X86-server draait steeds vaker buiten de deur

Bijna 6 op de 10 organisaties heeft serverpark deels uitbesteed

x86-server

Steeds meer bedrijven en organisaties plaatsen hun X86-servers buiten de deur. De apparatuur draait bijvoorbeeld in een datacenter van een externe dienstverlener of een shared service center. Dat gebeurt met name in het publieke domein en bij multinationals. Momenteel heeft 59 procent van de bedrijfsvestigingen (een deel van) haar serverpark uitbesteed. Dat was in 2011 nog zo’n 11 procent.

Ontwikkeling outsourcing 2017

Ontwikkeling outsourcing 2017

Dat blijkt uit onderzoek van Computer Profile. Dat onderzoeksbureau ondervroeg ruim 5.800 it-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers naar het gebruik van serversystemen. Het constateert een dalende lijn het aantal locaties met lokaal draaiende servers. In 2011 lag het percentage nog boven de 90 procent en in 2013 daalde dat tot 73 procent. Inmiddels ligt het percentage op 56 procent. 

Top-3 blijft stabiel

Installed base 2017

Installed base 2017

De marktaandelen van de drie grootste leveranciers zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Vanaf 2010 schommelt het aandeel van HPE tussen de 59 en 65 procent, van Dell tussen de 22 en 25 procent en van IBM/Lenovo tussen de 6 en 8 procent.

In 2017 blijft HPE dus de grootste leverancier op het gebied van X86-servers. Het heeft een gemiddeld aandeel van 62 procent, waarbij het aandeel het hoogste ligt in het publieke domein (66 procent) en bij het mkb (62 procent).

Nummer twee is Dell, met een gemiddeld aandeel van 25 procent. Haar aandeel is met bijna 30 procent het grootst bij multinationals. Lenovo is de nummer drie op het gebied van X86-servers. Circa 6 procent van deze servers betreft een Lenovo-systeem. Eind 2014 is door Lenovo de servertak (X86 systemen) van IBM overgenomen.

Aandeel Cisco groeit

Cisco toont in de afgelopen jaren wel een groei in het marktaandeel. Dat is nu bijna 3 procent, met het grootste aandeel in het publieke domein. 

X86

Computer Profile gebruikt X86 als overkoepelende term. 'De laatste jaren betreft het de 64 bits-versie van het X86-platform die ook wel X64 wordt genoemd. Wij sluiten de oudere versies niet uit en vragen niet naar het verschil. Daarom gebruikt Computer Profile nog altijd de X86-aanduiding. Met name om het verschil aan te geven met bijvoorbeeld sparc servers of Itanium servers', aldus een woordvoerder van het onderzoeksbureau. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

x86? Ik draai al een tijdje primair op x64.

Misschien dat de redactie voortaan even wat uitzoekwerk wil doen i.p.v. artikelen van een nieuwsfeed over te nemen zonder dit soort gênante foutjes. Immers x86 is een significante kleinere groep dan de x64 groep. Of gaat het om een spraakverwarring waarbij beide termen door elkaar gebruikt worden?

Beste Johan,

Computer Profile gebruikt de X86-aanduiding als een overkoepelende term. Zie het toegevoegde kader.

de reacties geven precies aan waarom de business zo graag uitbesteed :-)

Bedrijven willen geen Power PC of ARM of Intel server (x86 of x64, dat boeit al helemaal niet), bedrijven willen dat hun primaire proces, daar waar ze hun geld mee verdienen, probleemloos werkt. Daarvoor moet er een server zijn waarop de juiste software draait. Gegevens moeten worden opgeslagen in een database. Waar deze software draait (op welke hardware, op welke locatie), waarin de gegevens worden opgeslagen (eindgebruikers hebben geen voorkeur voor Oracle, SQL Server, DB/2, MySQL, HANA, ...), dat is ondergeschikt.

Zet de server buiten de deur, en sluit een contract af op performance en beschikbaarheid. Als de leverancier deze randvoorwaarden haalt met een Raspberry Pi of een 12 core Xeon met veel RAM en nog meer disk, dat boeit niet. Dat is de verantwoordelijkheid van de leverancier van de bedrijfssoftwaredienst.

@Frank
Je weet dat in de kwaliteitsdriehoek prijs en betrouwbaarheid altijd met elkaar in strijd zijn?

In de primaire keten gaat het om beschikbaarheid, een KPI die lastig in te vullen is als je gaat bezuinigen op de betrouwbaarheid van je componenten in de keten. Uiteraard kun je middels het N+1 principe 'fail-in-place' inrichten maar uiteindelijk kost redundantie geld.

Ook je aanname dat data opgeslagen wordt in databases is onjuist omdat veel primaire ketens voor de input van het proces een file-gebaseerd transactie systeem hebben. En risico nummer één op de Business Risk Barometer van Allianz is discontinuïteit in deze keten omdat bedrijven simpelweg dus niet de kosten van downtime van hun processen weten.

Neem als voorbeeld de recentelijke verstoring bij Qpark in het betalingssysteem, ik laat de bijkomende schade van verlies aan gegevens voor de belastingdienst middels 'derdenverstrekking' nog maar even buiten beschouwing.


@Dino: Bij de partij waar het uitbesteed wordt, weet men meestal het verschil wel. Als je benzine pompt bij het tankstation, terwijl je diesel nodig hebt, kom je ook niet ver ;-)

@Frank: Ligt aan het bedrijf en de situatie. Er is jarenlang over Microsoft's hotmail gegrapt, omdat het op FreeBSD draaide i.p.v. Windows server producten. Pijnlijke situatie dus..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-17T11:05:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.