Managed hosting door True

Apple trekt update iOS 8 terug

Dit artikel delen:
Storing mobiel

Apple heeft de recent uitgebrachte update van zijn besturingssysteem iOS 8 (iOS 8.0.1) alweer ingetrokken. Gebruikers klaagden over netwerkproblemen en storingen van de scanner voor de vingerafdruk nadat ze het besturingssysteem hadden geüpdatet. Inmiddels heeft Apple work-arounds gepubliceerd.

Het is nog niet bekend waardoor de problemen met de update van het os voor de mobiele apparatuur van Apple precies zijn ontstaan.

Begin augustus 2014 maakte aartsrivaal Microsoft een soortgelijke uitglijder. Gebruikers van besturingssysteem Microsoft Windows 8.1 meldden storingen, nadat ze een update van het systeem hadden uitgevoerd. Ook Microsoft hield de lippen stijf op elkaar over de oorzaak van de storingen.

Volgens Computable-lezers die reageerden op de storingen bij Microsoft ligt de oorzaak mogelijk in gebrekkige tests van de updates. Maar andere lezers zijn coulanter naar de os-leveranciers. R. Stuurman: 'Heeft iemand zich ooit wel eens een voorstelling gemaakt van de oneindige combinatie van hard- en software waarop deze updates getest moeten worden? Nee? Laten we dan even ophouden met het bashen...'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hmmm met uitzondering van Apple geld die oneindige combinatie van hard en software voor vrijwel alle besturings systemen niet enkel dat van Microsoft.

Pascal, het klopt dat MS niet de enige is met testproblemen.

R. Stuurman, "Laten we dan even ophouden met het bashen.." Dat is wel lastig. Kijk eens naar de Bash-shell bug Shellshock bij OS-X en veel Linux en BSD distros. De bug is blijkbaar al 22 jaar oud en vergelijkbaar met Heartbleed.

Twee opmerkingen:
1: Afgelopen woensdag was dat al, dat het werd teruggetrokken. Vanmorgen is er zelfs een nieuwe update uitgebracht.
2: De versie die is teruggetrokken is niet v8.1 maar 8.0.1. De nieuwe versie is (uiteraard) 8.0.2

@J.VanVoren.
Het punt bij bash is dat er helemaal geen sprake is van een bug maar van een feature waarbij je je twijfels kunt hebben daar waar het security betreft.
Helaas worden dat soort artikeltjes als het gerefereerde Linux lek vooral gepost door mensen die geen benul hebben van UNIX (of Linux for that mather)
Bash heft overigens niets met Linux te maken, het draait ook onder windows

Vergelijk het met het kunnen uitvoeren mee gestuurde attachements vanuit je email programma.
Een handige feature maar erg niet bevorderlijk voor de beveiliging van je systeem.

Dat Apple updates kenlijk niet afdoende getest zijn is idd ook niet erg handig. en ook vrij slordig want juist Apple weet precies met welke hardware issues er rekening moet worden gehouden en ja ook op het gebied van software is er weinig waar het bedrijf geen dikke vinger in de pap heeft.

Pascal, je weet vast wel dat er niet altijd een strikte scheiding te maken is tussen undocumented features, hidden features, backdoors en bugs.

Is het echt een gewone bash feature die door simpele zielen niet begrepen wordt? Dat hangt in dit geval af van je positie. CERT ziet het als een severity flaw rate 10 out of 10. Een script van Robert David Graham om het bash probleem in kaart te brengen is aangepast door crackers. Unskilled crackers kunnen er gebruik van maken. In ieder geval zijn al veel distro's met tijdelijke updates.

Apple zal ook wel reageren. Dat wordt misschien versie 8.0.3 of een losse patch.

Ik wist nog niet dat er ook Windows conversions van bash waren die ook het lek bezitten. Bedankt.

Er staat een taalfout in ios8 onder bluetooth. Naast "mijn apparaten" staat er " andere apparten". Jammer, een 'a' vergeten.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-25T10:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.