Interne SCO-mail wijst uit dat Linux-code schoon is

De code van het open source-besturingssysteem Linux is niet 'besmet' met intellectueel eigendom of code van SCO. Dit blijkt uit een nu geopenbaarde interne e-mail van die Unix-leverancier, die IBM heeft aangeklaagd voor overheveling van Unix-technologie en -code naar Linux.

SCO heeft voor of in 2002 een externe consultant ingehuurd om de Linux-code door te zoeken op dergelijke 'vervuiling', die een schending van SCO's eigendom en rechten in zou houden. Consultant Bob Swartz kwam tot de conclusie dat Linux 'schoon' is.

 

In juni 2002 is huidig ceo Darl McBride in dienst genomen. Caldera-werknemer Michael Davidson (Linux-leverancier Caldera had SCO overgenomen en diens naam aangenomen) mailde in augustus 2002 aan SCO-topman Reg Broughton een uitleg over Swartz bevindingen. Davidson concludeert dat er geen bewijs is gevonden. Broughton heeft die e-mail doorgemaild aan McBride.

 

SCO heeft in een eerste reactie bevestigd dat de e-mail, geopenbaard in het kader van de lopende rechtszaak tegen IBM, authentiek is. Het wijst er echter op dat die mail geen uitsluitsel geeft over het tijdstip van het onderzoek. Inmiddels heeft SCO verklaard dat het onderzoek van Swartz stamt uit 1999 en dat hij wel degelijk bewijs van mogelijke code-diefstal had gevonden.

 

SCO heeft IBM in maart 2003 aangeklaagd voor het overzetten van auteursrechtelijk beschermde Unix-technologie en -code naar Linux. De aaklager heeft zijn beschuldigingen sindsdien herhaaldelijk bijgesteld. Dit betreft onder meer de correctie dat de rechtenschending pas vanaf Linux-kernel 2.4 aanwezig zouden zijn in de broncode.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-15T14:05:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.