Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Gemeenten vragen Microsoft om XP-hulp

10 april 2014 - 08:01ActueelWerkplek & BeheerMicrosoft
Pim van der Beek
Pim van der Beek

Microsoft heeft een speciaal ondersteuningsprogramma opgezet voor gemeenten die nog gebruik maken van Windows XP, Exchange 2003 of Office 2003. De overeenkomst is een initiatief van de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook provincies, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen kunnen zich aansluiten bij het ondersteuningsprogramma.

Het programma is gericht op gemeenten en decentrale overheden die nog een migratie hebben open staan voor systemen die nog draaien op Windows XP, of gebruik maken van Exchange 2003 en Office 2003.

IDB schrijft op de website: ‘De huidige contracten van gemeenten en andere decentrale overheden betreffende de ondersteuning op Windows XP,  Exchange 2003 en Office 2003 in de periode na 8 april, worden bij deelname ondergebracht onder de voorwaarden van deze nieuwe ondersteuningsovereenkomst.’ Uit het bericht blijkt verder dat gemeenten financieel bijdragen aan de ondersteuning door Microsoft. Daarmee komen de kosten voor gemeentes die te laat zijn overgestapt naar een nieuw besturingssysteem indirect voor rekening van de belastingbetaler.

De eerste twee gemeenten die deelnemen aan de ondersteuningsovereenkomst zijn Groningen en Almere. Deze gemeenten sloten eerder al een contract met Microsoft. Dat wordt nu vervangen door de ondersteuningsovereenkomst. Eind februari 2014 werd bekend dat 1 op de 3 gemeenten gebruik zouden maken van onveilige systemen door XP na de beëindiging van de ondersteuning door Microsoft te blijven gebruiken. Dat concludeerde Nu.nl na een vragenronde bij de gemeenten.

Einde ondersteuning XP

4 april 2014 werd bekend dat Microsoft de Nederlandse rijksoverheid helpt met de overgang van Windows XP naar een nieuw platform. Microsoft benadrukte toen dat het niet zozeer om het verlengen van de ondersteuning van XP gaat, maar om begeleiding naar een nieuw platform. Microsoft deelt geen details over looptijd en contractwaarde van de extra ondersteuning.

Microsoft staakte 8 april 2014 de ondersteuning van besturingssysteem Windows XP, Exchange 2003 en Office 2003. Microsoft benadrukt dat het altijd duidelijk heeft gecommuniceerd  over de einddatum van de ondersteuning van Windows XP.

Meer over

BesturingssystemenDienstenOfficeSoftwarebeheerWindows XP

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Meer lezen

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Afscheid Windows XP laat ICT’er niet onberoerd

    xp desktop
    ActueelWerkplek & Beheer

    Microsoft staakt support Windows XP definitief

    Einde
    ActueelOverheid

    Microsoft helpt overheid met uitfaseren XP

    Hack
    ActueelOverheid

    ‘1 op 3 gemeenten draait onveilige Windows XP’

    OpinieInnovatie & Transformatie

    Windows XP gaat nog wel (even) mee

    microsoft windows xp
    ActueelSecurity & Awareness

    Microsoft monitort XP langer op malware

    7 reacties op “Gemeenten vragen Microsoft om XP-hulp”

    1. Maarten Oberman schreef:
      10 april 2014 om 11:33

      Gemeentes stimuleren vendorlockin, zou ook een aardige titel geweest zijn.

      Login om te reageren
    2. Paul Kusters schreef:
      10 april 2014 om 12:28

      Ik blijf mij verbazen over het feit dat veel organisaties nu een (nieuw) contract met Microsoft afsluiten. Hoe komt het bijvoorbeeld dat de Europese Unie tot nu toe niet heeft ingegrepen? Men kan Microsoft toch dwingen de support op Windows XP te continueren in plaats van extra (belasting)geld te investeren in het oplossen van een probleem dat de leverancier zelf veroorzaakt?

      Stel je voor dat een energieleverancier de stekker eruit trekt en deze vervangt door een nieuw ontwikkelde stekker waardoor alle voorheen aangesloten systemen niet meer veilig kunnen functioneren. Zou er iemand zijn die dit als een vaststaand feit zou aannemen?

