze nieuwe ondersteuningsovereenkomst.' Uit het bericht blijkt verder dat gemeenten financieel bijdragen aan de ondersteuning door Microsoft. Daarmee komen de kosten voor gemeentes die te laat zijn overgestapt naar een nieuw besturingssysteem indirect voor rekening van de belastingbetaler.

De eerste twee gemeenten die deelnemen aan de ondersteuningsovereenkomst zijn Groningen en Almere. Deze gemeenten sloten eerder al een contract met Microsoft. Dat wordt nu vervangen door de ondersteuningsovereenkomst. Eind februari 2014 werd bekend dat 1 op de 3 gemeenten gebruik zouden maken van onveilige systemen door XP na de beëindiging van de ondersteuning door Microsoft te blijven gebruiken. Dat concludeerde Nu.nl na een vragenronde bij de gemeenten.

Einde ondersteuning XP

4 april 2014 werd bekend dat Microsoft de Nederlandse rijksoverheid helpt met de overgang van Windows XP naar een nieuw platform. Microsoft benadrukte toen dat het niet zozeer om het verlengen van de ondersteuning van XP gaat, maar om begeleiding naar een nieuw platform. Microsoft deelt geen details over looptijd en contractwaarde van de extra ondersteuning.

Microsoft staakte 8 april 2014 de ondersteuning van besturingssysteem Windows XP, Exchange 2003 en Office 2003. Microsoft benadrukt dat het altijd duidelijk heeft gecommuniceerd  over de einddatum van de ondersteuning van Windows XP.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gemeentes stimuleren vendorlockin, zou ook een aardige titel geweest zijn.

Ik blijf mij verbazen over het feit dat veel organisaties nu een (nieuw) contract met Microsoft afsluiten. Hoe komt het bijvoorbeeld dat de Europese Unie tot nu toe niet heeft ingegrepen? Men kan Microsoft toch dwingen de support op Windows XP te continueren in plaats van extra (belasting)geld te investeren in het oplossen van een probleem dat de leverancier zelf veroorzaakt?

Stel je voor dat een energieleverancier de stekker eruit trekt en deze vervangt door een nieuw ontwikkelde stekker waardoor alle voorheen aangesloten systemen niet meer veilig kunnen functioneren. Zou er iemand zijn die dit als een vaststaand feit zou aannemen?

Ik lees tot nu toe te weinig over de kapitaalvernietiging die plaatsvindt en de extra investeringen die gedaan moeten worden zonder dat dit de investeerder direct voordeel oplevert.

Ik zeg: Microsoft stel de updates de komende jaren gewoon beschikbaar aan iedereen en niet alleen aan organisaties die er (veel) geld voor betalen.

1. Waarom moet de belastingbetaler hier weer voor opdraaien en wordt dit niet ingehouden op het loon van de verantwoordelijke bestuurders?
2. Dit hadden de bestuurders allang moeten zien aankomen.
3. Dit is geen kwestie van migratie maar van kijken of je hardware nog voldoet om een nieuw Operating System te kunnen installeren, dan aanschaffen die nieuwe hardware, kijken of je bestaande software welke draait op XP nog kan draaien op het nieuwe OS, je data saven en overzetten, testen of alles weer functioneert zoals voorheen.
4. Waarom geen oud ICT-ers, welke 65 plus zijn hiervoor inzetten, deze ICT-ers willen dat tegen een veel lagere vergoeding als Microsoft graag doen.
5. Ik ben zo'n oud ICT-er en ben bekend met upgraden naar nieuwere versie's van Microsoft OS-en.

Waarom niet bekijken of je programmatuur en data functionaliteit niet als Saas vanuit de Cloud werkt? Ben je waarschijnlijk voordeliger uit dan je weer aan Microsoft te verbinden totdat Microsoft het volgende OS niet meer ondersteunt.

Ik vind het wel gehaaid maar ik ben toch benieuwd hoe dit zich verhoudt tot de aanbestedingswet, denk niet dat Microsoft de overheid migreert naar een andere platform dan Windows. Eerder verwacht ik dat ze gaan proberen om de vendor-lock nog wat steviger te maken door bijvoorbeeld producten van anderen naar hun oplossingen te migreren. Gezien het feit dat hier belastinggeld over de balk gegooid moeten we misschien via WOB de waarde en looptijd van contract maar eens achterhalen want ik heb de indruk dat het vooral een overlijdensverzekering en geen ziektekostenverzekering.

Een reactie als gast en zou u graag twee google-momenten willen aanbieden namelijk:

20 november 2002 motie - ga voor motie van het lid Vendrik
licentiekosten-meer-dan-zat - ga voor Antonius-ziekenhuis

We hebben er over nagedacht, maar helaas is het beperkt opgepakt.

@Ewout,

heel simpel er zijn meer partijen die de overheid en de semi overheid kunnen helpen en dan zijn er grenzen waarboven dit aanbesteed had moeten worden, daar is geen excuus voor, ook niet van we wisten het zo laat, wel we deden pas wat zo laat, maar dat is weer geen aanbestedingsvermijdend argument. Over de duim... elke MS hulp zit er gezien hun tarieven boven...

Ik begrijp de commotie over 'ons belastinggeld' niet. Iedere cent die de gemeente uitgeeft aan ICT is altijd belastinggeld. De vraag is: Wat is goedkoper? 1. migreren en hardware upgraden of 2. WinXP blijven gebruiken en betalen voor support van MS. En de vraag die daar bij hoort: biedt de huidige infra (met XP desktops) voldoende functionaliteit om je bedrijfsproces uit te kunnen voeren?

Ik begrijp ook de commotie niet over het end-of-life van Win XP en wat open source daarmee te maken heeft. Alsof open OS'en en oplossingen niet het stadium end-of-life kunnen bereiken.

Ook 'licenties en vendorlocking' raken kant nog wal m.i. ... Open source in een professionele omgeving is bepaald niet gratis en vendorlocking is in een "open source infra en software" zonder meer een mogelijkheid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-10T10:01:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.