Beperkte flexibiliteit van licentiemodellen kost omzet

Dit artikel delen:
Licentie

Negen op de tien softwareleveranciers zeggen inkomsten mis te lopen door beperkte flexibiliteit van licentiemodellen en onvoldoende beheer van rechten.

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Thales onder vierhonderd softwareleveranciers en leveranciers van intelligente apparaten. Eenzelfde percentage vreest dat hun producten worden gestolen, gemanipuleerd of gekopieerd.

Volgens iets meer dan de helft van de betrokken leveranciers komt dit doordat hun klanten flexibelere licentiemodellen nodig hebben. De oplossing is software op verschillende manieren aan te bieden. Klanten vragen om meer keuzes in uitrol, packaging en het beheren van rechten. Volgens Thales lopen softwareleveranciers die deze behoefte negeren en niets doen, het risico achterop te raken in een steeds concurrerender landschap.

Verder blijkt uit het onderzoek dat driekwart van de softwareleveranciers meer levering van software-as-a-service (saas) via de cloud verwacht. Twee derde ziet een toename van de levering van software op een hybride manier, waar zowel gebruik gemaakt wordt van een on-premise als cloud-omgeving.

Voordelen van saas zijn volgens de leveranciers een verbeterde gebruikerservaring, een betere klantwaarde en grotere omzetkansen.

Verkopers van software zien zich voor aanzienlijke uitdagingen gesteld als het gaat om licenties en rechten voor hun software. Liefst veertig procent ondervindt problemen bij het licenseren van hun oplossingen voor meerdere apparaten. Eenzelfde aantal ondervindt moeite met verschillende implementatie-omgevingen. Meer dan een derde geeft aan het lastig te vinden om het groeiende aantal gebruikers die op afstand werken, te ondersteunen.

Daarnaast verwachten leveranciers ook verlies te lijden door misbruik door klanten en gecompromitteerde software. Ze schatten dat er voor meer dan een kwart van hun software in het afgelopen jaar geen licentie was.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

We hebben niet alleen alternatieven zoals open source met een ander kostenmodel middels onderhoudscontracten maar ook 'as-a-service' middels softwaremetering. Wat betreft de flexibiliteit zijn er dus genoeg mogelijkheden en daarmee ook uitdagingen als het om 'shadow IT' van niet gecontracteerde oplossingen gaat. Tenslotte kennen we met apparaten ook het BYO concept, een uitdaging die met de pandemie nog wat groter is geworden door al het thuiswerken.

Het probleem van gecompromitteerde software - zoals met Log4J - legt vooral de druk op het onderhoud van met name open source. Iemand hier noemde dat een 'supply chain' probleem in het configuratie management. Een proces wat door eerdere virtualisaties al voor een ontkoppeling van software en hardware zorgde om nog een uitdaging toe te voegen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-13T10:10:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.