      Ik lees tot nu toe te weinig over de kapitaalvernietiging die plaatsvindt en de extra investeringen die gedaan moeten worden zonder dat dit de investeerder direct voordeel oplevert.

      Ik zeg: Microsoft stel de updates de komende jaren gewoon beschikbaar aan iedereen en niet alleen aan organisaties die er (veel) geld voor betalen.

      Login om te reageren
    3. Lex van der Kraan schreef:
      10 april 2014 om 12:43

      1. Waarom moet de belastingbetaler hier weer voor opdraaien en wordt dit niet ingehouden op het loon van de verantwoordelijke bestuurders?
      2. Dit hadden de bestuurders allang moeten zien aankomen.
      3. Dit is geen kwestie van migratie maar van kijken of je hardware nog voldoet om een nieuw Operating System te kunnen installeren, dan aanschaffen die nieuwe hardware, kijken of je bestaande software welke draait op XP nog kan draaien op het nieuwe OS, je data saven en overzetten, testen of alles weer functioneert zoals voorheen.
      4. Waarom geen oud ICT-ers, welke 65 plus zijn hiervoor inzetten, deze ICT-ers willen dat tegen een veel lagere vergoeding als Microsoft graag doen.
      5. Ik ben zo’n oud ICT-er en ben bekend met upgraden naar nieuwere versie’s van Microsoft OS-en.

      Waarom niet bekijken of je programmatuur en data functionaliteit niet als Saas vanuit de Cloud werkt? Ben je waarschijnlijk voordeliger uit dan je weer aan Microsoft te verbinden totdat Microsoft het volgende OS niet meer ondersteunt.

      Login om te reageren
    4. Ewoud D. schreef:
      10 april 2014 om 14:19

      Ik vind het wel gehaaid maar ik ben toch benieuwd hoe dit zich verhoudt tot de aanbestedingswet, denk niet dat Microsoft de overheid migreert naar een andere platform dan Windows. Eerder verwacht ik dat ze gaan proberen om de vendor-lock nog wat steviger te maken door bijvoorbeeld producten van anderen naar hun oplossingen te migreren. Gezien het feit dat hier belastinggeld over de balk gegooid moeten we misschien via WOB de waarde en looptijd van contract maar eens achterhalen want ik heb de indruk dat het vooral een overlijdensverzekering en geen ziektekostenverzekering.

      Login om te reageren
    5. Rene v.d. Oever schreef:
      10 april 2014 om 16:00

      Een reactie als gast en zou u graag twee google-momenten willen aanbieden namelijk:

      20 november 2002 motie – ga voor motie van het lid Vendrik
      licentiekosten-meer-dan-zat – ga voor Antonius-ziekenhuis

      We hebben er over nagedacht, maar helaas is het beperkt opgepakt.

      Login om te reageren
    6. Maarten Oberman schreef:
      10 april 2014 om 21:47

      @Ewout,

      heel simpel er zijn meer partijen die de overheid en de semi overheid kunnen helpen en dan zijn er grenzen waarboven dit aanbesteed had moeten worden, daar is geen excuus voor, ook niet van we wisten het zo laat, wel we deden pas wat zo laat, maar dat is weer geen aanbestedingsvermijdend argument. Over de duim… elke MS hulp zit er gezien hun tarieven boven…

      Login om te reageren
    7. Hans Laros schreef:
      12 april 2014 om 13:24

      Ik begrijp de commotie over ‘ons belastinggeld’ niet. Iedere cent die de gemeente uitgeeft aan ICT is altijd belastinggeld. De vraag is: Wat is goedkoper? 1. migreren en hardware upgraden of 2. WinXP blijven gebruiken en betalen voor support van MS. En de vraag die daar bij hoort: biedt de huidige infra (met XP desktops) voldoende functionaliteit om je bedrijfsproces uit te kunnen voeren?

      Ik begrijp ook de commotie niet over het end-of-life van Win XP en wat open source daarmee te maken heeft. Alsof open OS’en en oplossingen niet het stadium end-of-life kunnen bereiken.

      Ook ‘licenties en vendorlocking’ raken kant nog wal m.i. … Open source in een professionele omgeving is bepaald niet gratis en vendorlocking is in een “open source infra en software” zonder meer een mogelijkheid.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs